All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppdatering

Här är vita färger som passar ihop

Det finns många nyanser av vitt, som alla ger olika färgupplevelser. Men hur väljer vi rätt?

- Vitvatten kan uppfattas som gulaktig, rödaktig, het, cool, gråaktig eller blåaktig. Möjligheterna är helt enkelt många. Det är inte så att det finns en enda vit som passar absolut alla, säger Nina Klæboe, inredningsarkitekt och färgdesigner i Jotun.

De andra färgerna

De vita skulle matcha andra rum i samband med rummet i fråga. De kommer också att passa på golvet, köksfronterna och möblerna.

Många väljer färdiga fönster och dörrar. Branschen väljer ofta att kalla vit, motsvarar färgen Bomull eller Äggvit / Äggvit. Många tror att Eggehvit passar allt, men enligt färgexperten gör det inte.

- Det är en gulvit ton, vilket är lika bra, till exempel krita vita väggar eller rödaktig och mer kyla, gråaktiga färger. Då kan det se smutsigt bredvid det, vilket de flesta upplever som en olycklig effekt. Om du vill ha skarpa vita, oljiga eller svalare nyanser, kan du fråga windows och dörrleverantörer om vilka alternativ du har. Flera kan leverera dessa element i klassisk vit färg.

neutralt vitt: Om du väljer den så kallade greige färger på väggarna bör listor, fönster och dörrar för att vara i en neutral vit ton Sagan. Här målas väggarna i färgen Kalk från Jotun. Foto: Foto: Jotun

PASSAR äggvita: För färger med en varm underton, eftersom dessa väggar målade i sand, lämplig äggvita väl. Foto: Foto: Jim Hensley / Jotun

White on White

Möbler misstag "alla" gör

- Många vita färger går bra ihop. Men lär dig lite om färgspråket innan du börjar, säger Tale Henningsen, färgdesigner i Nordsjön.

- Klassiska varianter är vita toner med blått och lite mer beige toner. Ljus persika har gått ett tag men med vita ytor kan det vara spännande i sommarstugor. De ljusa feta färgerna är trevliga för både sommarstugor och vinterhytter.

Nina Klæboes uppmaning är att vara försiktig om att blanda för många vita sedlar tillsammans. Små nyanser utgör stora skillnader. Det kan snabbt vara obalans i ljusa och vita interiörer om färgkompositionen blir inkorrekt.

- Plötsligt ser något som är gult eller grått när vi verkligen bara ville ha det vitt och diskret. Spela också olika nyanser i en och samma vita färg. Du kan uppnå spännande kontraster och vackra spel genom att ställa in mattan mot superljuset.

För att skapa en helhet borde du använda samma vita på listor, tak, dörrar och fönster, tror Nina Klæboe. - Men alla detaljer i inredningen får inte målas vit! I stället för att bryta en vägg med en vit lista ner till golvet, överväg att måla på väggfärgen, eventuellt med golvfärgen om golvet är målat.Detta är ett bra ställe att skapa glans kontraster i en och samma färg.

Alternativ till standardvit

Vilka vita färger ska vi välja från listor och fönster om vi inte vill ha standardvit?

- Då ska du hålla sig borta från vita toner som går över till ljusgrå, kommer det att se leriga, säger färg designer Tale Henningsen i Nordsjön. - Om du vill ha lite mer färg är det trevligt att välja en från, till exempel, tapetet eller väggen. Om det blå är tillämpligt, välj en ljus, ljusblå färg. Är det mycket brunt, välj en gyllene, vit ton.

