All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Skörda i nästa års blommor

->

Foto: Colourbox

Det börjar bli bra för sommarblommorna. De har sett fram emot oss med fantastiska färgscheman under sommaren, men med mörkare nätter och kallare nätter kommer tiden att tacka mycket för det här året.

Men kasta inte plantorna på komposthuvudet ännu. De gömmer lite nöje för dem som vet att de ska titta. För när blommorna släcker mognar fröna i kapslarna, och du kan skörda dem.

Ta dem i tid

Vid skörd av frön är det viktigt att få dem till rätt tid. Om du är ute tidigt är kapslarna fortfarande gröna och fröna är omogna. Om du väntar för länge riskerar du att öppna kapslarna och skicka ut fröna innan du har skördat dem. Det är därför tillrådligt att hålla koll på fröhusen och hålla reda på utvecklingen. Den bästa tiden att skörda frön är när det är soligt och torrt värd.

Det är lättast att hantera frön inomhus.

- Välj frön och hela plantor och ta dem under behandling, rekommendera Eva Rönnblom, författare till boken Hagen under hela året.

Torka

Häll mogna frön i en lämplig behållare, helst av papper så att de är torra. Till exempel kan du hålla frön i små kuvert, kaffefilter eller fröpåse som du gör av pappersark. Förvara fröna mörka och torra, och glöm inte att märka varje kuvert med frö och skördstid.

- När de lagras ordentligt behåller de flesta frölager sina spiring under flera år. Vissa frön har kortspridning och blir värdelösa på bara ett år, säger Rönnblom.

Du kan samla frön av stauder och annueller. Aceleie, lupin och blå vallmo systrar är perenner som är lätta att skörda och har bra spiring. Några av sommarblommorna är till exempel rosor, kronblad och petunia växter som är lätta att skörda och groda när du sår dem nästa år.

Ha tålamod

När du kommer nästa vår att såra fröna och vänta på årets självförskaffade blommor från självhårdade frön, finns det två saker att tänka på. En är att frön inte är som sticklingar. Med andra ord vill du inte ha en plan för den växt som du har skördat frön från. En liten del av spänningen av självskördade frön ligger just det: vad är resultatet av pollinering?

Den andra är den tid det tar. Om du inte har ett lämpligt körrum för växterna och kan starta framdrivningen medan det fortfarande finns vinter utomhus, kommer du knappast att få blommor på plantorna så tidigt som du ser i butikerna. Men oroa dig inte, blomman kommer visa sig. Och när det äntligen kommer kommer det med en dos av stolthet att köpblommorna inte kan leverera ordentligt.

ADVERT

Mest populära