All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

Hjälp, panelväggsprickor!

Panelväggen i vardagsrummet, som var så stor när den sattes upp, är inte längre så vacker att titta på. Sprickor av alla sorter har uppstått under vintern, både i leder och på naglar. Många är i samma båt som du, men irritationen kommer inte att vara något mindre av den anledningen.

Varför?

Det kalla klimatet i norr tar med sig intensiv avfyring under vintermånaderna. Vi gillar den här elden eftersom den håller oss varm. Skogen är å andra sidan inte lika upphetsad. Värmen torkar luften inuti, vilket i sin tur påverkar panelväggen. All fukt i veden torkar upp och panelen börjar börja krympa. Krympningen leder till sprickbildning och skada.

Ytan kan också påverka sprickan, eftersom en träbearbetningsanläggning i trä också kommer att kunna gå igenom samma rörliga process.

Vad kan du göra?

För att korrigera skador som orsakas av elden, kan du antingen borsta över eller använda övermalbar akryl och sedan måla över den igen. Malermester Rino Ringsrød varnar mot användningen av silikon eftersom det inte är lämpligt. Han påpekar dock att man inte ska rusa för att fixa skadan, helst bör man vänta ett år. Sedan har vi gått igenom alla fyra årstiderna och den nya panelväggen bör göras med de största förändringarna. Om panelväggen är gammal har den inget att säga om du tar det direkt.

Det finns ingen garanti för senare tillbakadragning, men i de flesta fall kommer en sådan behandling att göra att väggen blir lika snäll igen.

- Det finns aldrig någon garanti med träverk - det är levande! , säger Rino Ringsrød.

Hur man förhindrar sprickor?

Om panelen ska målas är det viktigt att alla kvistar är vridna, helst två gånger på den nya panelen. För att släppa ut synligt och blått trä i lederna kan det också vara en idé att basera panelen innan den monteras.

Det finns inget sätt att säkra helt mot sprickbildning i panelväggen. Men en åtgärd som kan träda i kraft är att ta hand om fuktighet. Genom att sätta in en luftfuktare i rummet kan du förhindra att luften blir så torr att träet spricker. Som sagt finns det inga garantier, men det kan vara värt ett försök!

ADVERT

Mest populära