All egendom: trädgård, kök, inredning >> Konstruktion

Har du kontrollerat taket senast?

Många tack kan faktiskt delvis kontrolleras från marken. Leta efter tegelstenar som har knäckt, ligger snett efter hösten och vinterns stormer och andra saker som ser fel ut.

Det är inte alla som vågar ta sig på taket, men om du inte har en hitch är det självklart det bästa sättet att kontrollera taket ordentligt.

Var bara försiktig - faller kraschar bland de vanligaste olyckshändelserna för handeln och det finns god anledning till att husägare både bör tänka på och se till att vi arbetar bra innan vi arbetar i höjden.

En bra handväska med säkerhetslinje kostar några tusen klaffar, men det är en billig livförsäkring för dig som vill se över taket årligen och kanske göra några små reparationer själv.

De utsatta platserna

Se till att du har några bra fästpunkter på taket som verkligen rymmer. Kontrollera de utsatta punkterna på taket och kontrollera att taket är fullt och utan sår.

Du bör ägna extra uppmärksamhet åt sprickor eller lösa plattor, plattor, pläterade detaljer och dräneringsrör och burkar. Om du lyfter eller flyttar på en takplatta, bör du också kontrollera att överkastet och spjället är i gott skick.

Ta bort löv och smuts som har ackumulerats på taket. Moss på tegel eller betongtak kan inte vara lika bra, men takplattorna själva skadar inte mosen.

Många mossar kan emellertid fuktas under stenarna, och därför borde du vara vaken mot mosen.

 • Hur man lagrar färg korrekt

Rör och tak

Ta även en titt när du är på taket. Här kan du bygga ett bo med fåglar, något som du kan förhindra genom att sätta upp fågelskydd i form av ett rutnät. Buggarna i pipan får mycket att slå och du oroar dig inte om du reparerar lederna innan de är för trötta.

En promenad på vinden är också förnuftig. Här ser du till att taket ser bra ut - kontrollera fuktfläckar och mögeltillväxt. Ett tips som du kan spara nästa vinter är att du tittar på taket på en kall vinterdag.

 • 8 saker som du inte borde hålla på vinden

Om frost på insidan av taket är ett tecken på att fuktig luft från huset tränger in i taket, bör du göra något om ventilationen.

Vindrutorna hör till taket och bör kontrolleras regelbundet. Är tabellerna fulla och är de fasta? Behöver de en extra färgfärg eller kanske ersättas helt?

Checklista för taket:

 • Byt ut sprickade takplattor
 • Luta upp takplattorna
 • Kontrollera att golvet är fullt och fint
 • Är spelen fortfarande i gott skick?
 • Titta över vindrutan

Farligt i höjd. Var noga med att du är bekväm när du reser på taket. Foto: Getty Images

Allt regn som faller på taket torkas bort med takräcken. Rengör båda körningarna och dränerar årligen så att de inte stoppas.Den bästa kontrollen är gjord genom att oroa gudinnorna när det är en storm av regn.

Sedan ser du om vattnet läcker ut ur backarna på något ställe. Om vattnet rinner ner i fasaden kan det orsaka fuktskador.

 • För att kontrollera hela huset för defekter och saknas

Avloppsrör ska faktiskt ha fogen utåt för att förhindra att fasaden skadas om röret fryser. Men många tycker att det är trevligare om leden står inför huset.

Om så är fallet, var försiktig med att kontrollera avloppsrörets tillstånd, särskilt i samband med den sena vintersnowsmältningen.

Takregnar ackumulerar mycket vatten, och dräneringsröret tar inte alltid bort allt regn. Det finns förstärkningsplåtar som gör den nedre kanten av avloppsröret högre.

Checklista för torn:

 • Rengör torn varje år. Den bästa tiden för detta är innan vintern kommer, och efter allt har bladen fallit från träden.
 • Kontrollera lederna på avloppsröret.
 • Kontrollera tornen och fäst avloppsröret.

Få mer smarta tips och tricks - registrera dig för vårt nyhetsbrev här!

ADVERT

Mest populära