All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Värme i duschen med avloppsvatten

Några av de största energilösningarna förekommer i badrummet. Vi njuter av en läcker varm dusch eller ett långt bad - och då skyller vi all värme direkt ut i avloppet. Flera har tittat på möjligheterna att återvinna denna värme, och den sista produkten på kursen är Miljödusj.

Miljödusch är ett duschskåp som använder hett vatten som rinner ut för att värma vattnet som kommer in. Liksom vid all värmeåtervinning av grått vatten i bostäder är det naturligtvis inte en fråga om återvinning av själva vattnet, men utnyttjande av värmen i vattnet.

KLASS: Du behöver en viss höjd under duschkabinen för att montera miljödusch. Om det inte är tillräckligt högt kan du använda heave-block.

Uppfriskar värme med värmeväxlare Vattnet behåller ca 90% av värmen från att det kommer ut ur duschhuvudet tills det kommer in i avloppet. Det är den här värmen Miljöduschen utnyttjar för uppvärmning av kallt vatten innan det kommer till mixerbatteriet med hjälp av en värmeväxlare. Miljödusch kan också användas på ett badkar med duschmöjligheter.

Du behöver en viss höjd under duschkabinen för att installera miljöduschen. Om höjden är mindre än 93 millimeter måste du använda höjderblock. Monteringen själv ska vara lätt att göra, och enligt tillverkaren kan det ordnas på mindre än en timme. Miljöduschen rengörs på samma sätt som andra avlopp och avlopp.

Enligt Miljödusj kan ett hushåll till tre personer spara nästan tre tusen dollar per år i elkostnader genom att installera Miljödusj. Då är det genomsnittliga elpriset satt till 1, 08 / kWh inkl. Alla skatter.

Hög konsumtion

Beräkningen baseras på att alla tre personer i familjen duschar 10 gånger i veckan. Om din familj inte är ute av det sportiga laget som utövar stöd, eller om du lägger duschen på din dag efter träning eller väljer att duscha i gymmet, blir resultatet inte lika bra.

Beräkningarna bygger också på att en vanlig dusch använder 20 liter per minut och att varje dusch varar i ca 10 minuter vilket ger en relativt hög vattenförbrukning. Om du spenderar mindre tid i duschen eller har installerat en vattentät dusch eller dusch, sparas besparingarna. Reservbuskar använder 6-10 liter vatten per minut, enligt Enøk Norge.

Även om vinsten kanske inte är så hög som tillverkaren uppskattar, kan en återhämtning av värme fortfarande ha viss effekt på elräkningen. Förlikningen kommer då att vara om du tycker att det är värt investeringen. Miljödusch kostar 2 950, -. Dessutom kommer eventuella förstärkta slangar, flexibla dräneringsrör, lyftblock och frakt- och insamlingsavgifter att finnas tillgängliga.

Mer information: www. miljodusj. nej

Läs även:

Badrumsunderhåll

Regelbundet underhåll av badrumsmöbler och installationer i badrummet minskar risken för fukt och vattenskador och garanterar lång livslängd.

ADVERT

Mest populära