All egendom: trädgård, kök, inredning >> Husdjur

Igelkottar är användbara gäster

Här är mer från House & Property om djur >>>>

- Om du är trevligt att igelkotten och det hjälper lite med maten basen är tacksam storhet du får tillbaka att det håller din trädgård okej. Hedgehogs lever med buggar, sniglar och skalbaggar. Med andra ord rensar du din trädgård för bland annat iberiasnegle, säger Ingrid Fosse i Pinnsvinhjelpen. nr.

Menyn innehåller även växtmaterial, frukt, nötter och svamp. De äter fågelägg och en mindre andel döda och levande djur, sniglar, tusener, bin och fåglar. Huggorm är också på menyn på hedgehogen, speciellt barnen.

- Dessutom konkurrerar hedgehogen för samma resurser som råttorna vill ha. Därför trivs inte råttor på platser där igelkottar är närvarande. I tätorter har inte igelkott en chans mot råttorna, eftersom de är för smart, men i bostadsområden där byggnaderna är så nära är igelkotten en riktig konkurrent, säger Fosse.

Här finns mer från House & Property om djur >>>>

Uppskatta med


Eftersom djur lever nära människor, kan vissa vara relativt tam och låt dem foder av människor nära hem.

- Alla svinsvin är dock allergiska mot laktos och får inte matas med komjölk. De får diarré och det kan göra dem väldigt sjuka. Om du vill ge mat till en igelkott, uppskattar de hunden och kattmat på lådan. Det är viktigt att också lägga en skål med vatten så att de inte vågar efter måltiden.

När du matar en igelkott kan du också försöka ordna djuret i trädgården. En perfekt grov och perfekt trädgård är inte en bra plats för en igelkott. Om du samlar en hög med löv i ett lugnt hörn av trädgården med lite kvistar och en sådan plank rester av att skapa en plats som är varm, trygg och bra för igelkott.

- Det är viktigt att komma ihåg att hedgehogen är helt nöjd i Norge. Om du har turen att få en i trädgården eller under terrassen ska du se på det som något positivt. Du får inte bli av med den. Försök att antingen hjälpa eller ringa till oss, säger Fosse.

En vuxen igelkott har inte många naturliga fiender. Grevling, hubro, rev och människor utgör det största hotet, men igelkottar har ett tufft vardagsliv.

- Från en kull på 10 till 12 igelkott uppskattas att cirka två stycken växer upp. Detta för att de små har många naturliga fiender där ute. En gång vuxen är det mycket säkrare.

Här finns mer från House & Property om djur >>>>

Ställer ut och flyttar djur


Vad du kanske inte inser är att du också kan få lägga ut igelkottar i sin egen trädgård. Om du kontaktar Pinnsvinhjelpen kan de hjälpa dig.

- När vi lägger ut igelkotten lägger vi alltid ut en hund och tre män. Dessa bör inte relateras till att undvika inavel.Anledningen till detta är att vi vill skapa en population av djur när vi först sätter dem ut. Om några år kan de växa för att räkna omkring 20 i numret. En enda igelkott har ett intervall på cirka tre kilometer. 20 stycken kan då städa väl i ett grannskap om de väljer att bosätta sig där, säger hon.

Många tycker emellertid att hedgehogen som besöker dem är samma igelkott, men sannolikt finns det fler som kommer på besök under kvällen. En igelkott brukar besöka upp till tio trädgårdar under en natt på jakt efter mat.

- Samtidigt är det viktigt att vara medveten om att hedgehog väljer dig och inte vice versa. Även om vi lägger dem in i din trädgård, menar de inte att de stannar. Kanske är det ännu bättre med din granne. Sådan är fallet med alla vilda djur och du borde inte ha några förhoppningar om att igelkott blir något husdjur.

Små infektionsrisker


När man pratar om igelkott, förekommer frågan om infektionssjukdom ofta. Hur är risken för infektion från dessa djur?

- Det är relativt litet. Hedgehog kan vara en salmonellbärare utan att ens vara sjuk. Det låter sämre än det är. Det är vanligt att hundar är bärare av salmonella. Ändå är du mer benägna att smittas med maten du äter än hedgehog eller hund. En frisk igelkott med salmonella utgör inte någon risk för dig som en person, även om du rör den. Med detta sagt, var alltid försiktig efter att ha tvättat ett vilddjur.

Leta efter sjukdomstecken


Har du igelkottar i trädgården, det är bra om du följer lite. Hedgehog är huvudsakligen aktiv på natten. Om det är mycket tid ute under dagen, jobbar svagt eller med tydliga tecken på sjukdom är något troligt fel. Då bör du kontakta för vägledning.

- Förutom Oslo och Akershus har vi lokala kontakter i Kristiansand, Hordaland, Rogaland, Sunnmøre och Bodø. Det borde vara möjligt att få expertrådgivning ändå, säger Fosse och tillägger att det inte alltid är möjligt att tillhandahålla den nödvändiga hjälpen. Då hittar du alternativa sätt.

Pegsvinhjelpen kan nås på kniphjälpen. com eller ring 901 94 455.

ADVERT

Mest populära