All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Här är årets trädgårdstrender

13 gifter hittar du i barnkammaren

norrmän kommer att spendera nästan 60 miljarder renoveringar i år, enligt Prognosesenteret.

Och trenden visar att det investerar mer och mer i utrymmet.

Sommaren är kort, så varför gör inte vad du kan för att få livet i trädgården så bra som det bara kan vara?

Inte bara skapar du extra njutning för dig och dina nära och kära. En vacker trädgård eller ett spännande utomhusutrymme kan också öka ditt hemvärde också.

Nu när den sista av snön börjar rinna, och terrassen och utomhus är förberedda för säsongen, är det dags att hälsa våren och sommaren välkomnas varmt.

Med några av säsongens snygga interiörtrender för vardagsrummet får du våren och sommarläget.

Vi frågade Camilla Gjerset, trend- och heminrednings specialist Ikea och Solveig Grøvlen, redaktör för den norska inredningsbloggar (NIB), om att lista vad de tror är säsongens viktigaste trädgård och utomhus stränder.

1. Låt det bli lätt

Även om dagarna blir ljusare och längre, är det faktiskt möjligt att få dem ännu längre - med ett enkelt grepp. Trenden under de senaste årstiderna har varit att torka ut skillnaden mellan inuti och utanför, och det verkar extraordinärt på lampans framsida.

- Det är en stor trend att människor tar med lampor och ljus in i vardagsrummet, och då ofta solpanelerna. Lamporna liknar dem inom inredningen, säger Solveig Grøvle.

Dessutom tror bloggredaktören starkt på lyslenker.

Ikea hade en variant förra året som gick som en fighter från norr till söder. Denna säsong finns det förmodligen fler blixtvarianter att se. Små runda pappersljus och lyktor skapar festmood över hela sommaren.

2. Färgrika och underhållsfria möbler

SOLCELLE LAMPS: Lampor i vardagsrummet kan ge en snygg effekt. Dessa är från Ikea. Foto: FOTO: PRODUKTEN

När det gäller utemöblerna ses en trend där människor letar efter underhållsfria möbler. Annars borde du troligen spendera både tid och göra dem redo för säsongen och förbereda möblerna för lagring på vintern.

- Det finns inte så många varma dagar om året och folk kommer att njuta av dem och koppla av. När du har underhållsfria möbler behöver du inte ha ett extra rum på vintern för att lagra dem, säger Camilla Gjerset.

Ikea säljer bland annat plastmöbler som liknar tre. Det är praktiskt när det gäller väder och vind.

Dessutom kan du se många stolar som kan staplas. Det är funktionellt och tar upp lite utrymme.

- Det är lätt att öppna vardagsrummet, göra det större. Människor socialiserar och bjuder in mer i halvåret. Då är det bekvämt med extra stolar, även för de med en liten balkong.

Godisfärgerna och pastellerna kommer fullt ut att rymma norska utomhusutrymmen. Dessutom kommer du att se mycket av trä, naturliga element och beige nyanser.

3. Maltmetall, färgad plast och frodiga textiler

Målade metallstolar kommer att vara mer av den här säsongen, enligt Gjerset.

De klara, färska färgerna finns kvar på både textilier, möbler och andra tillbehör. Vad sägs om att göra en ordentlig blomsterkonst atmosfär i trädgården - medan blommorna groddar och växer bredvid sängarna?

- Det är mycket lekfullt i år. Textilierna är skrämmande, randiga - och mycket färgglada. Pastellpaletten och 80-talet är tillbaka, säger Gjerset.

4. Sunseil, paraplyer och tält

Någonting som kommer denna säsong är en sunseeker som du kan gömma när solen är starkast.

FÄRDA FÄRGOR: Inredda med färgglada utemöbler - och stolar som kan staplas. Foto: PHOTO: Tillverkaren

Allt för alla: Oavsett om du har ett stort utrymme eller en liten balkong, har du ett jubileum för att bjuda gäster på uteplatsen i årets säsong. Dessa möbler är från Ikea. Foto: PHOTO: Producer

Parasoler i ljusa färger är också en träff - det är faktiskt festtält. Friska dem med pappersljus och blixtar på kvällen, och vi pratar party atmosfär i en blixt.

- Vad ser lite annorlunda ut, vi kommer se mer av den här säsongen. Det finns mycket belysning som är soldriven och utan ledningar är lamporna lätta att dekorera. Till exempel dekorera med lampor i träd och under parasollen, säger Camilla Gjerset.

