All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Hjälp för bra bostäder köp

I detta land vi är vana att tänka fastighetsbolag som representant för bostäder säljare. Och det är inte konstigt, precis som säljaren, har den provisionsbetalade mäklaren målet att uppnå högsta möjliga försäljningspris.

Det betyder inte att du som hus köparen behöver för att möta upp på displayen ensam och "försvarslös". Vi har talat med flera representanter för fastighetsbranschen som kan säga att de gärna ställa upp för kunder som har begärt assistans i samband med bostäder köp. Den privata mäklaren är ett av de mäklarfirmor som erbjuder denna tjänst.

Möjligheter och Alternativ

- Traditionellt har det varit så att det till stor del köpare av lite speciella och relativt dyra fastigheter som har begärt denna typ av tjänster. Men vi sätter kurs upp till alla husköpare som vill stöd från oss i köpprocessen, säger Robert Fauske, varumärkesansvarig för försäljning och marknadsföring på Privatmegleren.

- En mäklare från oss kan inkludera att hjälpa till att bedöma kostnaden, utvecklingsmöjligheter, hyra möjligheter, alternativ i samma prisklass och andra objekt som är av intresse för kunden, säger Fauske.

- För många kan det också vara bra att ta med en professionell rådgivare i samband med budbäraren själv. Det finns mycket psykologi och strategi i en satsningsrundan, som ibland också kan vara en ganska stressig affär. En bra mäklare kan ge värdefull rådgivning i en sådan situation, säger han.

Mellan 1 000 och 3 000 kr

"Genom att ta ett privat värderingsman kan därmed få en konkurrensfördel gentemot de andra potentiella budgivare."

Vad tycker du?

Har du använt en mäklare eller skattekonsult som rådgivare för bostadsinköp? (Closed)

Nej, jag kan hantera på egen hand (30%)

Nej, men jag kommer att göra det nästa gång (28%)

Nej, jag använder vänner och bekanta (27%) <999 > Ja (15%)

Nedstigningen kontrolleras inte och speglar endast läsarnas egna åsikter.

Den som vill köpa mäklarbistånd kan välja att betala timpris eller ordna en provisionbaserad ordning. Den timtaxa ska enligt Fauske vanligtvis ligga någonstans mellan 1 000 och 3 000, beroende på mäklaren erfarenhet och tjänsteår.

Takstmannen

En erfaren och kunniga mäklare har mycket goda förutsättningar att hjälpa dig med frågor om plats, tomt, rumsliga lösningar, uthyrning alternativ, tidsmessighet och så vidare. Det är emellertid viktigt att vara medveten om att mäklaren vanligtvis inte har byggteknik. Om du är orolig för att den aktuella egendomen är i gott tekniskt skick, bör du också överväga att kontakta en skattebetalare.

Denna professionella grupp brukar hyras av bostadsförsäljare.Men om köpare kontaktar, kommer de flesta takers villigt att ställa upp.

Alternativ värdering

- Ja, det kan säkert vara bra att bära en separat värderingsman med något intresse av försäljning ärliga och uppriktiga åsikt om en specifik egenskap.

säger Arne M. Støbakk, VD för den norska skatteförbundet.

Även om de allra flesta av bostäder försäljning i Norge kan skryta sin egen taxa, är det inte nödvändigtvis säkert att "säljarens besiktningsman" har hunnit gå så mycket grundlig mandat.

- Det är uppenbarligen inte otänkbart att skattebetalarens nummer två kan upptäcka saker som har undgått skattebetalare nummer ett. Och eftersom en värdering alltid kommer att baseras på en bedömning marknad, kan det också vara så att lantmätaren nummer två anländer till en annan och mer realistisk värdering, säger Støbakk.

Läs också: Vad händer med huspriserna?

Konkurrensfördelar

"Och i de allra bästa fall, sådan hjälp assistans sitta kvar som ägare av guldet invända andra ignoreras."

Genom att ta en privat värderingsman kan därmed få en konkurrensfördel gentemot andra potentiella budgivare. Om din värderare uppskattar att den aktuella prisuppskattningen är för hög kan du hitta ett annat bostadsort. Om din besiktningsman anser att den nuvarande begärda priset är för defensivt - och du verkligen känner sig som hemma - du kan göra med en aggressiv bud som förhoppningsvis skrämma andra budgivare att budtaushet.

Omkring 1 250 miljoner timmar

- Ja, husköpare som vill minska risken för framtida överraskningar kan kontakta oss, säger Alexander Hotvedt, lantmätare på kontoret gemenskap Bedömning Center.

Hotvedt kan konstatera att sådana lantbrukstjänster i hans kontorsmiljö kostar omkring 1. 250 kronor per timme.

- Men det är ok att vara medveten om några saker. Vi är glada att delta i bostadsjakt, men de flesta av oss arbetar normala timmar och kommer därför att betala extra för kvälls- och helgarbete. Vi rekommenderar därför att köparen ber om en privat visning under normal kontorstid, säger Hotvedt och tillägger:

- Privat Views är vad bra när du tar egen värderingsman. Först och främst är inte alla mäklare lika glada att hemköpare har sina egna värderare på öppna visningar. För det andra kommer huvudmannen och skattebetalaren att kunna kommunicera mer öppet om inte andra potentiella budgivare är närvarande, säger Hotvedt.

Läs också: Säkrare att köpa bostäder

Allt är relativ

Vill du timpriser till mäklare och värderingsmän låter stel ut? Då är det bra att påminna dig om att hemköp för de flesta av oss är den största och viktigaste investeringen vi gör. Fler och fler nordmän köper bostäder som kostar både två, fyra och sex miljoner kronor - med tillhörande dokumentavgifter och ombyggnadskostnader. Sett i detta prisperspektiv är 10 000 till 30 000 kronor för professionell mäklare och skatteassistent ett relativt begränsat belopp.

Det är också viktigt att komma ihåg att denna investering sannolikt hjälper dig att undvika att köpa katter i påsen.Och i bästa fall kan sådant hjälp hjälpa dig att sitta som ägare till det gula objektet som de andra förbiser.

Artikeln publicerades först den 2 juli i år.

ADVERT

Mest populära