All egendom: trädgård, kök, inredning >> Säkerhet

Värmekablar förhindrar frysta rör

Text: Dag Erik Kongslie


Vinter 2010 var den värsta vattenskadperioden Norska försäkringsbolag har någonsin haft på grund av frost. Omkring 15 000 frostskador kostar totalt 1, 1 miljarder kronor det året. Av detta påverkades 12 000 privata hem och stugor, och påståenden ensam uppgick till 735 miljoner kronor. Endast i januari av rekordåret uppstod 3500 vattenskador på grund av frost i norska privathem, siffror från alla försäkringsbolag visar.
- En stor del av dessa skador kunde ha undvikits med lite mer tanke, säger kommunikationschef Stine Neverdal i Finance Norway. Enligt siffror från Bergens Tidende (BT), mottagen från vatten- och avfallsstationen, ökade vattenförbrukningen i Bergen med 25 procent under kallperioden. Sammantaget använde Bergens 130 miljoner liter vatten varje dag i januari. Den motsvarar ca 515 liter vatten per bergskedja.
- Det är mycket mer än vanligt vid denna tidpunkt. En del av det beror på vattentäthet, men hälften av ökningen beror troligen på frosttoppning - att människor släpper vattnet för att förhindra att det fryser i rören, säger Svendal till BT.

Rulla ut eller runt

Lösningen kan vara att installera rör med värmekabel. Då säkrar du dina rör till frosten. Det finns flera lösningar på marknaden, från de professionella lösningarna till "gör det själv" -varianten.
Isoterm (tidigare Elvestad-rör) är Nordens ledande leverantör av miljövänliga frostskyddade rör för hus och stugor. Vatten- och avloppsrören är tillverkade för att förhindra frost, eller för att enkelt tina frusna rör. Korrekt användning av värmekabel ger låga strömkostnader.
- För en stugaägare som använder stugan 10-12 veckor om året uppskattar vi att de totala elkostnaderna för rören kommer att ligga mellan 300 och 400 kronor. Det är en billig försäkring mot frost, säger generalchef Geir Kåre Kroken i Isoterm.
Hittills har den professionella marknaden varit huvudfokus för verksamheten, men trycket från den privata marknaden känns också.
Eftersom vi har fokuserat på den professionella marknaden har vi förmodligen inte varit tillräckligt bra för att förmedla att det är lätt och billigt att ersätta våra gamla rör med oss, för privata hushåll. På Hyttorget. nej, det var också en märkbar ökning av försäljningen av värmekablar för rör förra gången det var explosion.
- Vår lösning är en kabel du köper som kan vridas runt det befintliga röret. Det är så enkelt att installera att alla kan göra det så länge det är möjligt att komma dit för att göra det, säger generalchef Bengt Larsen i Hytteorget vid den tiden.
- Vi har värmekabel både med och utan regulator. De är mycket energibesparande och det är den dyraste säkerhetsåtgärden.

Prisvärd och lätt

- Jag skulle uppskatta att rören kostar mellan 150 och 200 kronor mätaren. För 50 meter kabel kostar det någonstans mellan 7.500 och 10.000 kronor. Ingen kommer att tro att det inte fungerar med dem eftersom vi har fler rörlösningar. Om röret inte kan bytas kan du sätta upp värmekabeln i det befintliga röret, säger Kroken.
- Många människor är naturligtvis rädda att gräva i trädgården.
Hur löser du detta?
- Fördelen är att dessa rör kan grävas grovt ute. Du behöver inte gräva de gamla. Du gräver en grunt ny gräv, antingen med hand eller med minigraver, och lägger det nya röret i det. Det är lugnt mot trädgården och det är billigt.

ADVERT

Mest populära