All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Har du säkrat en brevlåda?

ID-stölder blir allt vanligare i Norge. Datainspektionen varnar för att det ofta är tillräckligt för tjuvarna att få deras namn, adress och personnummer, till exempel för att skapa en falsk telefonabonnemang i ditt namn.

Att få tjuvar i ditt ID-kort, de kan skapa konsumentlån eller hyra lägenheter på falska lokaler. Vissa har fått en skuld på upp till en miljon kronor efter identitetsstöld.

Stansfabrikken är en av Norges största postboksleverantörer, och de får ofta förfrågningar om identitetsstöld.

- Det finns mycket känslig information som kommer i brevlådan. Om en tjuv övervakar den olåsta brevlådan, har han fri tillgång till information om dig och kan i princip göra någonting. Tjuvarna brukar välja brevlådor utan lås ", säger Trond Bergstuen i Stansefabrikken.

Billig försäkring

Norska institutet för konsumentforskning beräknas i en rapport från 2012 att cirka 240 000 nordmän har haft ID-stöld.

- En av våra säkra brevlådor med lås kostar omkring $ 700, och det är en billig försäkring med tanke på hur länge en brevlåda är, säger Trond Bergestuen.

Allux 600 rymmer stora paket. Kr 1565 på Stanse fabriken. nr. Foto: Tillverkaren

Kontrollera posten ofta

Trenden är nu mot större brevlådor för att rymma paket i brevlådan.

- Brist på brevlåda har ökat i linje med e-handel. Vi rekommenderar att du får värdefulla paket skickas med rekommenderat brev, och uppmaning vi ger också till alla som skickar ID-papper med posten, säger Hilde Ebeltoft-Skaugrud presschef, Posten Norge.

Mefa Pearl har gott om utrymme, ett låst och ett öppet rum. Kr 1780, tillgänglig i postlådan. nr. Foto: Tillverkaren

Hon tycker att det inte är nödvändigt att låsa på brevlådan:

- Köp önskat en större brevlåda om du handlar en hel del på nätet, men det viktigaste är att kontrollera min brevlåda dagligen, deponering Hilde Ebeltoft-Skaugrud, vilket förklarar att många nordmän bara kontrollerar brevlådor två till tre gånger i veckan.

Av säkerhetsskäl bör du ta din e-post varje dag - både för att undvika att paket försvinner, och för att förhindra identitetsstöld.

ADVERT

Mest populära