All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Här stuga sjönk med 34, 7 procent på fem år

I några av landets mest populära vintersporter har prisutvecklingen i stugor varit negativ de senaste åren.

I Øyer (med Hafjell) och i Trysil har priserna fallit.

Sedan 2007 har medelpriset på stugor i Øyer minskat från 3, 4 miljoner till 2, 2 miljoner. Detta är en minskning med 34,7 procent på fem år. I Trysil har priserna fallit med 9 procent under samma period.

Det visar den årliga analysen av marknaden för fritidshus i bergen som Real Estate Agency Association (EFF) och finner har sammanställts av TNS Gallup

Även under det senaste året har priserna sjunkit med en genomsnittlig minskning av respektive 12 procent i Singapore och 0, 5 procent i Trysil.

- Det har byggts mycket på dessa områden de senaste åren, så det har varit ett erbjudandeöverskott på semesterbostäder. Detta förklarar några av prisutvecklingen, dessutom vet vi att marknaden för stora lyxkabiner har varit långsam.

Det står vice Leif J. Laugen i Eff to Click. nej - men understryker dock att prisutvecklingen på hyttmarknaden är väldigt annorlunda.

Not att bostadsmarknaden

Även om Hafjell och Trysil kämpar, utrymmet Hol (Geilo), Krødsherad (med Norefjell), Gol och Voss hade en prisökning på mellan 14 och 21 procent sedan 2011.

Denna utveckling förklaras av det faktum att den totala utbudet av berg i dessa områden har minskat något från 2011. För färre semesterhus till salu leder det vanligtvis till högre priser.

I stor skillnad mot bostadsmarknaden är marknaden för fritidshus dock betydligt långsammare. Prisutvecklingen har nästan stått kvar i landet som helhet. Under det senaste året ökade genomsnittspriset med endast en procent.

Intresset för hytter är dock fortfarande närvarande bland nordmän. Siffrorna för 2012 visar en positiv försäljningsutveckling. Antalet bostäder som såldes ökade med 4 procent från 2011 till 2012. Och intresset för kabinlivet bekräftas också av besökarnas siffror och söktrender hos FINN.

Intressen i stugor

I MOUNTAIN: I några av landets mest populära vintersportssteder har prisutvecklingen i stugor varit negativ de senaste åren. I Øyer (med Hafjell) har priserna fallit. Foto: Skärmdump Hitta. nej

- Vårt besökarnummer och söktrender bekräftar att det fortfarande finns stort intresse. De traditionella vintersporterna konsoliderar sin position och popularitet på denna marknad. Intryck stärks när endast 20 kommuner står för mer än hälften av den totala försäljningen av fritidshus i bergen, säger försäljningschef Johan Fredrik Høvås i FINN-fastigheten.

De mest fritidshus i bergen säljs under hösten, men vintermånaderna från februari till april är en aktiv period.

De välkända vintersporterna dominerar både prisbarometern och inkomststatistiken.Krødsherad (med Norefjell) är nu landets dyraste stuga kommun. Här är genomsnittspriset 2, 8 miljoner kronor. Därefter följer Hol kommun (Geilo) med ett genomsnittligt pris på 2, 7 miljoner och Hemsedal 2, 7 miljoner

-. Med nära Oslo Norefjell en mycket populär vinter destination. Detta återspeglas i både prisnivået- och utveckling med 18 procent ökning från 2011. Många är nog angelägna om att undvika att spendera mycket av sin dyrbara fritid i bilen. Samma trend finns i västra Norge. Här hade Voss en kraftig ökning på 15 procent från 2011. Det är naturligt att anta att nära Bergen kan hjälpa till att förklara prisutvecklingen inom detta område, säger Laugen.

Dyra fjällstugor

Landets dyraste fjällstuga var under 2012 såldes på Norefjell för 9, 5 miljoner. Hittills 2013 sålde landets dyraste på Geilo för 8,9 miljoner kronor.

medvind: Krødsherad (med Norefjell) är nu landets dyraste hytt kommun i bergen. Här är genomsnittspriset 2, 8 miljoner kronor. Foto: Skärmdump Hitta. nej

År 2012 såldes 101 fritidshus i Trysil, det högsta antalet i en enda kommun. Stäng bakom följer Ringsaker kommun (med Sjusjøen) med 98 enheter. Den starkaste försäljningstillväxten (försäljningstillväxt), men Øystre Slidre (Beitostolen) med en ökning med 35 procent från 2011.

Se också:

Kontrollera hytter för mindre än en miljon

Regnet har Riksantikvaren lyckats Frede

Going borsta upp? Här hittar du de vackraste inre scenerna

ADVERT

Mest populära