All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Häcktid

Folkehekken

Tuja är för nordmännen som en get för svenskarna. Alla har dem och blir arg på dem i slutet.

Tuja erövrade Norge-Norge en gång i början av 1970-talet efter segern i Europa sedan den första växten kom från Nordamerika år 1534. Framgången ska inte förvåna sig. Anläggningen uppenbarligen uppträder snyggt och lydigt, tål allt, blir snabb och håller sig bra. Få trädgårdsägare tror emellertid att växtens naturliga höjd är tio meter. Om fler Tujaans släpps nu hamnar det norska inlandet i kaos. Om du har en lucka, kommer du omedelbart att lossa den med en häcksaxare.

Håll låret nere och luta uppåt som en avskuren pyramidform. För att ytterligare hindra hemmets häck från att gå galen i höjd kan du, förutom beskärning, rotera häcken. Skjut spadens paddla djupt i marken ungefär en halv meter från stammarna över hela häcklängden på båda sidor vart tredje år.

Om du glider hemgrinden för långt upp, slutar du behöva krama den. Resultatet ser ut som vandalism och kommer sällan att vara bra igen. Om du var för sent ute och måste krascha häcken, kan du försöka knyta en käpp nära stammen och tvinga en av grenarna till repet med ett rep. Så här väljer du ett bete för växten. Om du inte gör det, förstår växten inte björnen av vem som är ansvarig. Resultatet är inte sällan huvudlös jungfrun.

Beech är faktiskt en jätte som kan manipuleras i en strimlad häck. På vintern klibbar brunt löv och håller staketet stramt.

Klipp i form

Skärpa är ett av de mest dramatiska verktygen i trädgårdar. Det finns ingen konst.

Många fler buskar och träd än tuja trivs bra med tät klippning. De som passar bäst har gott om adventiva knoppar, vi säger vilande knoppar som skjuter som vild och galen om du skär hårt. Hemligheten med framgång med formning är att börja omedelbart efter plantering, och håll sedan fast den form du valde. Mycket få växter trivs med klippet som fulla rutor. Så småningom hamnar sådana hackare längst ner så att de inte fyller sin delningsfunktion. Liksom med tuja borde formiga häckar vara på stora fötter och vara glitter på toppen, det vill säga en slags pyramidform.

För de enskilda växterna i den formade häcken för att växa jämnt, planterar du häcken i ett längsgående växtgolv. Blanda fyra delar av utgrävd mark med några nyinköpta jordnötter och strö lite aldrig komposterad gödsel i diket före plantering. Om du gräver ett och ett hål, kommer varje växt oundvikligen att fungera annorlunda under resten av livet. Planteringsavståndet varierar med arten, men tre per meter tenderar sällan att vara felaktiga.

Dessa är bra buskar i form
Buksbom (Buxus sempervirens)

1-1, 5 meter.Evergreen. Genererar mycket täta, låga häckar. Används sedan 1500-talet.

Bok (Carpinus betulus)

2-15 meter. Egentligen ett träd som tåler stark beskärning. Tidigt lövverk. Vanliga hasselnötter (Corylus avellana)

2-5 meter. Täta lövverk, nötter och hård höstfärg.

Blank nosparti (Cotoneaster lucidus)

2-3 meter. Mycket lämplig för formning. Glansiga gröna blad. Enkel bok (Fagus sylvatica)

2-20 meter. Precis som lind och bokskog, smälter verkligen skogar som kan vara hårda skurna. Ljusbrunt lövverk hänger ofta på våren.

Liguster (Ligustrum vulgare Maslø) 3-4 meter. Tål inte mycket frost. Tätt lövverk som vanligt på våren precis före lövverk. Växande djurliv längs Oslofjorden.

Alperips (Ribes alpinum)

1-2 meter. Växande vild i södra Norge. Irrationell lövverk. Barlind (Taxus baccata)

1-10 meter. Evergreen och används för att forma i hundratals år. Stram

Liten bladlind (Tilia cordata)

2-30 meter. Lind är ett av tre jätte träd som kan klippas för att häcka. Lindvägssalt ganska bra.

Free Hedgehog av exempelvis junior misplay kan bilda vackra backwalls för färgglada plantager, men kräver då lite mer än ansträngning än detta.

Fria växter och vilda

Fria häckar blir rumdelare

mer som en skrubb.

