All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Värmepump - en prydlig piggybank

->

Energisparare: En värmepump ger lägre förbrukning utan att äventyra komforten. Foto: Toshiba / ABK AS.

I södra regioner har värmepumpar existerat mycket längre än här. Men då med motsatt skylt - för kylning, med andra ord luftkonditionering.

det händer med hjälp av värmepump är att den utvinner värme från vår miljö och höjer temperaturen så att vi kan utnyttja denna värme. En gyllene regel anger att du får ungefär tre till fyra gånger kraften i den energi som levereras till en värmepump. Det betyder 1000 watt, ger 3-4000 watt.

Läs också: Många typer av värme

Fler och bättre effekt

- Under 2006 installerade det 78,532 värmepumpar i detta land, säger Bård Baardsen, VD för norska Heat Pump Association (NOVAP).

- Detta ger en strömförbrukning på 741 GigaWattimer (GWh). Framöver tyder utvecklingen inom värmepumpsförsäljning kommer vi år 2020 spara någonstans mellan 10 och 14 terawattimmar (TWh), sade han.

Naturligtvis varierar effekten från värmepumpens kvalitet. Om du håller fast vid en välrenommerad leverantör och ser till att montering utförs av yrkesverksamma bör strömmen vara relevanta.

- Den stora försäljningen har också resulterat i att leverantörerna satsar mer på forskning inom området. En undersökning som gjorts av SINTEF visar en ökning med 25 procent de senaste åren. En annan undersökning visar att effekten är en till två procent årligen, säger Bård Baardsen.

Återförsäljare av värmepumpar kan hittas i vår Living Guide

User Experience

- Vi investerade i en luft / luft värmepump. Vid montering kostar det omkring 16 000 kronor, och det har en effekt på 6200 watt, säger Kurt Akre.

- Vi kanske inte har sparat så mycket makt som vi kunde. Detta beror på att vi har omkastat det på sommaren. Då fungerar det som luftkonditionering. Trevlig, men vinsterna går upp i spinn.

Annars är Akre glad att ha en värmepump i huset.

- Det ger en jämn, bekväm värme och stör inte. En annan fördel är att det värmer upp snabbt. När vi reser på bergen på helgerna stänger vi av och när vi lägger på det tar det bara några minuter innan vi får en bra värme i rummet igen, säger Akre.

Utetemperatur

Utetemperaturen har uppenbarligen en signifikant effekt på effekten. Detta gäller särskilt de äldre modellerna. De nya har en bättre utvecklad teknik och är inte så känsliga. Vad händer är att de förlorar ström när utetemperaturen sjunker. När du behöver mest värme levererar de minst. Det bästa fungerar när temperaturen är mellan minus sju och plus sju grader. Om temperaturen sjunker under tio grader blir det märkbart mindre.Det innebär att fördelen med en luft till luftvärmepump beror på var du bor i landet. Men här kommer COP-värdet att ge en indikation på effekten. COP-värdet ger en aning om hur effektiv pumpen fungerar i förhållande till den mängd ström som används, beroende på utetemperaturen. Mest seriösa leverantörer kan presentera en översikt över COP-värdet för deras modeller.

Montering

Luft- / luftpumparna är försedda med rörbeslag i väggen och kräver ingen större strukturella förändringar. Det finns rimliga varianter som du kan montera dig själv. Men i allmänhet bör en professionell användas för montering. Dessa är också utrustade med instrument som kan mäta var rummet inredningen ska monteras för att ge den bästa effekten.

- Jag rekommenderar definitivt att du använder en professionell för monteringsarbetet. Det har varit ett antal passionerade leverantörer och montörer på marknaden. De har sålt pumpar i bulk, men när köpare behöver hjälp eller service möter de en sluten telefon. Här samtalar vi kunderna efter installationen. Vi har faktiskt bara fått positiv feedback så länge säger Tore Steiro i Drammen, den kalla tekniken.

ADVERT

Mest populära