All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Harlequin ladybeetle är ett monster

Vi står inför en invasion av bruna skogspikar. Inte bara i trädgårdar och sängkläder, men även i media. Experterna är i linje för att berätta hur man dödar bruna skogar.

Och vi kan läsa om hur man gör en trädgård som morderneglen inte gillar.

Samtidigt är andra skadedjur ostörda.

Bland annat har harlekinhøna.

Mördare Hen?

- harlequin ladybeetle är önskvärd i Norge, bekräftar en senior forskare vid Bioforsk May-Guri Sæthre till Bonytt. nr.

Men Harlekinmarihøna skadar inte dina växter. Tvärtom äter det lössen, vilket bidrar till att hålla bädden frisk.

Problemet är att det ger mat åt andra.

Harlekinmarihøna är aggressiv mot andra marijuana och kan förstöra dem. Det är därför ett hot mot biologisk mångfald, dvs artsdiversitet i Norge.

- Vad ska du göra om du hittar en harlequin marlin i trädgården?

- Då ska du välja den.

- Så döda det?

- Ja. Men man måste vara säker på att det är rätt slag, till exempel genom att ta en bild av den och skicka den till oss.

Bioforsk har en separat rapporteringsblankett som du kan använda om du hittar harlequinmark i din trädgård.

invasion: Harlequin ladybeetle är förmodligen på väg att förflytta de inhemska nyckelpiga arter i Norge Foto: Foto: Arnstein Staverløkk

- Myndigheterna har gett upp

Döda dem nu!

För några år sedan krävde Naturstyrelsens direktorat att människor skulle "döda dem snabbare än gris". I dag slår direktoratet slutsatsen att matchen har gått vilse.

- Myndigheterna har gett upp. Det är knappast ett skämt att döda dem längre. Harlekinmarihøna är redan etablerad i Norge, och nu träffar vi bara, säger seniorrådgivare Øystein Storkeland i DN till bonytt. nr.

Variabel Look

Harlequin marlin är mycket variabel av utseende. Det kan ofta erkännas på nackskyddet, med ett M- eller W-format.

Det har vanligtvis många prickar, vanligtvis mellan nitton och 21, medan den vanligaste marihuana i Norge, det vill säga den vi välkomnar, har sju prickar.

Känner inte till hot

Tommy Tønsberg redaktör i Hagetidend utgiven av trädgårdsföretaget, känner till Harlekinmarihøna. Han tror inte att norska trädgårdsmästare kommer att hata det.

- Det är ett stort problem för den biologiska mångfalden och bör definitivt tas på allvar, men för trädgårdsmästare som kanske tänker mer på de omedelbara saker, är förmodligen inte ladybeetle vad de ser som det största hotet, säger Tönsberg till Bonytt. nr.

Nästan alla marijuana är lössätare och är därför mycket glada för trädgårdsentusiaster.

LA LEVE: Den sjupuniga marihoen är den som vi bäst vet. Det är ett stort nöje för norska trädgårdsmästare. Foto: Foto: Colorbox. com

För den bruna skogsnosen är det lössarter som vi gillar att nämna som bladlus, det skadedjur som irriterar trädgårdsmästare mest.

Har du gröna fingrar eller är du en grön omröstning?

- De bladartartarter som du ofta hör är rosebladlus. Det finns många bladlusar i naturen, och även om flera av dessa är specialister är sortimentet av växter i en trädgård så stor att många arter hittar sina värdplanter där, förklarar Sæthre på Bioforsk.

Tips för bladlus

Entomologer är allmänt skeptiska till användningen av bekämpningsmedel i privata trädgårdar, varken mot sniglar, harlekinmarihans eller löss.

- Det är inte nödvändigt för privata trädgårdsmästare att använda giftiga kemikalier. Vi är en del av ett ekosystem, och gift kommer också att skada andra organismer.

Dessutom går körråd och forskningsråd ut till ett:

- Det är effektivt att spruta löss med grönt tvålvatten. Det verkar inte omedelbart, men det fungerar.

Om du hittar en marijuana, kanske du vill placera den på dina lila blommor. Då, enligt forskaren, kommer det att börja äta och städa upp.

Tidningsredaktören Tommy Tønsberg har flera tips till lösspelarna.

- Du kan justera vattenstrålen från trädgårdsslangen till dem. De återvänder ofta, men efter några omgångar är de borta. Skummjölken är en gammal kärngänga som också fungerar. Om du låter lösset kommer du troligen att upptäcka att du får hjälp från trädgården i trädgården. Marijuana, Yellow Island larver, några spindelväv och småfåglar kommer också att ta hand om bladlusen, men de väntar tills det har blivit lite löss innan de hamnar på planen.

BLADLUS: Bladlöss är små insekter som lever genom att blöta saften ur växter. Marihøner äter bladlöss och är därför en välkommen gäst i norska trädgårdar. Foto: Foto: Colourbox. com

Om du inte vill släppa det så långt kan du redan leta efter lössägg och starta och rengöra dina växter.

Detta tar bort iberiasnegeln

Eller du kan låta marianerna leverera. Harlekinmarihøne eller ej.

Läs också:

Quiz: Har du gröna fingrar?

Tio inspirerande terrasser

Tio tips för en vacker trädgård

Testning av glass - det här älskar barnens bästa

ADVERT

Mest populära