All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

Har du hört talesmanen?

Att hålla köket rent och städat är en av de viktigaste - och oftast mest krävande - jobben i huset. I rummet där det lagras, kokas och konsumeras dagligen kan det inte vara så konstigt att det också blir lite rörigt.

Bänkskivan är kanske ytan på ditt kök som utsätts för den svåraste dagliga användningen och det är viktigt att komma ihåg att utan regelbunden rengöring och underhåll kan du faktiskt hamna i spott och färgning som så småningom blir mycket svårt att bli av med, oavsett vilken typ av bänk du har. Lyckligtvis finns det råd.

Olika bänkskivor kräver olika användningsområden, behandling och underhåll. Om någon anses vara helt underhållsfri, måste andra behandlas ganska ofta för att hålla dem rena. Olika behandlingar sträcker sig också till hur man tar bort fläckar på bänkskivan.

Marmor och stenbänkskiva

Denna typ av bänkskiva ger ditt kök ett exklusivt och elegant uttryck. Granit har vanligtvis hög resistans mot repor och slitage och kräver relativt litet underhåll, medan marmor, som är en mer porös sten, blir mindre resistent mot fläckar och repor och kräver regelbunden inspektion och underhåll.

Om du får fläckar och spill på en bänkskiva i sten, bör du helst vara ute snart.

- När det gäller granit är det viktigt att komma ihåg att sten är en naturlig produkt, förklarar Tine Krægpøth hos köksproducenten Kvik.

- Stein har porer och är därför en "öppen" produkt, vilket innebär att det är nödvändigt att behandla bänkskivan för att inte missfärga med användning.

Foto: FOTO: Tillverkaren

Bänkar i sten ska och ska rengöras dagligen med mjuk trasa och rent vatten förklarar experten.

Väteperoxid

Väteperoxid (H2O2) är ett mycket vanligt desinfektionsmedel. Vätskan är blek och blåaktig i färg och är en kraftfull oxidant, vilket innebär att läkemedlet används både som blekmedel och för desinfektion.

Du köper väteperoxid i milda lösningar på apoteket, och många använder det för både ömtvätt och även som munsköljmedel vid ont i halsen eller i halsen.

- Om du äter mat eller dryck, speciellt om det finns något med mycket färg som rött vin, måste det tas bort omedelbart, förklarar Krægpøth.

- Fläckar kan bildas snabbt om vätskan har tid att dra ner i stenplattan.

En granitbänkskiva eller annan natursten städas, men vatten kan tillsättas till vanliga rengöringsmedel. Granit kan rengöras med sura rengöringsmedel och eventuellt kvarvarande kalcium kan avlägsnas med kalkborttagare eller liknande.

Ta bort fläckar med mjöl

Om olyckan har gått ut och du har en fläck på din bänkskiva kan följande trick hjälpa till.Enligt den amerikanska inredningen och matplatsen Kitchn, är det möjligt att ta bort fläckar på en stenbänk med bra gammaldags mjöl.

Så här gör du:

1. Gör en blandning av mjöl och väteperoxid (se fakta ovan). Blanda ihop till en porös konsistens.

2. Sprid blandningen bortom fläcken.

3. Täck området med plastfolie och låt den sitta över natten.

4. Skaka försiktigt mjölblandningen nästa morgon och spets Mjölet har lockat både fukt och färg i fläcken.

TIPS: Det här tricket sägs också fungera på golvplattor i både sten och betong.

2. Corian och andra sammansatta bänkskivor

TAKER SEG FUKT: Lite mjöl på fläcken och spetsen bort. Foto: PHOTO: Trine Jensen

Det har blivit populärt med bänkskivor i både Corian och andra kompositmaterial de senaste åren. Kompositmaterial är icke-porösa och konstgjorda för att göra den så hållbar och användarvänlig som möjligt. Bänkskivorna är också lätta att rengöra och till och med underhållsfri. Plattorna är tillgängliga i ett oändligt antal färger och kommer att beställas vid exakta mål.

Du använder knappast köksfläkt höger

- Det fina med en bänkskiva i kompositmaterial, är att om du skulle få repor och skador på bänkskivan, kommer det att repareras, förklarar servicechef Torben Bregendahl Nobia DK, som levererar bänkskivor både HTH och omformas. En annan fördel är säkerligen det faktum att lederna i sådana plattor är helt osynliga så att det inte finns några sprickor där vätska och spill kan tränga in.

Simon Klemmensen på bänkskivan rekommenderar att du använder speciella medel för att rengöra bänkskivorna i Corian.

- Corian är inte underhållsfria, men kräver minimal behandling att se bra ut, förklarar Klemmensen till Click Housing.

- I den dagliga rengöringen är det tillräckligt att torka av bänkskivan med en mjuk trasa och rent vatten, och de flesta fläckar och fett avlägsnas med vatten och flytande diskmedel.

