All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppdatering

Här är skillnaden mellan veranda, uteplats, balkong och galleri

I dessa tider, med flöjtiga och ljusa sommarkvällar, finns det många som drar ut på terrassen. Eller kanske bara sitter och njuter av en balkong? Eller var det verandaen? Nej, kanske var det balkongen?

"I dagligt tal använder vi ord utan förädla dem med definitioner så viktiga gränser är ofta flytande. Detta gäller även de fyra ord galleri, balkong, terrass och veranda, som ofta används omväxlande. För de flesta människor är det knappast någon skillnad mellan typerna "skriver språkrådet på sina sidor.

Läs också: Hur man bygger själva terrassen

Veranda, balkong, terrass eller balkong?

Så vad är skillnaden mellan dessa fyra utomhusområden?

Terrasser kan mest beskriva vad som är. Men de andra tre är de lika tydliga i medvetandet?

- Jag tycker allmänt att människors medvetenhet om dessa begrepp är varierad, säger arkitektdirektören på Nationalmuseet, Nina Berre.

Men hon förutsätter att balkongen är klar för majoriteten.

- De flesta kommer att tänka på blockbyggnaden och balkongerna som hänger på fasaderna.

Terrace

För att uppnå de definitioner som vi har sökt stöd i Konrad Middelthon Viestad bok Byggeteknisk fagleksikon.

TERRAS: Ett planerat område på marknivå eller på takets tak (takterrass). Det kan också ha ett skydd av trä, sten eller betong. Foto: PHOTO: Ragnar Hartvig

Och låt oss börja med vad de flesta förmodligen styr på terrassen.

Viestad beskriver terrass på följande sätt: "En tillplattad avsats framför fasaden Från terrassen där vanligtvis inträde till vardagsrummet (vardagsrum terrass) och trappan till nedströms trädgård Hageaniegg och parker i brant terräng ofta klev med terrasser och stödmurar taket är levande... på plana tak ".

Berre berättar att terrassen härstammar från latinska ordet "terra", vilket betyder att med jorden.

Läs också: Inspiration för dekoration på uteplats

Balkong

Viestad beskriver en balkong som följer:

BALKONG: En balkong hängande utanför en byggnad fasad, utan annat stöd än balkar som sträcker sig från väggen. Foto: Foto: Ragnar Hartvig

". Stanna Space på husfasad konstruerad som projektioner med ett golv som fortsättning på golvet i rummet inom Balkongen kan bäras av balkar fribärande från golvet inne eller konsoler"

Enligt Wikipedia kommer ordet balkongen från den italienska balken, som är samma ord som den svenska strålen och den norska strålen.

Men visste du att Castle Balcon verkligen inte är en balkong.

- Det finns en balkong eftersom den ligger på taket på slottets skärgård, förklarar Nina Berre.

Detta bekräftas av kulturarvs Management Office i Oslo, som hänvisar till boken "Arkitektur i Oslo - en guide till stadens byggnader", och som lyder:" ... balkong till Palatstorget med tempelgavl stöds av joniska kolonner lagts 1846-1848" .

Läs också: Extern belysning som passar din uteplats

ALTAN: Ett galleri är per definition en bostad utrymme på tak på byggnader eller förlängningar (som på bilden). Foto: FOTO Bard Jørgensen

Altan

Viestad beskriver balkongen på följande sätt: ". Omfattas inte vistelse utrymme tak byggnad eller förlängning Den är försedd med räcken eller ballustrade balkongen kan också stödjas av kolumner eller pelare <999.. ..> det heter enligt Viestad även för taket

enligt Wikipedia, ordet galleriet från det latinska "altus" som betyder "hög"

veranda

verandan beskriver Viestad dessa ord:

"Öppna eller omfattas bostad som en förlängning till huset. Tak kan stödjas av barer eller verandaen kan stängas med stora fönster i väggytorna, glas veranda. Från verandaen leder vanligen till vardagsrummet och öppningen eller dörren och trappan ner till trädgården. "

ADVERT

Mest populära