All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Smidigt samägande av stugan

Hytte på samsen kan vara ett sätt att få semesterhus utan att springa, men med samhället finns också ett antal potentiella fällor. Med god förberedelse före köpet är det dock möjligt att undvika några av de vanligaste stubbarna.

Attorney General Vegard Syvertsen sitter i Vi i villaens expertpanel . Han arbetar för advokatbyrån Grande & Co, ett företag som huvudsakligen handlar om alla typer av egendomsfrågor. I denna artikel ger Syvertsen några tips till dem som tycker om att köpa en stuga eller ett fritidshus med vänner eller familj.

Problemfri montering: Bra erbjudanden ger bra förutsättningar.

Skriftliga avtal alfa och omega

- Ett bra råd är att göra tydliga skriftliga möten där du tar itu med alla situationer som kan uppstå. Vad som har reglerats och avtalats i ett avtal är det sällsynta diskussioner om efteråt. Falla inte för frestelsen om "kärlekens ondska" för att tro att allt kommer att ske. Det är inte givet att du fortfarande är vänner om tio eller femton år eller att barnen kommer ihop, säger Syvertsen.

Ett sådant skriftligt avtal bör innehålla ett antal punkter. Börja med de grundläggande sakerna: vem är ägare, hur mycket kostar varje skott, vad är ägarbrottet för var och en.

- Hur man reglerar användningen av stugan, vilka veckor är tillgängliga för vem, om det ska vara en roll och hur det ska ske. Se till att du har sådana saker noggrant reglerade, så du undviker diskussioner senare, rekommenderar Syvertsen.

Commonwealth Act

Praktiska saker som underhålls- och husregler bör också ingå i avtalet.

- Alla praktiska förhållanden kring underhållet bör regleras. Det kan till exempel vara om man ska ha en årlig gemensam anslutning, säger Syvertsen.

Läs också:

För att ta bort dagg effektivt från Bilruter

Dagg på bilrutor kan variera från irriterande till livshotande. Lyckligtvis finns det ett knep som ger dig tråkiga fönster på några sekunder.

Dessutom kan du inkludera en punkt om hur man fattar beslut. Till exempel kan några av medeägarna vilja bygga kabinen, andra inte.

- Avtalet kan också innehålla regler för hur beslut ska fattas. Finns det två familjer som äger stugan på delning och båda parter äger lika mycket, säger lagen att förena att det kommer att bli ridiculed med tofflor, dvs drawdowns. Men detta bör undvikas genom att parterna försöker nå kompromisser, säger Syvertsen.

Försäljning och uthyrning

- Också om du kan låna eller hyra stugan i veckorna som du kör över hytten. Är det möjligt att låna stugan till vänner och familj när du inte spenderar tid? Om du har planerat en utländsk semester under sommaren rusar du över stugan, har du möjlighet att hyra stugan på den öppna marknaden eller eventuellt vänner och bekanta?Sådana saker bör också regleras i avtalet, säger Syvertsen.

En annan viktig punkt är vad som händer om en av parterna inte längre vill vara medejer. Även innan du tecknar köpavtalet borde du ha tänkt dig framåt och ansåg en sådan möjlighet. Även om allt är roligt och roligt nu är livet på väg att spända våra ben. Vänskap löser sig, par skilsmässa, familjer flyttar, människor blir handikappade.

- Förhandsrätt kan också ingå i avtalet. Det styrs av enighetens lag. Om någon av medeägarna inte är intresserade av att köpa din del har du rätt att sälja den på den öppna marknaden. Det är emellertid fråga om det är så bekvämt att hitta köpare på den öppna marknaden som är intresserade av att köpa en idealisk del av en union mellan vänner eller familjemedlemmar. Därför riskerar du att vara kvar med en andel du inte kan sälja, säger Syvertsen.

Få hjälp

- Det här är en av anledningarna till att du bör tänka bra om du verkligen vill ha en stuga i ett samhälle, eftersom det medför vissa nackdelar. Innan du köper är det lätt att vara naiv och lustfull och tänk att det blir lätt och allt kommer att fungera, men det finns några utmaningar för att äga en stuga tillsammans med andra, säger Syvertsen.

Läs också:

Att skapa dockskåp för barn

Ser du dig ett roligt projekt som kommer att glädja barnen för år? Skapa ett överdådigt dockor!

Advokat Allmänna Vegard Syvertsen och advokat Pål-Morten Grande vid advokatbyrån Grande & Co svarar i Expertis på frågor av allmän karaktär från läsare.

ADVERT

Mest populära