All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Här är de olika lösningar på den alternativa strömmen vid stugan

Att producera egen kraft har aldrig varit enklare och billigare än nu. Otaliga forskare runt om i världen undrar hur olika energikällor kan utnyttjas, och sedan är vägen till stugan ganska kort. Samtidigt faller priserna och olika typer av teknik ger bättre utnyttjande av kraften.

Viktigt läge

Vilken typ av energikälla du väljer beror mycket på var och hur stugan är belägen. De olika leverantörerna kan analysera vad som är mest effektivt i ditt område. Finns det en ström av rena vattenfall i närheten? Finns det en hel del soldater? Är kabinen fri och öppen med stabil vind? Det kommer att vara mycket att platsen är sådan att du inte kan utnyttja en av dessa källor för fri ström.

Ingen inlandsmakt

En annan trend är att människor som bygger nya stugor medvetet väljer inåtkraft. - Det kan se ut som stora hytter med full komfort har slutat något, till förmån för enkla hyddor utan elektricitet, säger Även Jacobsen vid Cabin Square. Men kabinägarna kommer inte att lämna hemmet hemma eller lämna kall öl från kylskåpet. Istället installerar de anläggningar som utnyttjar sol, vind eller vatten så att de kan få det bästa från två världar.

Solkraft

Den viktigaste utvecklingen för solceller är att priset har gått ner.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA alternativ ström Foto: Colourbox

Vissa nuvarande leverantörer

Getek: GETEK. nej

Helt grön: hg. nej

Hyttorget: stugmarknaden. nej

Kabinspecialist: kabinspecialist. nej

Solvind: solvind. nej

Nord Folkecenter: Folkecenter. dk

Merchant Chip: kerychip. dk

- Idag får du tre solpaneler för samma pris som du har betalat för en tidigare, säger Morten Gaustad, chef för Getek. Samtidigt som priserna har fallit har panelerna nu högre effektivitet och ny regulatorteknik som får mer ut ur varje solcell.

Ideal i Norge

- Vill du ignorerar mörker och knappa med sol dag, är ett idealiskt land för solceller Norge, säger Turid Worren rensa, docent vid institutionen för fysik vid NTNU.

- Anledningen är att cellerna själva fungerar bättre när de är kalla. När panelen blir varm minskar effekten betydligt. Därför är kallt klimat med mycket sol perfekt för solpaneler.

Öka effekten

Om du redan har ett solsystem, men du vill ha mer kraft, kan du självklart installera helt nya paneler. Men du kan också hålla de gamla och montera nya också. Om du ersätter en gammal panel kan den nya anslutas direkt, förutsatt att den har samma antal celler. Du kan också hålla batterierna, regulatorn och alla andra arrangemang. Det är dock en bra idé att kolla vad som händer för uppdateringar.Det har funnits nya typer av regulatorer och andra smarta lådor som utnyttjar kraften bättre.

Montering

Huvudregeln är att solpaneler måste monteras i söder. Undvik nyans och var uppmärksam på taket och vegetationen. Även en liten skugga kommer att ge en stor inverkan på elproduktionen. Kontrollera även solhöjden. Det varierar med platsen för stugan och årstiderna. Om panelerna är monterade på taket, ges vinkeln. Om de är monterade på väggen får du maximalt av dem om de har den rätta möjliga vinkeln i förhållande till solen. Optimal vinkel varierar med årstider. Under vintern ska panelen vara 90 °, dvs monterad vertikalt på väggen. På sommaren ökar du elproduktionen med upp till 50% om panelen är vinklad 45 ° ur väggen. Det betyder att det måste monteras på en konsol så att vinkeln kan ändras.

Har du fästet och vinklade paneler är lite våldsam, du kan montera dem i jämnhöjd med väggen, och hellre köpa ett par extra. Montera inte panelen direkt på väggen eller taket. Läckt ut 10 cm. Panelen producerar värme och effekten minskar ju varmare den är, därför måste den ha ventilation på baksidan. Tänk på att en vinklad panel samlar snö, så det blir lite av den viktiga underhållsavgiften under vintermånaderna. Kopplingsboxar och implementeringar utsätts för fukt. Här måste du vara försiktig med tätningen.

Hybrid

Eftersom solcellerna fungerar bättre när de är kalla, har vissa tillverkare funnit något ganska smart; en kombination av solfångare och solceller.

-En solfångare värmer upp vatten som cirkulerar i samma panel som solcellerna. De ger varmt vatten till kabinen medan man kyler ner solcellerna, förklarar Rune Wee på Weegruppen. På sommarens hetaste sommar faller effekten minst 30% på en solpanel. Detta kompenserar dig genom att kyla ner dem, plus du får varmt vatten för konsumtion.

Läs också:

Här är de coolaste interiörbilder

Ström med vind

Användning av vindkraft kräver att kabinen är gratis med så få hinder runt som möjligt, och att naturligtvis kräver att det blåser. Det betyder att det passar bäst för en stuga i bergen eller vid havet.

