All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Värmepump i kabinen

Bjørn Tronrud fick installerade värmepump på Lodge i Norefjell redan femton år sedan men medger att det beror på att han själv har drivit i ventilationsindustrin.

- Jag håller inomhustemperaturen på 16 grader på vintern, är det bekvämt när jag kommer ut och lätt att få värma upp några extra grader, sade han.

Även om denna vinter har varit mild, har han ofta upplevt att det har varit väldigt kallt.

- Det ger stor tröst att ha en värmepump, säger han och tillägger att han räddade 40 procent av elkostnaderna när han ersatte elradiatorer med värmepump.

För en kort tid sedan flyttade han den gamla värmepumpen till en bilaga och köpte en ny för hytten.

- Jag valde Daikin eftersom jag har samma märke hemma, säger han.

Den gamla pump var väl underhållna, och när han fick installatörs att montera den, testet visade att det fortfarande hade samma effekt som ny.

- Det varar några år, skrattar han.

Fråga om han styr värmepumpen med "app", svarar han det, nej, han är analog.

Blandad erfarenhet

På Gålå har Petter Granås installerat värmepump i hytten. Men han har en något blandad upplevelse. Inte minst för att han är missnöjd med att han inte fick tillräckligt med vägledning, antingen när han köpte eller installerade.

- Jag har en väggmonterad värmepump, men jag visste att jag kunde ha en golvmodell, så jag skulle ha valt den, säger han.

Han medger att han inte frågade så många frågor eller bad om råd i framkant.

- Nej, så jag såg en modell som såg rakt ut och köpte den, säger han.

Han är ändå glad att ha en rättvis temperatur på 14 grader när han kommer dit. Innan han värmde upp stugan med panelvärmare och sa att han hade en hög strömförbrukning för att hålla stugan åtta grader. Nu har energikostnaderna sjunkit avsevärt, han kan säga. Modellen han valde var en Samsung Smart Nordic som kan fjärrstyras via "app", men inte heller han styr värmepump med "app" för en annan anledning än Tronrud.

- Installations helt enkelt inte vet hur gjorde det och sa åt mig att Google lösningen, men jag har fortfarande inte listat ut hur jag gör det, säger han, och tycker att det är speciellt att en installatör inte vet det.

När installatören anlände var Granås upptagen med att installera lampor, och han följde inte arbetet. Som ett resultat monterades utflödet av värmepumpen vid ingången till stugan, något som Granås inte ville ha. Han begärde att det skulle flyttas och faktureras $ 3000 utöver detta.

Viktigt vägledning

Marius Myhre föraren AC pumpar vid Alnabru och installerade värmepumpen vid Norefjell vid Bjørn Tronrud. Han tycker också att det är speciellt att Granås inte fick vägledning och råd. Han använder även tid för att hitta bra lösningar i samarbete med kunden.

- Det första jag fråga innan jag rekommendera en modell som kan styras via "app" är om kunden har internet i huset, sade han.

Då är det självklart att han hjälper kunden att installera applikationen. Fördelen är att kunden kan behålla en lägsta temperatur på 10 grader och sedan justera temperaturen till önskad nivå från mobiltelefonen när hytten ska användas.

Smart plats

- Det är en del av försäljningen för att hitta den bästa modellen och platsen för kunden, säger han och rekommenderar starkt en inspektion före installationen.

Han säger att platsen i hemmet är mycket viktigt för maximal användning och komfort hos värmepumpen. Utomhusenheten är dessutom kritisk när det gäller underhåll och avskärmning av utrustningen, särskilt i väderområden.

- Utrustningen ska inte vara förvrängd och helst i ljuset av vinden, säger han.

Han installerar inte den yttre delen vid en entré, och det verkar viktigt att utsidan som inte längre är vacker kommer att förstöra intrycket av stugan.

- Om jag hittar en krok delvis skyddad av tak eller sidoväggar, är det bra, säger han.

Det kan också finnas en lösning på att köpa ett värmepumphus med öppna spirar.

- Jag rekommenderar kunden att köpa det själv i en byggnadsavdelning eftersom det blir billigare än om jag beställer en, förklarar han.

Han undviker att fästa utsidan på en trävägg eftersom det fungerar lite som en resonanslåda, men på en fristående sidovägg fungerar det bra.

- Det bästa är kanske en kulle står, säger han och undviker både vibration och resonans i kabinväggen.

Han har inte beräknat energisparläget när man installerar värmepumpen, men å andra sidan vet han att komforten är otvetydigt mycket högre. KGD @ husägare. com

ADVERT

Mest populära