All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Här är de största krafttjuvarna

Fjordkraft har räknat på hur mycket onödig kraft du spenderar på ett år och upptäckt var vi slösar mest (se botten). Det är mest att spara på uppvärmning.

- Det är onödigt att öka krafträkningen medan du sover. Det är gott om ett varmt kök på morgonen, men det behöver inte vara varmt där hela natten, säger Jeanne Katralen Tjomsland i Fjordkraft.

Tillsammans kan nordmän spara 5 miljarder kronor om året för att värma hemmet, enligt elleverantören.

- Det är ofta relativt enkla steg som sparar ström. Tusen klaffar till glödlampor, tätningar och brytare sparas snabbt, säger Tjomsland.

Vintertröja Det norska flödet har traditionellt varit billigare än i andra europeiska länder, men har kommit närmare europeisk nivå. Elpriset är vanligtvis ett hett ämne.

- Vi norrmän är oroade över att kraften inte borde vara för dyr. Det har nog att göra med de naturliga förhållandena. Tillgången till vattenkraft betyder att vi ser på billig kraft som rätt, säger Tjomsland.

- Människor kommer inte att frysa, men det mest effektiva sättet att få krafträkningen är att bli mer medveten om var det finns besparingar. Om du till exempel går till en t-shirt på vintern kan det tyda på att du kan sänka innetemperaturen lite, säger hon.

Används mindre Ett genomsnittligt hushåll använder mindre ström än för några år sedan. Under 1990-talet och början av 2000-talet var elförbrukningen per hushåll i stor utsträckning över 18 000 kilowatttimmar per år. Under de senaste åren har förbrukningen minskat och preliminära siffror från Statistiska centralbyrån visar att det var omkring 17 000 kilowattimmar förra året.

- Detta beror på ett mildt klimat, men kombinationen av engångskampanjer och högre elpriser har förmodligen haft mest att säga för minskningen. Till exempel ökade andelen norska hushåll med värmepump från fyra till åtta procent från 2004 till 2006, säger Ann Christin Bøeng, seniorrådgivare i Statistiska centralbyrån.

Minskad strömförbrukning innebär inte bara lägre personalkostnader utan också en miljöförmån.

- Minskad energiförbrukning i Norge innebär att norska vattenkraft kan ersätta förorenande kraft från kol eller olja i andra länder, säger Jeanne Katralen Tjomsland i Fjordkraft.

DENNA KAN NORGEHUSER SPARA VARJE ÅR:

Kök: Spis: 216 miljoner. Orsaker: Spenderar lång tid att bli het, öppnar ofta när maten är kokt, med en kokplatta som är större än pannan.

Kylskåp: 230 miljoner. Orsaker: Äldre än tio år, dammiga kylflänsar på baksidan, mat som fortfarande är varmt eller ljummet (inkl: kyla ner i kallvattenbad).

Diskmaskin: 215 miljoner. Orsaker: Brist på besparingsprogram, skölj disken i varmt vatten innan du går in i diskmaskinen, ta många små rätter med hand istället för att samla en maskintvätt.

Vardagsrum: Dörrar och fönster: 2 miljarder. Orsaker: Lång och varm luft istället för snabbt och effektivt, försvinner värmen genom att dra fönster, dörrarna mellan kalla och varma rum öppnas ofta.

Uppvärmning / inomhus temperatur: 5 miljarder. Orsaker: Vanligtvis över 22 grader, som styrs utan hjälp av termostaten, eluttaget eller timern på panelugnarna, försvinner värmen genom exponerade fönster och öppna eldspjäll.

PC, TV, annan elektronik: 215 miljoner. Orsaker: PC-, stereo- och spelkonsoler är i eller i viloläge dygnet runt, stäng av TV: n endast med fjärrkontrollen istället för knappen.

Belysning: 1 miljard. Orsaker: Använd inte glödlampor, lamporna tänds upp i rummet, lamporna fungerar utan strömbrytare, ljussensorer eller andra strömbrytare.

Badrum: Tvättmaskin och torktumlare: 430 miljoner. Orsaker: Används sällan vid lägsta tvätttemperatur, omöjligt att justera programmet enligt tvättmängden, torken används på dagar då tvätten kan torkas ut.

Värmekablar: 1, 8 miljarder. Orsaker: Vanligtvis inställd på mer än 15 grader, arbetar utan termostat eller timer, fungerar inte på grund av öppna dörrar och dra fönster.

Dusch: 772 miljoner. Orsaker: ingen extra dusch, fresta dig att duscha länge, fresta dig att duscha flera gånger om dagen.

Varmvattenberedare: 1, 5 miljarder. Orsaker: Ställ vid mer än 65 grader, droppkranar fyller badet många gånger i veckan.

Läs också:

För att reparera fönster

Hämta väder förebygga och se till att göra de viktiga reparationer innan vintern kommer! Vi visar dig hur.

ADVERT

Mest populära