All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Här är husets värsta bakteriefällor

För att ta bort ränder i toalettskålen

Hur att tvätta upp ordentligt

Här glömmer att tvätta

Bakterier växer överallt i ditt hem, och kök och badrum är två av de platser där Tillväxtvillkor är bäst.

- Köksduken är förmodligen en av de största bakteriekällorna i hemmet, säger Anticimex matteknik, Geir Otto Kjelstrup, till Click. nr.

Handtvätt viktigt

Enligt Kjelstrup är god handhygien den bästa bakteriella barriären.

- Dålig handtvätt är en av de viktigaste källorna till bakteriell överföring.

Fukt ger goda tillväxtförhållanden

Bakterier växer många ställen i hemmet.

- Där det är fuktigt och en hel del näring, såsom dräneringsrör i köket, växer det bra, säger en forskare vid Nofima forskargrupp, Solveig Langsrud att klicka. nr.

En annan plats där det finns goda tillväxtförhållanden för bakterier är disken.

- I köksduk är rumstemperatur och luftfuktighet en oslagbar kombination. Men många är inte bra på att byta och rengöra tyget, förklarar Geir Otto Kjelstrup.

Vi kunde inte hitta en tydlig rekommendation om hur ofta disken ska ändras. Men FSA föreslår på sin webbplats..

"Hur ofta köksduken ska bytas ut beror på användningen, inte antalet dagar den används Om det är klart smutsigt bör bytas ut, även om det nyligen bytt Det finns många bakterier som är väl positionerade för att växa och föröka sig i de dukar kök. Alla bakterietyper som har goda tillväxtbetingelser vid fuktighet och temperaturer av 60 ° C även frodas i kjøkkenklutene. Pappershanddukar handdukar~~POS=HEADCOMP kan vara ett bra alternativ till kökshandduk. "

redskap < 999> Var är ditt kök rent?

Undrar om ditt kök är tillräckligt rent?

Kanske kan detta test från den norska livsmedelssäkerhetsmyndigheten ge dig en indikation.

En annan källa till bakterier i köket är verktygen, och speciellt knivarna. Kjelstrup beskriver en situation där människor använder samma kniv för att skära olika livsmedel, men utan att tvätta den mellan. Det kan till exempel vara att du skär kyckling och sedan räta ut för att skära sallad och grönsaker med samma kniv.

- Det är vad vi kallar föroreningar. Då är du garanterad att få en bra spridning av bakterier.

Kjelstrup betonar att samma sak gäller om du använder samma skärmedel på olika råmaterial utan att tvätta det mellan.

kylskåp

överrinning: en klassisk för infektion och bakteriell källa av boendet, den situation där samma kniv och skärbräda användes för framställning av olika livsmedel, men utan vare sig kniven eller kartong tvättas under tiden. Foto: Illustrationfoto: www. Colourbox. com

Kanske lite förvånande, men även kylskåpet kan vara en källa till bakterier.Temperaturen i kylskåpet ska vara 4 grader eller mindre.

- Men du kan inte räkna med temperaturdisplayen, om ditt kylskåp har en sådan. Du bör ha din egen temperaturmätare i kylskåpet, säger Kjelstrup.

Matdrinkning

Frysar du frysen vid rumstemperatur? I så fall kan det vara en bakteriekälla.

- Strängt taget bör temperaturen under upptining inte överstiga tio grader, säger Kjelstrup.

- Om du behöver snabbuppringning kan du göra det med kallt vatten. Kom bara ihåg att maten måste vara väl förpackad och skyddad.

Den varmvattenberedare

En annan källa för infektion i boende kan vara vattenvärmare, antingen om vattentemperaturen understiger 55 grader, eller om varmvatten har stått stilla under en längre tid.

- Risken uppstår när du duschar och drar vattenånga i lungorna. Om denna ånga innehåller legionellabakterier kan man bli sjuk, säger rådgivare på Folkehelsa, Petter Elstrøm, till Click. nr.

Legionella trivs bäst i temperaturer mellan 20 och 45 grader. Därför kommer det att vara marginellt med legionella i kallt vatten och vatten som håller minst 55 grader.

- Legionellspiring förekommer emellertid i hetvattensystem om vattnet har varit tyst i längre perioder, till exempel vid stugor. Det kan leda till blodiga legionellabakterier, betonar Elstrøm, som betonar att vattnet i en kaj ska vara över 70 grader.

Badrumslås

Inte alla bakterier innebär hälsorisker.

- Badrumskåpet är en plats där det växer bra, du förstår det när du skalar ner det. Men det är inte nödvändigtvis att det här är farliga bakterier, säger Solveig Langsrud.

Beboare som smittsamma källor

Hon tycker att den största källan till bakterier i hemmet är de människor som bor där.

BAKGRUNDBILDER: Det finns många potentiella bakteriekällor i hemmet. Ett ohygieniskt bad är en av dem. Foto: Illustrationfoto: www. Colourbox. com

- Om de tjänade något, det finns en stor risk att det smittar av sig på de andra i hemmet, i synnerhet av dålig rengöring och brist på personlig hygien

Se också:

- Byt trasa fyra gånger vecka

Så ofta bör du byta handdukar

Växlar för sällan i sängen

Ny service: prova vår stora inspirations guide

ADVERT

Mest populära