All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Farligt varm spis

I december 2003 fanns det 260 sådana bränder i Norge, med ersättning av 22 miljoner kronor.

- Felaktig avfyring är en av huvudskälen till elden. Vått trä och lite spel kan bilda tjära eller kreosot, på insidan av röret och orsaka en skorstensbrand, sade skada förhindrar Odd Red i Union Insurance.

En annan orsak till eld är att människor har installerat eldstaden själv och gjort fel.

- Skorstenen måste tas rakt in i skorstenen, och det måste använda lämpliga røykrørsovergang, annars rök och gnistor som kommer in i byggnaden skapades runt och utlösa villabrand, säger Red nyhetsbyrån Newswire.

Bränder sällan

- Tidigare generations eldstad och eldstad används oftare än vad vi gör nu. I vår tid saknar många människor vad vi kan kalla avfyrningsförmåga. Detta ökar risken för olycka, säger informationschef Stein Haakonsen i Norwegian Financial Services Association.

- De flesta oavsiktlig avfyrning ugn eller spis kan undvikas genom att följa enkla regler och sunt förnuft, säger kundservice manager Torbjørn Kristiansen Jøtul

De flesta vet att torr och bra på är viktigt vid förbränning. Men kunskapen är dålig när det gäller vilka material som inte ska brännas.

- Tryckimpregnerat trä innehåller farligt gift och bör inte användas. Varken spånskiva, målade trä eller drivved ska användas. Plast och avfall får aldrig kastas i eldstaden, säger Kristiansen.

Blomkålbriketter är ett effektivt hjälpmedel om du behöver tunna och fina öppningar. Kemikalier ska aldrig användas för att skjuta eldstaden.

- Många människor spenderar för lite när de slår upp. Det krävs en viss mängd för att dra upp draget. Lägg två starka kuber i botten, parallellt och något ifrån varandra. Mellan dem kan du lägga till papper, och ovanpå läggs tändande, över stockar och som vissa korsade att få bra luft mellan, är hans råd.

Låt askan bli kallt

- Asken ska tömmas i en skopa av lock, både av metall. Det ska finnas askan tills du är säker på att det inte finns någon glöd igen. Askan som töms i soptunnan orsakar bränder varje år, säger Kristiansen.

När han brinner i en eldstad rekommenderar han en gnistfångare, samt att hålla koll på elden tills värmen är helt avstängd.

Dåliga drag är ett vanligt problem. Om skorstenen är helt kall måste du först få en varm luft i den för att uppnå bra rörelser. Normalt räcker det med att öppna öppen spissdörren i några minuter för att få varm luft i rören. Du kan också bränna lite tidningspapper.

- Många vrider papperet ner i botten när de har lagt upp träet. Det är bättre att tända det från toppen. Då får du snabbare drag och bra kille, säger Kristiansen.

Råd från upptagningsområdet

- Vid förändring i vädret eller lågt tryck i rummet kan du fortfarande uppleva "impact", det vill säga vänder rök in i rummet.Du kan jämföra trycket genom att öppna ett fönster eller en ventilventil. Det brukar göra tricket, förutsatt att du har kommit ihåg grunderna, nämligen att öppna spjället, säger Torbjørn Kristiansen i Jøtul.

Om det finns kvarhållna problem med skorstenen, kan en rörhatt vara en bra lösning.

Köksfläkt, central dammsugare eller avluftsfläkt kan skapa rök i huset. Ett fönster eller ytterdörr på glöd löser vanligtvis problemet.

ADVERT

Mest populära