All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

Har du hört talas om detta överflödigt?

Det går lätt att gå vilse i rengöringshyllorna på super'n. För här knullar en ny superspray under den andra i sitt löfte att göra ett rent hus hemma.

Det finns en djungel av produkter och utrustning som tillverkare bara kan ha om det är enkel effektiv rengöring du letar efter. Men behöver vi verkligen alla dessa olika städare för att få det rent och hygieniskt hemma? Eller är det möjligt att lyssna på varningarna om att städa upp föremål som finns i köksskåp och släppa de dyra och kemiska rengöringsmedel?

Många svär på både ättika och citronsaft när det kommer att rengöra på både gröna och ekonomiska sätt, men visste du att saltet också har gömda egenskaper när det gäller rengöring?

Mer än 14 000 Användningar

Enligt webbplatsen för den amerikanska saltproducenten Saltworks finns det mer än 14 000 kända och mer okända användningsområden för bara salt. Och inte alla dessa innefattar matlagning.

"Våra mormor var mer bekanta med de många användningarna av salt", förklarar sajten.

- Många av dessa användes för enkla uppgifter och uppgifter i huset för en tid innan, till exempel, att ha tillgång till och använda moderna kemiska rengöringsmedel.

EM KLYPE SALT: Det finns i vilket kök som helst. Men inte alla vet hur trevligt det är att rengöra det också. Foto: PHOTO: Trine Jensen

Men tro inte att att använda salt för rengöring på något sätt är gammaldags och bortskaffas.

Därför är disken inte ren

- Många av dessa sätt att använda salt är lika aktuella idag, förklarar webbplatsen.

- Salt ger dig ett rent och enkelt sätt att rengöra, vilket är både billigare och mer miljövänligt än om du skulle ha använt mer moderna och sofistikerade rengöringsprodukter.

Ta bort mögel och bryter rött vinfläcken.

Tidningen Huffington Post har också publicerat en lista över allt som kan rengöras med något så enkelt som salt:

Multi-Cleaning: Gör en blandning av salt och ättika. Detta kan användas på de flesta hemytor, men var försiktig med material som kan vara känsliga för ättika, som linoleum, marmor och vaxytor.

Koppar: Det är fantastiskt att ha koppar skina med en blandning av salt, mjöl och ättika. Gnid med en ren trasa, låt den sitta i en timme, gnugga och borsta. För koppar som har missfärgats, prova här: gnid inuti en citronskal och salt, rengör och skalla.

Järnsjärar: Om dina järnar ser ut som de behöver desperat en ordentlig runda pensel och vatten, prova det här: Sätt grytan på hällen och låt den värma till medium het. Har tillräckligt med olja (såjolja fungerar bra) tills botten är täckt.När oljan är het lägg till 2-4 matsked grov salt för att bilda en slags gröt på botten av pannan. Har mer olja eller salt för att få rätt konsistens om du behöver det. Sedan börjar du skrubbas.

Strykjärn: Många experter tror att salt är bra för att städa strykjärnspannan. Foto: PHOTO: Green Clean

Efter att ha fått en bra överhettning på pannan, skölj med vatten, torka och smörj det med ett tunt lager av olja. Webbplatsen föreslår också att du använder ett litet salt med varmt vatten för att rengöra pannan varje gång den används. Men sluta alltid med lite olja för att förhindra att panen blir för torr och sprickbildning eller rostning.

Kan du gissa vad dessa ska användas till?

Färg på mattan: För att få fläckar på mattan, prova följande: Gör en blandning av lika delar salt, ättika och natron. Gnugga fläcken, låt torka och vakuum.

Kaffekanna: Koka vatten med 2-3 matskedar salt. Koka sedan en runda vatten bara för att rengöra och tipsa burken är bra som ny.

Guldsmycken: Prova samma procedur som med andra metaller; Blanda lika delar av salt, mjöl och ättika och gnid tills det lyser.

Händerna: Tvätta händerna med en blandning av salt och ättika för att avlägsna lukt från vitlök eller lök.

Vin: Om du släpper en tungfärgad vätska, som vin på mattan, försöker du torka så mycket av fukt som möjligt, strö med salt och vakuum sedan över när allt är torrt.

Muggle: Gnid en blandning av salt och citronsaft på objekt och textilier som har blivit färgade. Häng ut i solen för att torka. Rengör noggrant vatten.

Ugn: En blandning av salt, ättika och läsk är perfekt för rengöring av ugnen, inklusive ugnsluckan. Gnid med en ren trasa, skölj.

Blackburned Pans: Om du har bränt något ordentligt i pannan eller grytan, bör du skynda på att spruta på salt så fort som möjligt. Detta kommer att göra det lättare för de brända madrasserna att torka pannan.

VECKA MED FLEKKER: Ett trästak blir lika nytt efter en runda salt och citron. Foto: PHOTO: Trine Jensen

Kylskåp: Tvätta i kylskåpet med en blandning av salt och läsk.

