All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Hedgeplantning tillhör höstens

Det finns de som tror trädgård glädje över för i år och har börjat att stuva undan trädgårdsprodukter. Vi andra vet att det fortfarande finns mycket som kan göras i trädgården före frosten. Plantering av lök och knölar är en uppenbar aktivitet, men planteringen av häckar hör till hösten.

- Höstplantning ger utmärkt etablering och tillväxt eftersom vädret vanligtvis är stabilt vått. Framgång förutsätter att du håller gödselmedlet långt borta. Växterna kommer att etablera sig, inte växa, säger Tor Smaaland i Tors tusen hövisips. Men i kalla områden är det bäst att plantera tidigt på våren.

Skörd av häckar är också fördelaktigt för plånboken. Många trädgårdscenter och trädgårdsmästare har billiga häckväxter när sommarsäsongen är över och hösten klickar på. Trots att de är billiga, bör du fortfarande kontrollera att plantorna verkar friska och sola.

 • Dessa är Norges giftiga växter

Formad eller fritt växande?

Enligt Samuelson och Schenmanis, författare till tekniska Förlags butiks hagebok, finns det två typer av säkringar - klippa och fritt växande.

- De fritt växande skärmarna är ganska snabba mot tillgången. Många av de använda plantorna har stark blomning. En klippt häck spenderar längre tid för att växa tillräckligt stor för att förhindra synlighet, men passar bättre som en bedömning av en trädgård.

Läs också:

10 saker du bör göra innan oktober

oktober markerar en tydlig åtskillnad mellan sommar- och vintersäsong. Här är de saker du måste skynda dig göra innan oktober är över.

Andra kan vilja dela häckarna på andra sätt. Blommande eller grön. Vintergrön eller lövträd. Oavsett hur du väljer att dela upp olika häcktyper är det viktigt att hitta rätt häck för din egen egendom.

Vad vill du ha från porten?

Varför vill du ha häck? Häckar är mer lämpliga än staket i tomten och nära inspektion från granne eller väg. Du kan använda en häck för att dela trädgården i olika rum, eller plantera en häck som naturlig och effektiv vindstopp.

En vintergröna häck kan hjälpa till att minska buller från en upptagen gata, medan en blandlucka kan berika djurlivet i trädgården.

- Winter Grön ger avskärmning hela året, medan lövträd säkringar är transparenta under vintern, bortsett från bok eller avenbok, som har spröda bruna blad på våren, säger Guy Barter Från frö till grönskande trädgård.

Och hur mycket arbete är du villig att spendera på häcken? De flesta häckar kräver beskärning på något sätt, även om vissa är enklare att hantera med en annan.

Läs också:

Hedge är mer än thuja

Thinking växtförädling i år, bör du överväga mer än thuja.

- Informellt boet består ofta av en blandning av buskar med blommor och bär, vinter buskar och lövfällande buskar planterade nära varandra.De passar bra i områden med en lantlig karaktär och informella trädgårdar och behöver lite eller ingen beskärning för att kunna bevisa i all sin glans, säger Barter.

 • Detta bör göra i trädgården i höst

Tight kapsling med samodling

Även om du inte vill en fullständig fritt växande säkring kan det finnas fördelar genom att välja flera växter att föröka sig. Tor Småland föreslår Thu tusen trädgårds tips som häckar ska byggas upp av minst tre sorter.

- Goda häckar är sammansatta av mer än en växt typ med en tillväxtform. Goda häckar består av minst tre; en lång, en halv och en låg, med den höga efter varandra och den mindre fram och bak. Så växer växterna samman i ett fält.

Det finns vissa regler för att plantera häckar som måste observeras. Det viktigaste är kanske förhållandet mellan häck, synlighet och allmän väg.

God sikt är viktigt för trafiksäkerheten, och därför säkrar mot allmänna vägar och korsningar hålls låga och de får inte obskyra vägmärken, belysning, sikt- eller små barn eller rullstolsburna. Ett alternativ är naturligtvis att dra aktern på fastigheten så att den inte omfattas av fri sikt, men då "förlorar" på samma gång en del av trädgården som kommer att stå utanför.

Läs också:

för att välja rätt kapsling

aktern screening mot att göra trädgården mysigare. Du köper det som små växter eller som ett par meter långa växter som ger omedelbar effekt.

Du kan kontakta kommunen för att ta reda på vilka regler som gäller för din egendom.

 • Vilka häckar ska du välja?

hur växter kan säkra:

 • Förbered jorden genom att gräva diket till växterna, ta bort ogräs och blanda i organiskt material som kompost eller gödsel i marken när du planterar på våren. Vänligen starta några veckor före din planerade plantering. Vänta med gödsel på våren om du planterar sent på hösten.
 • Sätt pinnar med en sträng mellan vilken hedgen ska stå. Då är du säker på att plantera dem i en rak linje. Mät sedan det rekommenderade växtavståndet. Detta varierar med vilka hedgeplantor du har valt. Markera varje växtpunkt med en pinne eller liknande för några jämnt plantning av staketet.
 • Planta hedgeplantorna i samma djup som tidigare. Har du morötter, bör du plantera landmärket på stammen.
 • Skydda med jord och steg tills plantan stöds. Ta en liten blöt runt varje planta. Det hjälper till att styra vattnet ner till rötterna.
 • Vattenbrunn, boppad av plantering och i framtiden om den blir torr. Se till att plantorna inte torkar ut första gången.
 • Som en slutgiltig touch kan du lägga på ett jordskydd av gödselmedel, kompost eller bark.
 • Skördade häckar bör inte beskäras genom plantering, men bara på våren.

Tips! Köp lite fler växter än du behöver och plantera dem i stora krukor eller i en del av trädgården som inte används. Då har du ytterligare växter i rätt storlek om någon av växterna i staketet inte överlever planteringen.

 • Vi vill ge dig mer smarta tips - registrera dig för vårt nyhetsbrev
ADVERT

Mest populära