All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Han borde bara ta en dusch ...

Kenneth Larsen borde bara ta en dusch.

- Jag är redo att duscha, grepp dörrhandtaget och höra ett knäck. Jag ser att glaset exploderar och regnar ner mig, säger Larsen till DinSide. "De flesta av mina träffar slog mina händer och jag får en mycket snitt på min vänstra hand, såväl som repor å andra sidan.

Turen utfördes av vårdnadshavaren för tillfälliga bandage, och vänsterhanden måste drivas några dagar senare när Larsen var så olycklig att en sena skars över.

Vad gör du när olyckan är ute? Bra tips för första hjälpen från DinSide Health finns här.

För dyrt att säkra

Om din dusch eller duschvägg är mer än fem år kan du använda din garanti och få en ny dusch. Sedan Larsen hyrde sitt hem kontaktade han husägare, som omedelbart grep saken. Duschen var från Ifö Sanitær, och leverantören, Comfort, erbjöd sig att omedelbart byta ut duschen med en ny - eller en annan typ, om Larsen skulle vilja ha det.

"Det är väldigt beklagligt, men det är så sällsynt att vi inte ser någon anledning att rapportera några problem," säger Vidar Hemmingsen, General Manager, Ifö Sanitær, till DinSide.

- Kom ihåg att det finns en produkt i härdat glas och ska behandlas i enlighet med detta.

Härdat glas har spänningar och kan i extremt sällsynta fall granulat, det vill säga vad Larsen upplevde som en explosion. Detta gäller även kökslounger eller bilvägar.

- En lösning för att förhindra personskada är att lägga på en film, som görs med frontrutor på bilar, säger Hemmingsen.

Men det är så dyrt att han tror att det kommer att kosta produkten ut ur marknaden. "Även i bilar är bara vindrutan säkrad med film.

Han påpekar att även om Ifös produkter har nämnts i samband med olyckor ett par gånger betyder det inte att det finns större risk för att glas exploderar.

- Vi är marknadsledande inom sådana produkter, så det är naturligt att en större andel av olyckorna är kopplade till våra produkter.

När olyckan är ute, har Ifö goda rutiner. Enligt Hemmingsen kommer de att ersätta produkten, förutom att kompensera för eventuell personskada.

Läs också: En av tio duschar i farligt smutsigt vatten

Täckt av försäkringen?

Om duschväggen som granuleras är äldre än fem år eller från en tillverkare som inte erbjuder att ersätta den, blir det ett försäkringsfall. Enligt Inge Gudmund Aas i Ifs skadecentrum kommer sådan skada att täckas av byggförsäkringen.

- Det anses vara en del av byggnaden och omfattas sedan av byggförsäkringen, enligt vad vi kallar för "plötslig och oförutsedd skada", säger Jack Frostad, informationschef för If to DinSide.

Aas har hört att sådan skada uppstår, men det är mycket sällsynt, men kan inte komma ihåg att If har hanterat sådan skada.

Har du upplevt något liknande? Diskutera längre ner i artikeln.

Går på plast

Det finns dock ingen ny duschkabin i glaset på Larsen.

- Jag har sagt att jag skulle vilja ha en plastdusch eller ingenting. Jag duschar antingen utan dörr, än med en ny glasdörr. Såvitt jag vet sa de på Comfort att det fanns 1 till 1.000.000 chanser att det skulle hända igen, men jag vågar inte ta chansen, säger Larsen.

Har du haft liknande erfarenheter med duschhörn, skåp eller dörrar i glas? Dela med andra läsare i debatten under

ADVERT

Mest populära