All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppvärmning

Värmepump; bäst i testet?

Text: Dag Erik Kongslie

- Det här är en bransch där det är frihet att säga nästan vad som helst i reklamen, säger redaktör Tom Staavi i DinePenger.

- Tyvärr finns det fortfarande för många människor som inte har tillräckligt med färdigheter. Värmepumpmarknaden är fortfarande orörd, säger Bård Baardsen, VD för Norska Vattenpumpföreningen (Novap).

Vilseledande test

I Norge testar ingen värmepumpar. För närvarande finns det bara två testplatser i Norden; Svensk test- och forskningsinstitut i sverige och danska tekniska institutet. Testerna här är de som är relevanta för norska förhållanden.

- Vi är övertygade om att dessa tester är bra, men det finns fortfarande svagheter i testen. Naturligtvis är den största svagheten som värmepumpstillverkarna själva betalar för att inkluderas. Dessutom testar du aldrig alla märken, och när provet är ute har nya värmepumpar redan förbättrats, säger Baardsen.

- En annan svaghet är också hur testresultaten läses och används i marknadsföring. Inte bara finner man att en värmepump är "bäst i test". Det är inte säkert att testet är relevant för allmän norsk användning eller den användning som passar dig bäst. Därför måste ett sådant prov inte vara mer än ett av flera kriterier när man väljer en värmepump, påpekar Baardsen. Hus & Bolig har tidigare skrivit om en värmepump som annonserade för att vara bäst i testet. Det visade sig att det var den enda pumpen som testades på det aktuella laboratoriet det året.

- Om du verkligen gör ett korrekt test måste du skaffa information från flera oberoende källor. DinePenger är den enda som har utfärdat ett värmepumpstest som är relevant för norska förhållanden, men vi tester inte själva pumparna. All information erhålls externt, säger Tom Staavi.

Testvinnaren vinner

- "Best in Test" är tillsammans med "gratis", "halv pris" och "erbjudande så mycket som lagret går" är de mest sålda poängen. "Bäst i test" är speciellt för att det är subjektivt och objektivt på en gång. Testet görs vanligtvis av oberoende, objektiv, medan säljaren använder den subjektivt i marknadsföringen. I en värld där vi föredrar att säga mycket med mycket få ord är "bäst i test" suverän, förklarar rektor vid Trond Blindheims högskola.

- På en marknad där det finns liknande produkter och det är svårt för kunden att navigera är det viktigt att få en inköpsfaktor. Även om tillverkarna själva finansierar testen måste man vara medveten om att tillverkarna själva övervakar vad de andra marknadsförare är. Om de felaktigt marknadsför en produkt som "Bäst i test", kommer de att prata med varandra som daghem, om något inte matchar kravet, säger Blindheim.

Blindheim illustrerar vikten av en objektiv positiv bedömning att han själv ska handla vinmonopolet.

- Det finns ingen tvekan om att vi köper det som kallas "Bästa i test". Nu är jag på väg till monopolet med ett stort urval. I förväg har jag läst vinkolonnen i DN och fått tips om goda roseviner jag kan köpa. Konsumentjournalistik är väldigt viktig som en reklamkanal, och om du har en bra konversation kommer det säkert öka försäljningen, säger han.

Precious Tests

Det finns flera olika typer av värmepumpar. De enda värmepumparna som testet är luft / luft. Dessa är de enda med många noga modeller för att få lite rimlig information från ett testresultat. Att testa luft / vatten och vatten / vatten värmepumpar är mer komplicerat eftersom värmepumpen ingår i ett större värmesystem och det finns många andra komponenter som är viktiga för värmepumpens effektivitet.

- Ska du testa de andra typerna, är det i grund och botten som att testa motorn i en bil och inte testa resten av bilen. Luft / luft värmepumpar är mindre enheter där testning är lättare, säger Bård Baardsen.

- Ett testlaboratorium måste vara ackrediterat för att testa, och byggandet av sådana anläggningar är mycket dyrt. Att testa värmepumpar är därför dyrt. Självklart skulle vi vilja välkomna ett sådant välkommen här i Norge, men tror inte riktigt att det kommer att hända. I så fall måste en stor aktör som Enova gå in på fältet för att bidra med pengar, säger Baardsen.

Enova kan bidra

- De mest effektiva energibesparande åtgärder som en husägare i Norge kan göra är mest sannolikt att investera i en luft / luft värmepump. Enova, som arbetar för att minska den privata energikonsumtionen, borde komma i större utsträckning än vad de nu är. Tom Staavi kräver större engagemang från Enova för att testa värmepumpar, eller att finansiera tester.

- Det är anmärkningsvärt att DinePenger är den enda oberoende som har samlat in information och gjort korrekta prov på värmepumpar. Detta borde vara en naturlig uppgift för Enova att ingripa. Det är konsumenterna som finansierar Enova. Det statliga företaget sitter på ett berg av pengar som de borde börja använda. Att kartlägga och testa värmepumpar för norska förhållanden borde klart vara under deras mandat. Då får konsumenterna något för de pengar de lämnar med dem, säger Staavi.

"När vi gör enorma tester av järn för 375 kr ska vi också se nytta av att investera i tester av produkter som kostar 20 000 kronor och det kan ha en positiv effekt på strömförbrukningen i landet, fortsätter han.

Är fallet

Enova har registrerat Staavi-upplagan och säger att de tittar på det med intresse.

- Enova ser behovet av husägare att få bättre information om kvaliteten på värmepumpar och andra produkter som kommer att bidra till energieffektivitet. Det är inte Enovas roll att genomföra produkttestning, men vi vill hjälpa till att göra detta hänt. Enova kommer därför att ta initiativ till konsumentrådet i juni för att diskutera värmepumptest och hur marknaden bättre kan få information om kvaliteten på dem, säger Audhild Kvam, chef för Energy Enova.

Miljöpåverkan

Det enda miljöprov som utförs av värmepumpar är den svanemärke som står för. Om pumpen är svanmärkt kan du vara säker på att det inte är en miljöbombe.

- En värmepump måste uppfylla strikta krav innan den kan få svanmärkningen. Värmepumpen ska så långt som möjligt påverka klimatet negativt eller äventyra användarens hälsa eller miljö. Vi förbjuder användningen av de värsta HFK-gaserna, och vi kräver att värmepumpens konstruktion ska förhindra läckage ", säger direktör Alvhild Hedstein i svanen.

Många värmepumpar har många plastdelar, men i de svanmärkta modellerna hittar du ingen skadlig tankning. Du hittar också inga bromerade flamskyddsmedel, utom där det är absolut kritiskt när det gäller brandsäkerhet.

- Det finns 31 svanmärkta värmepumpar på den norska marknaden idag. En svanmärkt värmepump ger miljömässiga fördelar, hävdar Hedstein. "Vi kräver dock tillverkaren av värmepumpar för att ge konsumenterna råd att använda en kompetent installatör. Regelbundna personer borde inte montera och demontera värmepumparna själva. Vi ser fram emot ikraftträdandet av EU: s certifiering av installatörer i Norge, "avslutade hon.

ADVERT

Mest populära