Många trädgårdar förtjänar ett sådant luddigt utseende. I blåsiga områden av jordbruk har bönder använt fri avel för uppfödning i århundraden. Man kan inte räkna med att en serie frusande buskar fungerar speciellt vindrutan. Det kommer att bälte 20-30 meter för att sakta ner vinden. Men det fria staketet tar upp mycket damm med sitt omfattande lövverk. Kombinerad med ljudsköld är fria häckar därför utmärkta sköldar mot besvärande vägtrafik.

Som med den klippta häcken har fria häckar en skuggsida. Dessutom finns det en fri häck med ganska nakna ben och fötter. Därför bör en fri hedgeanläggning alltid blandas med skuggsäkra bottendäck. Eftersom den inte är så nära varierad tillväxt i en fri häck, kan varje växt planteras. Fyll inte växthålen med nyinköpta goda markar. Stänk det upp grävt med lite extra jord och en bo av komposterad gödsel till var och en. På detta sätt behöver du inte producera överskottsjord, medan planteringsplantor tvingas leta efter mer näring utanför växthålet. Massor av rötter ger starka växter. Växtavståndet varierar, men två till tre växter per meter passar oftast.

Det här är bra friluftsglanshästar
Växter till fria häckar kan givetvis vara helt fria och tillåtas att gå helt för sig själva resten av livet. Inuti plantorna i fria häckar finns alltid utrymme för en liten nyans eller fem. Således är fria häckar ofta till och med

något mer spröda i form och förbli täta samtidigt.

Sibir (Acer tataricum spp. Ginnala)

5-6 meter. Mousserande vackra höstfärger. Ger en öppen, fri häck.

Blackberry currant (Aronia x prunifolia)

2 meter. Vitt blommande med efterföljande svarta bär som fåglar gnuggar med lätthet.

Dielmispel (Cotoneaster dielsianus)

2-3 meter. Vita, små blommor i juni, röd fågelskådare. Höft är enkla växter.

Blåleddved (blåtry 'kyrka')

1, 5-2 meter. Tål väldigt kallt väder. Många andra Lonicera-arter störs av svampskador.

Tatarleddved (rosentry)

4,3 meter. Finns i flera färger blomfärger och sedan färg

tvillingbær.

Busk Mure

(Potent fruticosa Abbottswood)

1-1, 2 meter. En riktig trädgårdshop och väldigt vuxen.

Blærespirea (Smällspirea)

2-3 meter. Kraftfull

Tål nästan allt som är möjligt.

Gentspirea (Spiraea x vanhoutteii)

1, 5-2 meter. Täta lövverk. Tunt konstverk som tålar mycket snö.

parkolvon (parkolvon)

4,3 meter. Till skillnad från attacke parkolvon sällsynt löss och svampar.

Alla bon har ofrånkomliga skuggsidan där varken sin egen blad eller gräs frodas. I stället för kamp med den mörka sidan, du plantera ganska låga marktäckande perenner eller buskar

framför den.

Blandning aktern

I trivs på ohämmade häckar, som graciöst dansar och vårblommande leksaker med høstfyrverkerier. Eftersom mycket lite av naturens varierade, trivs jag bäst med vilda planteringar. När planen saker kommer att fungera som rumsavdelare eller skilja dig från trakten, jag faller snabbt för frestelsen och lager tillsammans växande odlingar av häcken. Jag bryr mig inte med de högsta växterna är gles i botten, men växter snarare halv höga buskar i främre och bakre. Om halv hög klänningar i blommor eller blad prakt vid andra än herrarna i mitten gånger, frossar rumsavdelare mig lite extra. Om det finns utrymme, jag klär fötter halv högt upp lågväxande eller krypande perenner och buskar med olika blomningstid. Slutligen plugga Jag hämtade ett gäng lök som jag aldrig ihåg vilket var innan han kom upp igen nästa vår. Hur säkra min en färg kaotiska blommor tableau både jag och trakten glädja sig.

Det är bra mix boet
Heavy vårbusker

Junisøtmispel, blomstermispel,

juni magnolia, hybrid laburnum, japansk trollhassel

Små vårbusker

Klasekorylops, guld buske, skjermleddved, blod vinbär, grefsheimspirea

Heavy höst buskar

Amerikakornell, amerikahagtorn, syrinhortensia, bambu, vit rom

Små höst buskar

fjärilen Bush, vingebeinved,

vierhortensia, eldtorn, norrlandsspirea

Good bunndekkere

Små eldkvede, krypmispel, kryp

biota, kryp murbruk, marktäckande steg, klaff-kran uppdelningar

Bra skugga perenner

gul fumewort, flikbispelue, brudbröd, Hasse klokt, gul Daylily, smalhosta, forgetmenot, berg flock, brons blad, skugga trickle

ADVERT

Mest populära