All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Handdukstork - en vardagslyx

En handdukstork i badrummet är som tillämpligt sommar och vinter. På vintern är det härligt att kunna komma ut ur duschen och komma in i en varm handduk. Sommartid är luftfuktighetskräm och handdukar i frekvent användning, och sedan kommer en handdukstorkare att torka torra handdukar varje gång.

Handdukstorkar har blivit vanligare i andra länder, men nu börjar de få ögonen på det i Norge också. I alla fall betyder det Magne Åkvåg i Pax Electro Products och tillägger att handdukstorkar inte behöver reserveras för handdukar. Han har även handdukstorkar i alla sina badrum och kan säga att de är i bruk året runt.

- Det är otroligt bekvämt med en handdukstork. På sommaren, hänga handdukar, badkläder och våt fotboll på det, och på vintern täckte snøvåte hattar, handskar och halsdukar.

Utrymme för mer: Med en rymlig handduksdroger kan hela familjen njuta av torra och varma handdukar. Foto: Pax

Planera i tid

En handdukstork är något som vanligen läggs till när badrummet är borstat. Även i planeringsfasen bör du bestämma var du vill ha handduksstorken.

- Du måste tänka på det tidigt i processen när du borstar badrummet, dvs innan du stänger väggarna. Strömmen kommer till handduksstorken via punkt i väggen. Poängen måste läggas där handdukstorken kommer, precis som du bestämmer dig för var de andra sakerna kommer att vara på ett kaklat badrum, säger Åkvåg.

Läs också:

7 misstag du fixa badrummet

Har du ett avlopp som luktar illa eller en toalett som körs? Ta tag i de små fel i badrummet innan problemen blir större och dyrare. Vår expert Roger ...

Att duscha ett badrum är för mycket en affär, och inte alla rekommenderas att installera handduksskenor. Åkvåg rekommenderar dock att du tänker framåt och planerar för bättre tider.

Få vad du betalar för

- har inte råd att gå för handdukstork när du renoverar ditt badrum, överväga att lägga ett power point ändå. Det är billigare och lättare att få det gjort samtidigt än att ta det tillbaka senare. Då har du möjlighet att köpa och installera en handdukstorkare senare när du har råd med det, säger han.

Du kan köpa handduk för under några tusen lappar till tiotusentals kronor, men enligt Aakvaag är mest sålda runt 7-8000 kronor.

- Här får du också vad du betalar för. Jag skulle nog inte ha valt det billigaste, men skulle hellre ha gått för något nästa gång du kommer att städa på badrummet igen. I ett badrum renoverade för hundratusentals kronor utgör priset för torrare liten, men det kan bli dyrt och klumpig om att välja en billig som bytas ut senare, säger Aakvaag.

Alltid torra handdukar: Handdukstorkar finns i olika storlekar.Foto: Pax

Elektrisk eller vattenburet värme

Du kan ha handdukstorkar som antingen är elektriska eller anslutna till det vattenburna värmesystemet. På Pax har de valt att satsa på elektriska handdukstorkar eftersom de tycker att de är mer flexibla än vattendrag.

- Med en handdukshandduk kan du ha både tidskontroll och temperaturkontroll, och du kan påskynda eller minska temperaturen efter behov.

Läs också:

Test: Rengöring med ångrengöringsmedel

Skaffar du ett städare om du slipper smutsiga med ånga? Och inte minst: Tvätter man sig snabbare? Vi har testat Kärchers nya ångrengöringsmedel SC1.

Låg effekt

Efter vinterdriven dusch kan en handdukstorka fungera som en onödig effektlucka, men enligt Åkvåg drar de minimal effekt.

- Vårt största handdukstorken tar 110 watt, vilket motsvarar ett par glödlampor, men det är också stort. Det värms bra och rymmer cirka 55 grader ute. Du kan också få torkar ner till 40 eller 60 watt, säger han.

Designelement i rummet

Även om en handdukstork bidrar till värme till badrummet, räcker det inte att värma upp rummet ensamma. Å andra sidan kan du se handdukstorken som ett estetiskt element i rummet.

- Dagens badrum är vanligtvis stort men stora väggytor. Här handdukstorken är lika mycket en möbel som ett praktiskt element. De som har en ekonomi för det, anser omedelbart handdukstorkar, säger Åkvåg.

ADVERT

Mest populära