All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Pump - framtida uppvärmning

Med de långa vintrarna vi har i landet är förutsättningarna väl lämpade för att installera värmepumpar. Genom att använda en kilowattim av el för att köra värmepumpen får du 2, 5 till 4 gånger så mycket värme tillbaka. Värmepumpen använder energikällor från omgivningen så att energin kan användas för uppvärmning av rummet och varmvatten.

Omvänd kylskåp

På många sätt kan värmepumpen jämföras med ett omvänd kylskåp. Även kylskåpet drar värme ut ur garderoben (det gör du om du håller din hand bakom kylskåpet) drar värmepump värme från värmekällan och avger den till värmesystemet.

Eftersom påsen cirkulerar i värmepumpen har en lägre temperatur än omgivningen, överföring av värmeenergi från omgivningen till värmepumpen. Det avger värme eftersom temperaturen i påsen är högre än värmesystemet i hemmet.

Miljövänlig värme

Värmepumpar utnyttjar energikällor som jord, vatten, hav, berg och luft. Alla dessa energikällor innehåller lagrad solenergi, vilket ger nästan obegränsad fri värme. Var du än bor, kommer det att finnas fri värmeenergi i ditt hus. Om du vill bidra till en renare och bättre miljö är värmepumpen ett bra alternativ.

Mellan 60 och 80 procent av energiförbrukningen i de flesta hem bidrar till uppvärmning av utrymme och vatten. Om denna energi hade erhållits genom att använda värmepumpar skulle energiförbrukningen i Norge kunna minskas med 15-20 procent. Detta motsvarar tillverkningen av fem stora gasverktyg.

Vem passar värmepumpar till?

Hittills har 23.000 värmepumpar installerats här. Detta är ett lågt antal med tanke på att undersökningar visar att det kommer att vara lönsamt att installera ytterligare 40 000 pumpar.

Värmepumpar är intressant om

- att bygga ett nytt hus

- att reparera eller göra omfattande underhåll av fastigheten

- du byter ut större delar av värme- eller ventilationssystemet

- du har ett stort hus med höga energikostnader

- du kommer att sänka dina energikostnader

- du är energi och miljömedvetna

Olika system

för att få en lönsam installation värmepump, är det viktigt att distributionssystemet inte kräver alltför hög temperatur. Den mindre skillnad det är mellan temperaturen för värmekällan - vid vilken energi från - och värmesystem - i vilken energin levereras - desto effektivare är värmepumpen. Låg fördelningstemperatur ger hög värmefaktor och låga driftkostnader.

Effekten av värmepumpen definieras vanligtvis som en värmefaktor. Faktorn berättar hur mycket värmeenergi du får per kilowattimeffekt. En värmefaktor på tre indikerar att du spenderar en kilowatttimma och blir varm motsvarande tre kilowatttimmar. Således kan värmeffektförbrukningen minskas med nästan två tredjedelar.När man överväger olika värmepumpar, är det viktigt att jämföra årsverkningsgrad - det vill säga värmefaktor du komma över ett helt år.

Läs också:

Ny fönster - sparar energi

Det läcker minst tio gånger mer värme från fönstren än fraveggene, enligt forskare, nu har visat att energisparande glas ger två till fyra gånger så ...

Kinds

Många förbinder värmepumpen med en djup borrhål och utnyttjande av geotermisk energi. Men marknaden erbjuder många olika lösningar. Priserna varierar från ca 20 000, - till drygt 100 000, - kronor. Produkterna har helt olika prestanda, besparingar och livslängd. De vanligaste modellerna är:

· uteluftsvärmepump - luft till luft

· uteluftsvärmepump - luft till vatten

· Frånlufts värmepump

· bergvärmepumpar / grundvatten värmepump

· Avloppspump

· Havsvattenpump

Den viktigaste rekommenderas alla som funderar på en värmepump är att hitta en återförsäljare med erfarenhet och kompetens.

Källor: Norska Heat Pump Association (Novap)

energieffektivitets centra i Norge

ADVERT

Mest populära