SOLCELLE AT HYTTA: Norge är ett idealiskt land för solceller. Foto: FOTO: Tillverkare

LONG TO ELECTRIC: Många av leverantörerna gör egna skåp. De sätts ihop så att du kan få ut det mesta av dig själv, med en detaljerad användarhandledning. Foto: Foto: Tillverkare

Om du väljer vindkraftverk kan det vara svårt att jämföra. Då är det generatorns storlek och vingsytans storlek som spelar. Vad du behöver veta är hur mycket kraft vindkraftverket tillhandahåller under en dag (Wh) under en viss vindhastighet.

Vindkraft: Vindkraft är bäst lämpad för bergstugor, som är ganska fria, och vissa vindar blåser. Foto: Illustrationfoto: Colorbox

Två typer

Det finns två typer vindkraftverk; vertikalt och horisontellt De horisontella böjorna är de vanligaste i landet, och enligt Morten Gaustad är de mest effektiva.Sedan är det en stor propellersvängning efter vinden. Här är generatorn horisontell. Under de senaste åren har det också framkommit vad som kallas vertikala vindkraftverk. Sedan är generatorn och turbinen på toppen. Dessa är mindre känsliga för turbulens och lättare att placera. Dessutom är de mindre noisey, enligt Jan Einar Rogndalen i företaget Helt grønn.

Korrekt position

När vindturbinen ska placeras måste du utvärdera turbulens, eventuella fall och risk för isbildning. Is kan vara ett problem om kabinen är högre än 1000 meter. Att bedöma potentialen för turbulens är svår utan erfarenhet och avancerade mätsystem. Men i allmänhet kan man säga att det inte borde finnas några träd, byggnader och andra höga hinder i närheten av vindturbinen. Öppna platser, bergskedjor, backar med stadigt ökande terräng och öar är utmärkta på vindkraftverkets plats.

Montering

Vindgeneratorn måste monteras på en mast, väl över alla hinder. Masten kan vara i stål, aluminium eller en robust träpol. Vindgeneratorn måste vara betydligt högre än närmaste hinder.

Läs också:

Fick ett nytt badrum för under 100. 000.

Ström med aggregat

Det finns stora prisskillnader på aggregerad, även om effekten är densamma.

En luftkyld bensindriven enhet är billigt, men det är mycket ljud och är inte lämpligt för kontinuerlig drift under lång tid. Om du funderar på en dieselmotor, kommer du att spendera mycket mer, men här är också skillnader.

Vindkraft: Vertikal vindgenerator från helt grön. Foto: FOTO: Helt grön

ØVERS. Korrekt läge för vindkraftverk: På höjd med jämn stigande terräng eller i god höjd över hus, träd och andra hinder. Här är rätt höjd två gånger höjden på hinderet. UNDER. Felaktig placering av vindkraft: Vid höjd med ojämn terräng eller för låg i förhållande till hus, träd och andra hinder, turbulens och minskad påverkan. Foto: PHOTO: Tapped

De billigaste typerna kallas vanligtvis snabbt. De kör högt varvtal, stör en del men har längre driftstimmar än ett bensinaggregat. De dyraste typerna är de som kallas långsamma. De har en mycket större motor som körs med låga hastigheter. Det ger lång driftstid och låg ljudnivå. Det finns också mer massa i rörelse, vilket ger bättre kraftkvalitet.

AGGREGAT: Støydempet dieselaggregat med fjärrkontroll. Pris: 32 900 kr Foto: PHOTO: Hyttorgorget

Det här är också den typ av utrustning som är lämplig för installation och fjärrkontroll. En sådan enhet kan användas i 20-30 år.

Läs också:

Om du vill använda de stora trendiga plattor

Ström vattenkraft

Finns det en bäck eller flod med användbar vattenflöde nära lodge, du kan skapa din egen kraftstation.

Allt kommer i ett färdigt paket, och delarna är inte tyngre än de kan föras framåt. Det finns två saker som påverkar mängden kraft du får; hur mycket vattenflöde finns i bäcken och hur mycket du har från vattenintaget ner till turbinen.

-Den turbin vi levererar är en minsta fallhöjd på 10 meter och strömmen måste ha ett vattenflöde på mer än 3, 5 liter per. För det andra förklarar Ulf Andreassen på Fossingkraft. Det betyder att det ska vara en ganska stor ström och det måste ha ett stabilt vattenflöde. Litet vattenflöde kan kompenseras med hög fallhöjd och vice versa. Avståndet från turbinen till stugan ska inte vara mer än 300 meter.

Är bäcken på din egendom, allt är bra. Om du lämnar filten har du rätt till hälften av vattenflödet. Om det inte finns på din egendom kan du göra ett privat avtal med markägaren. Om det finns en god vattning på vintern kan du ha el hela året. Se till att tillförselledningen är grävd så att den inte fryser och att turbinhuset är isolerat. Annars måste du stänga växten och tömma den för vatten före vintern. Utöver det finns det lite underhåll på en sådan anläggning.

© PHOTOPROQR / LE REPUBLICAIN LORRAIN / Pascal BROCARD. hydrologi - kursens nivå och ökningen av publiciteten av pluvieux. La moselle au niveau de l'Ecluse d'Ars-sur-Moselle vattenkraft Foto: BROCARD Pascal Illustration: Colourbox

Se också:

tegelbyggnader var state of the art bostäder

ADVERT

Mest populära