All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Har du provat dessa metoder?

Det allra enklaste sättet att bli av med skadedjur i trädgården på, är att ta hand om nytta insekter i trädgården. I kampen mot skadedjur spelar dessa små krabbor en mycket viktig roll.

Anledningen är enkel: alla skadedjur har naturliga fiender.

Speciellt parasitsteklar är i själva verket mycket effektiva i kampen mot vita trädgårds fjärilar, men du kommer också att vara glad om du får nyckelpigor, spindlar, skalbaggar, Chrysopidae och blomflugor i trädgården.

Ta hand om bekämpningsmedel

Var försiktig med pesticider i trädgården.

Minst se till att barn och djur håller sig borta från trädgården när man använder herbicid.

Användar du bekämpningsmedel, dödar du alla insekter, både näringsämnen och skadedjur.

- Näringsinfektionerna är få och kan inte längre föröka sig, men det spelar ingen roll. Så sprutning är en tjänst för bladlus på lång sikt. Det blir inga nya insekter igen för att ta dem - och du trädgård ägare blir ett ännu större problem för ungefär en månad, säger Honorata Gajda, rådgivare inom den biologiska mångfalden i naturen Association.

Skulle du bli av med skadedjur är det därför effektivare metoder.

vita trädgårds fjärilar: nonwoven är en effektiv metod för att skydda mot vita trädgårds fjärilar. Fiberduken håller på värmen medan du lämnar luft och fuktfrihet. Duken är så lätt att den kan läggas direkt på växterna eller på marken. Foto: Foto: Erling Fløistad / Nibio

Skydda med geotextil

- För privata trädgårdsägare är lämpliga åtgärder mot Miridae, vita trädgårds fjärilar och morotsfluga, mestadels täcker med fiberduk, säger Erling Fløistad, forskare i Nibio, norska institutet för bioekonomi.

Den geotextil ger växterna ett effektivt skydd mot kålflue, White Garden fjärilar, morotsfluga och jordloppor. Dessutom håller duan värmen medan du lämnar luft och fuktfri. Duken är så lätt att den kan läggas direkt på växterna eller på marken. När växterna växer kommer kluten med.

samodling

Naturvernforbundet har flera alternativa strategier för att bli av med skadedjur i trädgården.

- De rekommenderar att bjuda in nya djur i din trädgård genom att plantera lite olika buskar och träd, ofta i en "vild" hörn av trädgården där insekter kan gömma sig för att stanna. Vissa växter luktar starkt, och det kan förvirra insekterna, säger Honorata Gajda.

Om du planterar örter, ringblomma och vitlök i mellan växter som är populärt med buggar, kan detta förvirra dem med dofter och färger och på så sätt begränsa skadan.

- Jag rekommenderar till exempel att plantera lavendel mellan rosor. Eller att spruta löss med tvål. Men du kan också göra en ansträngning för dig själv genom att ta bort skadorna för hand, "säger rådgivaren.

ROSEBLADLUS: Dessa insekter skadar dina rosor. Ett förslag är att plantera lavendel mellan rosenbuskarna. Lavendel har starka lukt och kan förvirra bladlusen.Foto: Foto: Erling Fløistad / Nibio

Ta bort kålsommerfugllarver och sniglar

Ta bort kålsommerfugllarver och sniglar, göra mycket för att begränsa skadan. Bladlöss kan tvättas bort med en kraftig stråle från trädgårdsslangen, eller så kan du försöka att bekämpa bladlöss med vinäger och tvål.

Om angrepp av bladlöss är särskilt besvärlig, rekommenderar Naturvernforbundet denna blandning:

5 liter vatten, en halv kopp rapsolja, en dl tvål, 1/2 tsk bakpulver och 1 droppe av tvättning.

Besegra brun snigel

Brown Sniglar är alla trädgårdsägare fruktar och skadedjur som är svårast att bekämpa.

- Det bästa råd för dem som besväras av bruna skogssniglar är att titta på grannskapet som helhet, och städa upp sniglar gömställen, där de gömmer sig och föröka sig. Det pratar ofta om orörd offentliga områden och avloppshallar. Ta bort skräp och skär eller luk bort ogräs, säger Erling Fløistad, forskare i Nibio, norska institutet för bioekonomi.

ADVERT

Mest populära