All egendom: trädgård, kök, inredning >> Frågor Och Svar

Hjälp, golvet knyter!

Om golvet gnissla, eftersom den tenderar att antingen en friktion mellan golvet material eller att det finns problem med substratet. Ett typiskt problem är att trägolvet krymper eller expanderar och att du får en knäck i övergångarna.

Om knäcken plötsligt uppstår är det vanligtvis felaktig fuktighet som är orsaken. I ett rum med parkettgolv bör fuktigheten vara mellan 30 och 60 procent för att inte krympa eller expandera trägolvet. Speciellt under vintermånaderna, med mycket eld, är det ofta ett problem att fuktigheten blir för låg.

Vad kan man göra?

Först och främst måste man finna orsaken. Om fuktighet misstänks ska detta mätas. Om mätningen visar att luften är för torr är en luftfuktare en anständig investering. Normalt kommer creaking att återupptas när fuktigheten blir korrekt.

Ett annat knep för att undvika friktion när orsaken är i sömmarna i golvet, är att smörja skarvarna mellan parkett. Detta görs genom att använda ett flytande vax, Liberon Black Bison antikvax, i frakturerna.

- Det är lite för tjockt att komma in i sprickan, men det är lättare att späda det med Liberon Furniture Cleaner. Det vanligaste blandningsförhållandet är 50/50, men med små sprickor kan det vara nödvändigt att tunna ut ännu mer. Arbeta en vuxen i sprickorna, helst genom att gå lite runt golvet. Då rengör du överskottet med möbelrenaren. Efter några dagar, har möbler renare avdunstat, medan den vuxna kvar i sprickorna som smörjning, berättar Audun Klauseie vid Alanor.

Man kan också kontrollera om golvet ligger för nära väggarna. Om det inte finns någon luft mellan golvet och väggen, flyter golvet inte som det borde, och detta kan igen leda till knäckande. Här är lösningen att skära lite på borden, bakom golvremsorna, för att få lite luft i övergången.

Om knirkningen inte beror på problem med själva golvet eller golvbeläggningen är det troligen problemen med undergolvet. Det här är lite större för att fixa och du kanske vill kontakta hantverket.

Hur man förhindrar?

Om golvvärme ligger under parketten är det viktigt att säkerställa att temperaturen inte överstiger den omgivande temperatur som rekommenderas av tillverkaren. Annars kan det vara tillrådligt att övervaka luftfuktigheten, särskilt på vintern. Detta gäller särskilt i nyare hus, eftersom nya byggnadsmetoder och nya ventilationssystem har lett till tätare hus med lägre luftfuktighet. Om du lägger nya golv i ett gammalt hus kanske du vill kontrollera att undergolvet är helt platt och utan fel.

ADVERT

Mest populära