All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Uppvärmning och energihantering i smarta

Smart hem är ett samlingsbegrepp för elinstallationer för att underlätta styrning av elektriska liv enklare. I ett smart hus använder du dagens teknik, inte igår, och med rätt användning kan du spara energi och pengar.

- Idag har vi fått ett antal nya hjälpmedel som vi inte tidigare haft, till exempel värmepump eller värmeåtervinning. Allt detta bidrar till att minska energiförbrukningen, säger Agnar Holen, teknisk chef på Nelfo.

Snabbare energihantering

- En av de viktigaste sakerna med smarthust-teknik är exakt energihantering. Jag tänker på värmehantering, vare sig det är elektrisk värme, såsom panelvärmare eller värmekabel eller vattenburet värme. Allt som använder energi i hemmet gör det möjligt att hantera på ett holistiskt sätt, säger Holen.

En av principerna bakom smarta huslösningar är den smartare energianvändningen i hemmet.

- Det viktigaste med en bra värmebehandling är att du använder energin där du behöver det och när du behöver det.

För att uppnå detta måste du se energiförbrukningen på ett omfattande sätt.

- Du kan dela hemmet i olika zoner. Alla familjer har sina vanor och deras användningsmönster. Likaså olika zoner i hemmet har olika energibehov beroende på vilken tid det är på dygnet och om zonen är i bruk eller inte, säger Holen.

Läs också:

Här är den största el tjuvar

En stor del av elkostnaderna förorsakats dig i din sömn. Här är listan över de största makten tjuvarna.

Bra för dig, bra för miljön

Effektiv energihantering sparar inte bara plånboken utan även miljön omkring oss.

- Du sparar också miljön om du sänka temperaturen. Om du sänker temperaturen med en grad, använder du faktiskt 5 procent mindre energi. Det är otroligt litet att göra för ett bättre miljösamvete, säger Holen.

- När vi talar om energi, klimat och miljö, så det är de små stegen människor kan göra även det kan ha en stor effekt. Ingen vill lämna diskbänken med vattnet som går, men det är inte så illa att gå bort från badrummet utan att stänga av ljuset. Samma sak gäller förstås. Ett badrum är ett rum som används vid olika tider på dagen. Det kommer naturligtvis att vara glad över att stå upp mot ett varmt bad, men det finns ingen anledning att låta värmen vara på badrommet hela natten, sluta alkohol.

ADVERT

Mest populära