All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Heggspinnmøll angriper hegg

Heggspinnmøll är en insekt som angriper en häck, det spinner ett karakteristiskt nära nät runt häcken och äter allt grönt. Träden står som enstaka spökträd med bara grenar klädda i en vit spindel, en stark kontrast till sommarens frodiga och gröna träd.

Trädgårdsmästare behöver dock inte oroa sig för hedgehogbrukaren.

- Det kan vara lite äckligt, men det är helt ofarligt, seniorforskare Paal Krokene ved Skog och landskap försäkrar.

Garden Erminemal. Foto: entomart. var

Träd överlever

Om du har hedgehog i trädgården finns det ingen anledning att frukta att insekten kommer att attackera andra växter i trädgården. Heggspinnmøll håller fast på igelkotten. Men det finns andra arter av spinnverk som attackerar andra träd, som äpple och ro.

- Heggspinnmøllet är fortfarande den som gör det svåraste jobbet, men det är också bra. Träd överlever. Och då kommer larverna av fina fjärilar att bli, säger Krokene.

Läs också:

Avskärmning för åtkomst - vad är lag?

Vad kan du göra, och du får göra, när man vill skydda från insyn från intill?

I starka attacker kan hedgen vara helt ribbad för löv, men vanligtvis kommer träden att skjuta nya löv när attacken är över, och på hösten kan hedgeträorna se helt fräscha igen. På så sätt överlever hedge som regel, men genom starka angrepp i flera år i följd kan träden dö. Häcken ser ful ut när attacken pågår, men skadan har ingen ekonomisk betydelse.

Heggspinnmøll måste avlägsnas manuellt.

Eftersom hedgehogsmot är en art med så marginell ekonomisk betydelse har ingen studerat något speciellt om det. Enligt krokarna finns därför inga resurser tillgängliga för att få reda på hur man kan undvika insekten.

- När hedgehogen först har kommit, är det inte mycket att göra. Innan du brukade förgifta, men insekterna inte skadar trädet. Om du är mycket bekymrad över trädgårdsarbete och trädgårdsarbete, kan du välja dem, säger han.

Wikipedia-webbplatsen rekommenderar också att du försöker sprida larverna ner i trädet med vatten.

Läs också:

Nu kommer reptilerna komma in i ditt hus!

På hösten går skruvar, tusindbein och korv i värmen. För att stoppa dem.

Sprid norrut

Heggspinnmøll är vanligast i de södra delarna av landet, men nu går insekten norrut. Skogar och landskap indikerar att det sprider sig norrut vid rekordhastigheter. Förra året var den nordligaste registreringen av hegspinnmøll från Efjord i Ballangen kommun i Nordland. Det var då den nordligaste dokumenterade upptäckten av hegspinnmøll i norge någonsin. Fram till några år sedan fanns inga rapporter om hegspinnmøll från Trøndelag.

- Det är inte något vi oroa oss för, men det är intressant.Det är en indikation på att somrarna har varit varmare, säger krokarna.

Det registreras attack av häggspinnmal vid cirka 25 olika platser. De flesta attacker är belägna i Östra Norge, Vestfold, Telemark och Trøndelag.

- Om vi ​​får ett varmare klimat i framtiden heggspinnmøllet sprids förmodligen både norr och upp i höjd, sade Hooks. Han kan inte enkelt avgöra om insekten sprider sig eller om de bara blir mer talrika och sålunda synliga. Förmodligen är det en kombination. Häcken växer över hela landet, norr till Hammerfest och upp till 1260 moh. Vertstreet har sålunda en mycket bredare spridning än hedgehog-kvarnen, som förmodligen är begränsad av klimatförhållandena.

Heggspinnmøllets cykel

Windmills flugor i juli och augusti, och lägger ägg i kluster på körsbärsträden kvistar. Äggen kläcker på hösten och de små ägglarverna övervintrar. Nästa vår, larverna begraver sig i knopparna och äter bladen som håller på att sträcka sig. Senare på sommaren de äter de omogna blad, som är skyddade enligt silkespinnet, som kan täcka kvistar, grenar eller hela träd.

Efter några månader larverna förpuppas inne i spinn och vuxna nattfjärilar kläcks från bröst i slutet av sommaren. Prägling har observerats i början av juni i östra Norge, och denna snabba utveckling beror på förmodligen varmt sommarvädret.

Läs också:

Big test av 32-tums till mindre än 10 000

Även om många söker en stor platt skärm på väggen, finns det fortfarande 32 inches som är den mest populära TV-storlek i de flesta.

Skogs- och landskapsinstitutet övervakar skogsskador med webbtjänsten Forest Damage på Internet. Den här tjänsten är öppen och används av alla som har meddelanden som de vill rapportera.

ADVERT

Mest populära