Det är trevligt att läsa de vita färgerna, tycker hon. - När det blir vitt och i lasertonen kan färgerna hämtas i rummet. I fönster runt fönster använder vi träslag och laserytor har samma effekt. Det fina med glasyr är att vi kan använda alla färger

Lämpliga för fläck

olika uttryck: lager på lager av gulaktigt vita toner som blandning kan ge en elegant effekt. Olika texturer ger ett spännande uttryck. Foto: Foto: Jotun

Vitt på vitt: Var försiktig när du blandar vita färger eftersom färgscheman snabbt kan bli fel. Foto: Foto: Jotun

samverkar med GLOSS GRADER: Genom att blanda olika glansgrader kan vara en spännande look med en enda färgfoto: FOTO: Jim Hensley / Jotun

Delar av trä och färgade ytor lägger till en helt ny värme lika många önskemål i berget. Men vilka vita färger passar de olika binarna? Här är färg designer Nina Klæboe tips:

För att lysa dig gulnade panel

Bland interiørbeisene färgerna 9941 Driftwood, 9043 Sjøsanden och 9049 Walnut populära i fjällstugor. Det finns ljusa bruna toner som fungerar mycket bra för varma eller mer fuktiga beige toner. För lister, dörrar och fönster är de gula vittnen särskilt lämpade för de tre nämnda djurfärgerna. På senare tid har det varit ett ökande intresse för mer gråaktiga bönor, faktiskt till nästan svart. För dem är det trevligt med en ren, vit neutral färg på fönster, tak och dörrar. Det kommer att skapa en stark kontrast

Vilka vita passar ihop?

7236 Chi

fluffig HARMONY: På denna stuga, är väggarna färgas i en varm drivvedfarge. Målningar, kök och detaljer behandlas i en gulaktig vit, äggvita, som harmoniserar bra med de varma väggarna. Foto: PHOTO: Per Erik Jæger

Kritthvit, med en något cool slöja. Det skapar stor kontrast till andra färger eftersom den är så vit. Lägger du Chi tillsammans med Äggvit eller Bomull, de kommer att se ännu gulare ut och lite smutsiga. Om du väljer Chi på väggen kanske du vill ha samma färg på listorna och detaljerna, och kanske även variera något i sken.

1624 Ljushet

Ljusgul vit. Ett bra alternativ för dem som tycker att Äggvitt och Bomull är för gula, men vill inte ha krit vit. Perfekt för alla traditionella beige toner, såväl som gråtoner med en något gulaktig känsla.

1001 Äggvitt (0502-Y)

Ljusgul vit. Lite mindre gul än Bomull. Passar bra med olika varma undertoner.Den ska inte användas för de så kallade feta färgerna, eller de coola, neutrala gråtonerna.

1453 Bomull (s0502-Y)

Gulaktig vit. En liten yellower än Äggvit. Detta är färgen på förmålade listor, dörrar och fönster levereras vanligtvis som standard. Känner mycket av färger med gulaktiga, varma undertoner.

9918 Classic White

Neutral vit. Det har ingen ledtråd av färger, bara vit och svart. Harmoniserar med de populära feta färgerna, såväl som kallare, neutrala grå och blåtoner.

1622 Reflektion

Varm, något gråvit, med en liten antydan till rött. Bra för färger med röda och varma undertoner, t.ex. dämpad grå beige och varm gråtoner.

Vit komfort

Ljusgul vit, med antydan grå. Passar i färg med gula och dämpade undertoner, som klassisk gulaktig, beige.

486 Silk

Dämpad gulaktigt vit, med inslag av grått. Den är mindre gul och milder än Äggvit. Perfekt för grå beige och andra dämpade, färgade toner. Bör kombineras med renare vitt som klassiskt vitt eller Lätthet, och inte den gulaktiga äggskal vita och bomull.

1024 Timeless

Grayish vitt, med en antydan till gult, vilket ger färgen låg värme. Passar till gråtoner med lite gul i som Light Antique Gray, Antique Gray och Gray Harmony.

471 Light Antique

Ljus, varm, rödaktig beige. Det går bra med beige toner med en hög grad av rodnad i sig, som Macchiato och muskot. Bör inte kombineras med Äggvit eller Bomull, de blir för gula till den röda kontakten. Då är Classic White ett bättre alternativ.

Läs också:

Här är de coolaste interiörbilder

Hur kommer ni att ha det på terrassen i år

I denna stuga är nästan alla hemlagad

Designer sina egna barn

ADVERT

Mest populära