All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Här föll bostadspriserna 12, 9 procent

Priserna på befintliga bostäder ökade med 0, 1 procent från Q1 till Q2 2008. Hittills i år, priset på befintliga bostäder passerade upp med marginell 0, 5 procent. Det visar nya siffror från den norska bostadsutvecklingsorganisationen (NBBL).

- Siffrorna visar att bostadsmarknaden inte är så illa som vissa prognosmakare och andra försöker ge intryck av. Men det verkligen har varit en omstrukturering av många aktörer som flera år av stark pristillväxt har nu ersatts av platta, säger senior rådgivare i NBBL, Dag Rune Arntsen.

Huspriserna sjönk i juni

Tillväxt i väster

priset på befintliga bostadsrättsföreningar var nästan oförändrad under det andra kvartalet, men NBBL har registrerat betydande regiionale ojämlikhet.

Bostäder i Västra Norge, med undantag för Bergen och Stavanger, ökade mest på våren, med totalt 3,8 procent. Bostäder i de största städerna har fallit mest, med Tromsø i framkant där priserna sjönk 3, 4 procent under andra kvartalet.

Under det senaste året har priserna sjunkit i de stora städerna, där det genomsnittliga priset på bostadsrättsföreningar har minskat med 2, 9 procent, medan priserna i Tromsö föll mest under det senaste året, med en svindlande 12, 9 procent. Under det senaste året, i västra Norge, förutom Bergen och Stavanger, har priserna stigit mest, med 5, 6 procent.

Beräkna med vår räknare: Så mycket är ditt hem värd

Saue kategori i storstäderna?

Arntsen berättar för DinSide att NBBL har sett att det är i de större städerna som de upplever de största prisfluktuationerna. "Det är en vanlig egenskap att det nu är värst i de stora städerna, medan det i vissa mindre ställen kanske inte är så lätt att påverkas av dystra prognoser och något som skrivs om ämnet.

Han påpekar också att det är skrivet i detalj om fluktuationerna i storstäderna och att det är naturligt här är den största jämförelsebasen. - Press följer statistiken där de får den enklaste tillgången till statistik.

kan annan faktor vara att bostadsrätter i de så kallade radhus (radhus, fyra flerbostadshus, byggarbetsplats, et cetera) har förblivit bäst i pris, med en minskning på 0, 9 procent i fjol, medan bostäder i blocket har minskat med 3 , 7 procent.

Gör ditt hus till en pengamaskin: Här är de renoveringar som lönar sig

tillfällig frysnings

I NBBL de är mycket osäker på hur bostadsmarknaden kommer att utvecklas i framtiden, på kort sikt.

- Vi bygger på januariprognosen att huspriserna i slutet av 2008 kommer att ligga på samma nivå som i början av året. Vi tror också på en relativt stabil marknad under 2009, men här i NBBL vi är osäker på hur marknaden kommer att reagera på de ihållande räntehöjningar - särskilt om ökningen fortsätter in i vintern, säger Arntsen.

Men för de kommande fem åren är han mer optimistisk.

- Vi antar att det här är en liten tillfällig sak. Befolkningstillväxt, vilket är ganska svårt, och har varit de senaste åren, och det är underförstått att detta förstås. På lång sikt fortsätter den fortsatta tillväxten i efterfrågan på bostäder, avslutar Arntsen.

ADVERT

Mest populära