All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Hack in Expression

- Man kan titta på oss från alla håll. Från vägen är det inte mer än ca. 5 meter, och folk kan titta direkt in i vårt kök. Därför vill vi ha en hög häck som kan göra fastigheten mer privat, säger Alexander Kempton.

Det är slutet på tiden när endast 30 cm långa växter köptes och fick vänta i många år innan de nått önskad höjd. Paret har varit i kontakt med BoGrønt Rustad-anläggningen i Askim, som erbjuder hedgeplantor från 125 och upp till 220 centimeter.

- Om vi ​​köper ca. 150 cm långa växter får vi ett gott skydd mot vägen redan i sommar. Det kommer att kosta oss om 20 000 kronor, och är betydligt dyrare än att köpa små växter, men vi anser att det är en viktig investering i linje med nytt kök. Måste vänta sex till sju år på en häck som blir fruktansvärt lång!

Hög efterfrågan

Familjen i Oppegård är inte ensam om man vill ha en hög häck. I en undersökning svarade HUI Research före årets trädgårdssäsong mer än 20 procent att de skulle beställa fullvuxna träd, buskar och växter. Gartner Kenneth Ingebretsen på Plantasjen säger att det har blivit mycket vanligt att önska både häck och trädgård i expressresor. Alla växter måste vara stora direkt. Vi kommer inte att vänta i tio år längre.

- Vi har aldrig sålt så mycket finish som nu. Människor kommer också att skydda och köpa en färdig häck. En trevlig trädgård ökar värdet av hemmet, säger han. Om du vill betala är det möjligt att få både häckar och trädgårdar samma dag.

- Det är fortfarande möjligt att köpa en vanlig, liten häck, men folk är villiga att betala för avskärmning och att få det rätt. Det finns mycket arbete på stora växter. Priset kommer att vara högt, bland annat eftersom de måste strykas flera gånger. En 175 till 200 cm spruta kostar därför mellan 1 500 och 2 000 kronor, säger Pål Rustad i BoGrønt Rustad Plantesenter i Askim.

Rustad får de flesta höga buskar och träd från Danmark.

- Vi har också några norska leverantörer. Till exempel får vi söta kräftor från Reiersølskolan utanför Arendal. Det finns flera norska leverantörer så småningom, men de har för närvarande inte tillräckligt med produktion för att möta efterfrågan, säger han.

- Sök expertis

Danmark har ett mildare klimat än Norge. Det är därför viktigt att söka råd och vägledning från proffs innan du investerar tiotusentals dollar i stora växter.

- Till exempel rekommenderar jag inte bok här i inre Østfold, men snarare lind eller syriner, kanske bok, säger Pål Rustad. Han anser att lokal kunskap är viktig om växterna ska överleva norska vintrar.

I sortimentet har han ett antal lövhäckar som kan slutföras under en säsong.

- De flesta tycker att häcken är synonym med tuja.En tujack kommer att vara två meter lång över fyra år och är ett billigt och bra alternativ för många, men det blir väldigt tråkigt om alla ska ha bråttom. Vi arbetar för att få kunderna att förstå att det finns ett antal andra alternativ, till exempel alpin, japansk lark, spirea och after-profit, säger Rustad.

Även om han inte är en särskild ekonom, tror han att de flesta kommer att klara sig att placera växterna i jorden själva. Du behöver vanligtvis två till tre växter per. mätare. Planterna från Reierøl säljs i 80 cm långa bakade kakor speciellt konstruerade för ändamålet. Då behöver du bara gräva ett passande stort avlopp och placera sektionerna i ordning.

- Men vi erbjuder naturligtvis byggherrar om människor vill ha det, säger Rustad.

Alexander Kempton är inte särskilt kunnig, men han tror fortfarande att han kommer att kunna få staketet i marken på egen hand.

- Jag har också en vän som är en trädgårdsmästare, och kanske kan jag få hjälp av honom, säger han.

Hur det var: Alexander Kempton är nöjd med resultatet. Staketet skyddades omedelbart mot inspektion.

ADVERT

Mest populära