Kontrollera vilken som är mest hygienisk.

Rost: Gör ett mjöl genom att blanda salt, tartarkräm grädde av tartar (används vid bakning) och vatten och gnid på rostfläckar på metall. Låt torka ut i solen.

Silverware: Placera aluminiumfolie på botten av en ugnspanna, lägg silvertrycket på folien och täck med vatten. Ta en tesked salt och en tesked soda. Koka ugnen och låt sjuda i 5 minuter. Avlägsna från värme, låt det svalna och rena väl.

Badrum Tvätt: För att återställa vattnet i din badhandfat, prova följande: Gör en blandning av salt och terpentin och sprid över hela ytan av diskbänken. Låt på i 15 minuter innan du torkar med en ren fuktig trasa.

Tätt tvätt: Blanda salt, läsk och grädde med tartar och häll i sinkens utlopp. Töm på en full kok av kokt vatten och låt blandningen sitta i minst två timmar innan det spolas ordentligt med rent vatten.

Trädgårdsmöbler: Om du har vita trädgårdsmöbler som inte längre är vita, prova att tvätta dem med en pensel eller svamp doppad i saltvatten. Låt torka i solen.

Trämöbler: Trämöbler som har haft ytskador kan behandlas med en blandning av olja och salt. Gnid in och torka med en fuktig trasa.

Skeptisk för användning på fläckar

Malin Skaar, som är chef för Lilleborgs konsumenttjänst, har också hört talas om det rådande rådet som använder salt för att bli av med röda vinfläckar. Enligt webbplatsen Kjerringrad. com, strö med saltat öl, strö salt direkt på fläcken, tro att saltet kommer att absorbera fukt och dra ut röda vinfläckar.

Men Skaar är skeptisk:

- Jag skulle definitivt inte rekommendera att använda en tråd som säger att du ska spruta salt - eller använda vitt vin - på röda vinfläckar, förklarar Skaar.

Före och efter mjölkbaren

- Detta tar bara bort färgen och kommer i många fall att lämna en beige plats som inte går bort.

Rengöringsexperten rekommenderar att du använder lite flytande diskmedel direkt på fläcken, låt arbeta i en halvtimme och skölj därefter - eller tvätta maskinen om möjligt, med så hög temperatur som textilen eller mattan kan tåla.

Kjerringråd

Miriam Wicklund är journalist och har publicerat nio referensböcker baserade på kärnrådgivning och samlat råd från det norska folket. Här är några av de tips som hon har hört talas om bara salt:

Silke: Silver kan dyppas i en saltvattenblandning uppvärmd i en aluminiumsköld. De fyra kraven för att få rent silver är vatten, salt, aluminium och lätt värme.

Fläckar: Salt och citronsaft, lägg det på fläcken och skrubba med en pensel (till exempel en tandborste).

Köksbassäng: Blanda salt och ättika och tvätta diskbänken.

Jordslag: Salt och sur mjölk kan ta bort jordslagge. 1 tesked salt per liter surmjölk och låt det ligga i två till tre dagar i mjuk och tvätta.

Iron: För att avlägsna brännskador på järnet, gnugga botten med en blandning av ättika och salt.

Tummen upp från miljöaktivister

Både Klimat- och föroreningsverket, Green Everyday och Environmental Status varnar för överdriven användning av kemiska rengöringsmedel i norska hem. För att inte bara många av dessa är helt onödiga när det gäller att få det rent och städat hemma, är de också mycket stressiga för både miljö och hälsa.

Miljörådgivare i Green Everyday, Håkon Lindahl, är en supporter till att ersätta kemiska rengöringsmedel med mer naturliga sorter.

- Det finns faktiskt mycket städning i ett hem som kan göras helt utan tvättmedel, förklarar Lindahl till Klik Bolig.

- Många av de populära rengöringsprodukterna som används för att städa ditt hem är, som ni vet, mycket kemiska och kommer att lämna kemikalier både i luften och även på de saker du tvättat.

Låter dig folie på eller av?

Då kan det vara skönt att kunna göra rent med saker från skafferiet, vilket inte är skadligt antingen andas eller komma i kontakt med.

- Saker som bakpulver, bakpulver, citron, vinäger och salt är de alla kända naturliga rengöringsmedel, förklarar Lindahl.

- Flera av dessa har naturliga antibakteriella egenskaper och kommer att göra ditt hem både ren, bakteriefri och inte minst, hälsosammare och säkrare än om du tvättar med mycket kemiska produkter.

Läs också:

Här hittar du de mest välsmakande interiörbilder

Lär av proffsen: Hur får badrummet ren

Detta är smutsigare än toaletten din

Hur man tvättar med bakpulver och bakpulver

SCRUB: svart Bränt pannor lyser igen med lite salt och ett spel med en svamp. Foto: PHOTO: Trine Jensen

ADVERT

Mest populära