Experten förklarar att hela ytan ska rengöras noggrant ibland så att glansen inte blir ojämn.

- Använd ett rengöringsmedel med ett milt slipmedel till Corian med satin finish och flytande diskmedel till høyglansoverflater förklarar Klemmensen.

- Rengör hela ytan med en trasa och mjuka cirkelrörelser. Skölj med vatten och torka med papper eller mjuka trasor.

När det gäller fläckar är det värt att försöka göra enkla lösningar först.

- Om det fortfarande finns fläckar, använd en liten mild rakkräm på en trasa och gnugga med lätta cirkelrörelser, förklarar Klemmensen.

- Undvik grova skumdämpare i daglig rengöring. Starka slipmedel eller den gröna sidan av skurssvampen bör endast användas för att avlägsna extremt svåra fläckar.

3. Bänkskiva i massivt trä

Bänkskivor i massivt trä är ett populärt val i norska köket. För inte bara trä, som är en levande och varm material, mjuka upp snäva linjer och svalare material som används i köket, men en bänkskiva i massivt trä kommer också, om det behandlas på rätt sätt, stanna vacker att titta på i många många år.

- Heltre är ett slitstarkt material som kan användas som skylt på köksdisken, men det kräver också regelbundet underhåll för att hålla det rent, förklarar Ikea Communication, Siv Elizabeth Egger, till Click Housing.

Här är de vanligaste köksbassängerna

- För att försäkra dig om att bänkskivan är ren, behandla den regelbundet med träolja. Det gör ytan glänsande, skyddar trädet och förlänger sitt liv.

Krægpøth förklarar att en träbänk bör behandlas med olja 3-4 gånger om året.

"Det bästa sättet att rengöra bänkskivan använder helt enkelt rent vatten", förklarar Krægpøth.

- Begränsa användningen av tvättmedel, till exempel Zalo, eftersom detta kommer att ta bort oljan från bänkskivan.

Egger rekommenderar en mjuk inställning även när det gäller fläckavlägsnande.

- Tvätta bänkskivan så rent som möjligt med en mjuk trasa fuktad i vatten och - om nödvändigt - mildt rengöringsmedel eller tvål. Torka av med en torr trasa. Ljusa fläckar kan avlägsnas med en svamp fuktad i vatten eller mild tvål, eventuellt med en fin sandpapper.

4. Bordsskivor i laminat

Att många väljer bänkskivan i laminat till köket, räcker för att vara det billigaste alternativet, liksom det enkla, rena och enkla underhållet av materialet.

- Laminat är ett fjädrande material som kräver lite underhåll, Camilla Snefjellå hos Kvik Alnabru har tidigare sagt till Click Housing.

Foto: FOTO: Tillverkare

- Laminatbänkskivor tolererar goda kemikalier och hushållsrengöringsmedel, men inte starka syror och baser.

Kan du gissa vad dessa ska användas till?

Men var försiktig med skurpulver, stålull och andra abrasiva rengöringsmedel.

- Torka av med en mjuk trasa fuktad i vatten och om nödvändigt mildt rengöringsmedel eller tvål, förklarar Krægpøth.

- Torka av med en torr trasa.

Var snabb om olyckan är ute.

- Rödvin, bläck eller spill med annan stark färg ska avlägsnas så snabbt som möjligt för att undvika missfärgning, förklarar Krægpøth.

5. Stålbänk

För alla som älskar det industriella och robusta uttrycket är en stålbänk det perfekta valet för köket. Mat- och restaurangbranschen använder mycket stål på köksbänkar eftersom det är hygieniskt.

Men fläckar verkar tyvärr bra.

- Rostfritt stål får ljusa fläckar, särskilt från matspray som innehåller mycket fett, förklarar Bregendahl.

- Och fingermärken visas bra.

Rengör hemma för bara 3 kronor

Men trots det grova utseendet, kräver det en ganska mild rengöring för att hålla den ren.

- Specialprodukter du köper från en återförsäljare är bäst, förklarar Bregendahl.

- Ett annat bra tips kan vara att försöka med babyolja, som många använder för att ta fingermärken och smutsfläckar.

Stålet blir lätt repat, så om du ska städa för helgen som vanligt, eller ta bort spill och fläckar, kommer du att tjäna omsorg.

- Försök först med bara en fuktig trasa, förklarar Klemmensen.

- Mikrofiberdukar är de bästa och gnuggar inte alls med något som kan göra repor på bänkskivan. Stålull måste absolut undvikas.

Specialisten färgning och fastbränd mat avlägsnas relativt enkelt med endast hett vatten.

- Använd en mjuk trasa igen, förklarar Klemmensen.

- Och försök inte att skrapa bort rester.

Läs också:

Du kan få inspiration till din heminredning

Så lätt du skapar en köksträdgård på terrassen

Hur industriell kök

10 förslag för en finare rätter

Foto: FOTO : Tillverkare

ADVERT

Mest populära