All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppvärmning

Heat Pump: Smart vinterbruk

De flesta luft-värmepumpar anpassade till det nordiska klimatet kan extrahera energi från utsidan luft hela vägen ner till -25 grader. Värmepumpar som extraherar energi från utomhusluften, fungerar bra när de är kalla ute. Men på de kallaste dagarna kan du behöva extra värme. När värmepumpen inte ger tillräckligt med värme inuti och det blir för kallt, kan du enkelt slå på några panelvärmare eller eld i eldstaden.

För dem som har installerat en bergs- eller havsvattenpump spelar det ingen roll vilken temperatur det är ute. Dessa är värmepumpar med flytande till vatten som extraherar värme från berg eller vatten där temperaturen är ungefär konstant året runt.

Obligatorisk ytterligare bränning

Vid drift vid lägsta temperaturer, var uppmärksam på användningen av värmepumpen. Stäng inte av värmepumpen helt. Även om du använder andra värmekällor ibland, är det viktigt att du inte stänger av värmepumpen helt, eftersom det är bra att hålla delarna i värmepumpen igång.

- Luftcirkulationen från inredningen är fördelaktig för att sprida värme från exempelvis en öppen spis. Värmepumpar för vattenburna värmen har vanligtvis ett inbyggt elelement som slår på automatiskt om mer värme krävs än värmepumpen kan ge. Således behöver du inte göra någonting som en konsument, säger VD Rolf Iver Mytting Hagemoen i Norwegian Heating Pump Association.

Vid värmepumpen kan det vara tillrådligt att använda värme från ugnen under de kallaste dagarna. Tidigare har vi skrivit att panelvärmare är mycket bättre än deras rykte och att utvecklingen har skett snabbt. Eldstaden värme är också en bra källa till värme när behovet uppstår.

Om du är smart, väntar du dock inte på att köpa förrän behovet är akut. Om du är lite framåt kan du spara mycket pengar på vedköpet.

Korrekt installation

På kalla dagar fungerar värmepumpen hårt. Därför är det viktigt att värmepumpen är monterad korrekt för att säkerställa optimal drift även dessa dagar. Om du har ett vattenburet värmesystem är utformningen av detta också viktigt för hur bra värmesystemet som helhet arbetar under krävande förhållanden.

- Tidigare kunde du köpa värmepumpar som kom som självgående slangar. Nu är det inte tillåtet att göra någonting åt värmepumparna på egen hand. Du får naturligtvis göra städning och sådant, men service och utbyte bör göras av professionella, säger Mytting Hagemoen.

Om du vill köpa, kontrollera att värmepumpen är anpassad till norska vintern. Det ska ha en värmekabel i bassängen eller avloppskanalen. Kontrollera också att värmepumpen kan klara av saltlösning, eftersom det är vanligt längs kusten.

Ställ inte värmepumpen på "auto"

Luft-värmepumpar har vanligtvis en funktion som heter "auto". Den här funktionen bör inte användas när den utropas.

- Om du ställer värmepumpen på "auto" samtidigt som du bränner vardagsrummet kan du riskera att pumpkylfunktionen startar. Den norska värmepumpföreningen rekommenderar att du aktivt väljer antingen värme eller kyla för att säkerställa korrekt drift och drift, säger Mytting Hagemoen.

Faktum är att värmepumpen ska ha en konstant temperatur dygnet runt, eftersom besparingarna inte blir minsta eller minsta genom att sänka temperaturen. Dessutom kan värmepumpen öka slingan genom att höja temperaturen två gånger om dagen. Men när det är extra kallt kan det vara tillrådligt att buller och grannar sänker pumpens aktivitet på natten.

ADVERT

Mest populära