All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

Hört om mjölkkedjan?

Vid spill och fläckar ibland händer är oundvikligt. Men det är lite tröst när du sitter där med din favorit blus, ärver duken från mormor eller Tot andra linjen är i dina händer och inse att det är faktiskt inte alla som går i diskhon - trots alla försäkringar om att det är bara att spraya på, försvinner sedan fläck på 1-2-3.

Något trasslat det är värre att ta bort än andra - vi kan nog alla intyga, men innan du gråta, kasta eller köpa nya, kan det vara värt att försöka en av dessa smarta tips.

Vatten bort de flesta

linjalen många myter och åtgärda runt fläckborttagning, och många är ofta förvirrad av vaga, motsägelsefulla och ofta konstigt råd. Kan du verkligen ta bort rött vin med vitt vin? Är tvättmedel en mångfärgad som tar bort mycket av det mesta? Och kan du verkligen ta bort fläckar med ättika?

Men många ofta glömmer är att när det gäller fläckborttagning - som de flesta andra saker kanske - då är det enkelt här, alltför ofta det allra bästa.

- Det mest effektiva för att lösa de flesta av platserna, oavsett typ, är vatten, förklarar textilexpert och forskare vid Institutet för Consumer Research, SIFO, Ingun Klepp, klicka bostäder.

- Två saker är absolut viktiga när det gäller att ta bort fläckar. att skynda ut snabbt med rent vatten.

SPARA JORD OCH GRÅ: Dina kläder har många fiender. FOTO: Trine Jensen

Klepp förklarar att vattnet har en fantastisk förmåga att rensa ut en hel del oreda, men du måste veta hur man spola för att få bästa resultat.

- Finns det ett klädesplagg eller som en bordsduk du har spillt något på, bör du komma upp i ett badrum eller kök så snart som möjligt, du behöver ett handfat och blandare där du kan få rinnande vatten.

Gör sedan följande:

Ta av plagget och dra det över hoppet.

Kom ihåg: Fläcken ska ligga i kranens mun.

Låt sedan vattnet springa försiktigt genom plagget där fläcken är.

Vänd plagget inuti, se till att vattnet rinner genom fläcken också från baksidan.

- Med andra ord, vattnet rinna igenom platsen motsatt sätt i förhållande till hur fläcken är monterad på duken, förklarar Grimstad Klepp.

- Anledningen till att du bör göra detta, som sedan kommer nämligen vatten "squeeze" fläcken ur tyg - en långt mer effektivt sätt att rengöra än att bara skölja plagget från ena sidan.

Avsluta genom att trycka på torr med en pappershandduk och var noga med att tvätta maskinen så snart du är hemma eller ha en anledning.

Vad är fläcken tillverkade av?

MELK: Försök med det här tricket om du har kläder med bananöl. FOTO: Trine Jensen

EFFEKTIV: Journalisten försökte detta trick när den lille mannen hade spillts banan över baby body. Det gick lysande. FOTO: Trine Jensen

Malin Skaar är expert på rengöring och ledare i Lilleborg Konsumentservice.Hon kan säga att från förfrågningar som de kommer till konsumenttjänsten finns det många som har frågor om fläckborttagning.

Hon håller med Klepp om att det lönar sig att vara ute snart när olyckan inträffar.

Vad är fläckavlägsnande medel?

Avlägsnandemedel är kemikalier som löser upp, bleker, neutraliserar eller spola ut fläckar. De består delvis av vätskor och delvis av fasta ämnen som löses i vatten. De flesta fläckfångningsmedel kan köpas i livsmedelsbutiker.

Lämpligt fläckavlägsnande medel väljs utifrån kunskap om ämnet och fläckens natur. På alla plagg som säljs i Norge måste det finnas en indikation på hur man rengör dem. Vissa är markerade med symboler, till exempel. symboler som betyder att plagget är tvättbart.

(Källa: Great norska Encyclopedia)

- Det kommer som en bra tumregel för alla typer av fläckar, skölj så fort som möjligt, helst allra första med rent vatten.

Då måste man bestämma vad platsen består av, förklarar Skaar - för att bäst bestämma hur man tar bort det.

Tvättmedel på fettfläckar

- Låt oss börja med fettfläckar, som många kommer att uppleva få på kläder, så mycket mat består av bara fett, förklarar rengöring expert.

- Dessa är vanligtvis avlägsnas mest effektivt med en detergent som tar fettfläckar, såsom diskmedel - Zalo är stor för detta.

Metoden är att hälla lite droppar TIDE på fläcken och gnugga försiktigt tills det ses att fläcken börjar upplösas.

- När du har gnidas bort så mycket som möjligt av fläcken, skölj väl och sedan tvätta plagget i maskinen på regelbunden tvätt så snart du har möjlighet, förklarar Skaar.

- Faktum är att det bryter ner de allra flesta fläckar som är fettbaserade.

Fläckar med stark färg - som rödvin

Red Wine Stains är spilla mest rädsla - och med goda skäl.

- Det kan vara svårt att bli röd på rödfiskfläckar, särskilt om de har haft tid att gå i pension. Ju mer vinsyra det är i vinet desto svårare blir det, förklarar Skaar.

Och experten varnar för att inte lyssna för mycket till kärnan.

- Jag vet att det finns myter om tvättråd vitt vin med rött vin, eller gnugga bort fläcken med salt, förklarar Skaar och fortsätter:

- Men jag brukar varna dessa och tror att tyvärr ofta slutar Att göra värre är att prova dessa så kallade tricks.

Istället rekommenderar experten flytande tvättmedel.

