All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Har hyremarknaden blivit ridd av stormen?

Enligt Newswire har hyresmarknaden i huvudstaden har gått in i en lugnare period. - Kanske har vi nått en mätpunkt, fråga hyresmäklaren.

- Detta matchar inte våra uppfattningar, säger Lars Aasen, VD för Leieboerforeningen för DinSide. - Inte heller matchar det vad våra medlemmar säger.

Beräkna: Förtjänar det att äga eller hyra?

Aasen, som har följt hyresmarknaden noga sedan början av nittiotalet, säger att Leieboerforeningen får tidiga signaler när priserna ändras och prognoser framöver är inte i hyrestagarna fördel.

- Omständigheterna kring hyresmarknaden har inte förändrats så att det kommer att bli något mindre tryck, säger Aasen. "Jag tror att det kommer bli svårare att sälja bostäder nu, delvis för att färre ungdomar kommer att köpa sina bostäder inom en snar framtid.

Läs också: Att köpa ett hem för unga nu kan vara en fattigdomsfälla

?? Förra året hade vi mycket mer att göra. Sedan varade den fram till november. I år har det varit mycket roligt tidigare, säger Cecilie Stjernløw i Oslo Oslo-avdelningen Newswire.

Hon tycker att det finns flera skäl till detta.

?? De flesta studenter som letar efter en lägenhet för ett levande företag har förmodligen hittat sig någonstans nu. En mer grundläggande orsak är att många människor är upprörda för att hyra bostäder eftersom de tycker att hyrespriserna har blivit för höga.

Dessutom anser hon att hyresvärdar har orealistiska förväntningar om hur mycket de kan få för en hyreslägenhet i huvudstaden. Enligt hyrestyrelsens siffror har hyreskostnaden för bostäder i Oslo ökat med nästan 16 procent under det senaste året. Medelpriset för en torrent är nu 9 991 kronor.

Nödvändigheten att hyra

Pris Top augusti

Christian Dreyer, VD för norska Fastighetsmäklare (NEF) tror hyrorna ligger nära smärtgränsen för vad hyresmarknaden tål. "Jag tror inte att vi kommer att se en ytterligare ökning av hyrespriserna i framtiden, eftersom hyrespriserna är så höga. Hyresmarknaden ligger på topp, sade Dreyer till DinSide i augusti.

Huspriserna är traditionellt en topp i augusti eftersom det finns många studenter på bostadsjakt. Dreyer menade då att toppen skulle vara över i oktober / november.

Ska du sälja huset eller hyra ut det?

Upptagen i Stavanger och Trondheim

I Stavanger och Trondheim, situationen vänt upp och ned, här har det skett en stadig efterfrågan från både hyresvärdar och hyresgäster sedan sommaren. Enligt Utleiemegleren är det genomsnittliga priset för en två-rum 7 884 miljoner, vilket motsvarar en ökning med sex procent från samma tid förra året, enligt newswire.

ADVERT

Mest populära