5. Tuff Carpet Trend

Den gäller även för mattor, både på marken och att bryta över när det blir kallare på kvällen.

- Vi ser många stora mattor på marken och mattor att ha över soffan eller i en hängmatta. Mattorna betonar ofta stilen hos dem som bor där, säger Grøvle.

Det spelar ingen roll att de inte tolererar regn och fukt, för då tar de oss bara tillbaka när sommarnatten är över.

6. Elegant med européer

En annan sak som gäller på utsidan är något vi har sett mycket inuti, men nu blir det tydligare i vardagsrummet: Användningen av européer.

Nu är de hemgjorda europeiska hjulen utrustade, oavsett om det är ett hjulbord eller hemlagade soffor.

- Det är väldigt varmt med pallar, det exploderade på hösten och vintern. Nu ser vi också mer av soffor av pallar. Det kommer troligen att vara bra även denna säsong, säger solveig Grøvle.

Fördelen är att det kostar sådant och ingenting att göra dem. Du kan också måla dem och lägga på kuddar och textilier du vill ha.

7. Att ta "intag" ut

Det faktum att inifrån och ute nu ska gå mer in i ett, verkar det bra för de textiler vi väljer utanför. Trenden pekar i en riktning: Innan var det bekvämt och smart.

Nu är vi helt enkelt lite mer orimliga - vi blåser lite i vinden och dekorerar med kuddar och tyger som först och främst är fina. Och när vi tar in när sommaren är över, enligt Solveig Grøvle.

CREATIVE VRI: Wheel Europaller är snabb för ett soffbord. Flera delar också ut soffor av pallarna. Foto: FOTO: Bård Jørgensen

TEPPETREND: Mattor i färska färger levereras på uteplatsen.De som inte kommer i plast bör naturligtvis få dig in. Det här är från House Doctor. Foto: PHOTO: Producent

SOMMERFUGL-BOOM: Fjärilarna har tagit norska hem - både inifrån och ut. Foto: Foto: Tillverkare

PART EVER: Någon som hävdar att festtältet är harry? Blås upp! Vem bryr sig om det när du kan njuta av långa sommarkvällar - även i det stormiga vädret? Det här är från Ikea, det är också möblerna. Foto: FOTO: Tillverkare

COLOR COLOR: Möbler i färgstark plast är en säker vinnare. Dessa är från Ikea. Foto: PHOTO: Tillverkaren

- Nu vågar vi ta in oss ute - även de med vanliga bomullstyg. Många gör också sina egna kuddar för användning av gamla ryggsäckar och strumpor.

8. Fjärilträd

Härliga fjärilar slingrar runt på textilier den här säsongen och skapar en romantisk stämning i din trädgård.

I bloggvärlden kan man fortfarande se fjärilar i alla slags sorter.

- De är båda på textilier - och de finns som dekorationer i metall ", säger Grøvle.

9. Zones Out

- Det finns en stor trend för olika zoner i trädgården, enligt Gjerset.

Lyder det här avancerat och otillgängligt? Du behöver inte en landskapsarkitekt för att ha olika zoner i din gård.

Lägg några solstolar i ett hörn, gör en liten lekplats för barn i en annan - och kommer att gå alla ut, du kan skapa din egen bar i en helt annan del av trädgården.

10. Utomhuskök och utomhusdusch

Du kanske har sett dem, familjerna som i bilderna i inredningstidningarna samlas runt utomhusköket i lätta sommarkläder. Eller pappa i huset som säger att han gillar att duscha utomhus, i förbund med naturen.

Det finns allt fler inköp för både utomhuskök och utomhusdusch. Passar den för norska förhållanden?

- Vi ser att några är kreativa och gör sitt eget utekök med delar av köket vi säljer - men det finns mindre utomhuskök i Norge än i andra länder. Jag tycker att det är lite av en säsong här i Norge. Vi har det sällsynta tillfället att vara ute hela tiden under sommaren. Därför ser du inte så mycket, säger Gjerset.

11. Cool Jars

Glöm de stora, stora burkarna. De bryter lätt och det kan vara ett jobb att få dem ut.

Enligt Camilla Gjerset blir det mer av lättare saker i plast. På senare år har vi också sett påsar där den planteras.

Kanske kommer du över andra kreativa och coola lösningar?

Läs också:

Resident om vattentorn för bostäder

Här är den coolaste interiörbilder

Resident om kyrkan designer bostäder

Colorful LIGHT: lätta kedjor från Ikea ger magisk känsla. Foto: FOTO: Tillverkare

Hitta den perfekta kabinen gryningen

ADVERT

Mest populära