- Låt detta fungera i minst 20 minuter, men vanligtvis en halvtimme, Skaar.

- Kasta sedan plagget i maskinen vid den temperatur som plagget tillåter. Och oroa dig inte med att skölja tvättmedlet, tvätta plagget med detta för ytterligare rengöring.

När det gäller fläckar av tomatsås, det finns många som har haft att säga blev slagen och hamnar kasta nedsmutsade plagg.

Men om olyckan varit ute, bör du försöka följande trick:

- Att hänga vill kläder som har fått fläckar på ut i solen är det bästa och också det billigaste att göra, förklarar Charlotte Sagvik på Citymaid Home Service AS i Oslo att klicka på bostäder.

- Det har visat sig vara mycket effektiva när det gäller fläckar av tomatsås, vilket naturligtvis är notoriskt svåra att bli av med.

Det fungerar att sola bleken fläcken bort.

Fläckar på känsliga poster - ull och silke

AVFALL att tvätta: Efter att tyget ligger i mjölken, kasta dig att sjunka i normalt program. FOTO: Trine Jensen

RESULTAT: Om inte helt 100% Blenda-White, då i alla fall, mycket bättre. FOTO: Trine Jensen

Barnet som spilld mjölk och mosade middag på ullbodyen och sås på sidenblus: Äta ofta orsakar spill både stora men även för små och det är lätt att vara förtvivlan över fläckar på kläder som enligt tvättråden inte kan tvättas en gång.

- Det här är en utmaning, men inte omöjligt att bli ren, förklarar Skaar.

- Fibrerna i ull och silke är lite mörare än till exempel bomull, och det kommer därför att i alla fall tillrådligt att tvätta med ett tvättmedel avsett för dessa - men syftar till att förbehandla lite för att se till att fläcken försvinner.

Häll lite tvättmedel på fläcken och tryck försiktigt in i tyget.

- Men gnugga inte för mycket - du kan sluta gnida fläcken, varnar Skaar.

Därefter tvättar du plagget på ullmaskinen i maskinen.

Ta bort även de värsta fläckarna

Fenan nästan ingen ände på vad du kan hamna göra en enda röra av det, och du har barn, du har tillräckligt med smärtsamt erfarna spill med de flesta av dessa saker. Men oroa dig inte, enligt vitvaruproducenten Gorenje, tar du bort några av de mest envisa fläckarna:

1. Banan

SILKE: Svårt men inte ovanligt, säger experter att ta bort fläckar på ull och siden. FOTO: Trine Jensen

Skölj fläcken omedelbart med så varmt vatten som tyget kan tåla. Om fläcken inte är helt avlägsnad klistras du försiktigt på ett färglöst rengöringsmedel eller mjuknar i varm mjölk.

2. Blod

Kläder som kan koksas eller tvättas ut sköljs omedelbart i kallt vatten. Innan du tvätter tvätten, håll den blöt i kallt saltvatten.

3. Penna

Fisk med en suddgummi. Alternativt: Lägg till ett färglöst rengöringsmedel och låt det fungera 5-6 timmar.

4. Berry

Skölj fläcken omedelbart med så varmt vatten som tyget kan tåla. Om fläcken inte är helt avlägsnad klistras du försiktigt på ett färglöst rengöringsmedel eller mjuknar i varm mjölk.

5. Choklad

Placera fläcken blöta med tvål, färglöst rengöringsmedel eller glycerin och tvätta. Om det finns fettfläckar kvar, ta av med mineralvatten. Alternativt: Blöt i helmjölk i ca. 15 min och gnugga fläcken tills den försvinner.

6. Fruktjuice

Skölj fläcken omedelbart med så varmt vatten som tyget kan tåla. Om fläcken inte är helt avlägsnad klistras du försiktigt på ett färglöst rengöringsmedel eller mjuknar i varm mjölk. Om det behövs, gnugga fläcken i flytande glycerin och låt det sitta på i 10 timmar eller fukta med utspädd ättiksyra eller väteperoxid.

7. Gräs

Doppa glycerin på fläcken och låt den fungera 10-15 minuter.Alternativt: borsta med tandkräm

8. Kaffe

Använd glycerin eller mjölk. Gnid fläcken i glycerin och låt tvätten ligga över natten.

9. Ketchup

Torka försiktigt med färglöst rengöringsmedel och låt det fungera 5-6 timmar. Alternativt kan du lägga tvätten i mjukt under ett par timmar i en blandning av halvvatten och halv glycerin.

10. Maskara

Häll tvättmedlet och lägg det i en plastpåse i 5-6 timmar.

11. Gjørme

Låt det torka. Borsta så mycket som möjligt. Gnid med färglöst rengöringsmedel.

12. Spy

Ta bort så mycket som möjligt. Gnid med tvättmedel. Lämna den i en plastpåse i 5-6 timmar.

13. Senap

Använd ättika för att suga på fläcken. Använd sedan tvåltvål för att gnugga alla rester bort.

Hur man använder fläckborttagningsverktyg

1. Placera plagget på en fast, absorberande yta med fläcken mot substratet.

2. Doppa en ren trasa eller lite vatten i tvättmedlet, vrid uppåt.

3. Fuktar fläcken från kanten mot mitten. Flytta tvätten när fläcken kommer in i underlaget.

4. Gnid lätt på tyger, tjocka tyg tål och behöver hårdare behandling om de inte är för lös.

5. När fläcken är borta, ta bort det mesta av fläckavlägsningsmedlet. Placera tyget på en torr absorberande yta och tryck den mot substratet med en trasa.

(Källor: Great Norwegian Icon, iVillage, Tvättservice. Nej)

ADVERT

Mest populära