All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Hårdvax olja - olja som blir som en färg

lack eller olja - det har varit den stora frågan vid behandling av trägolv, möbler och paneler i våra hem. Den största skillnaden mellan en olja och en lack är att oljan tränger in i träet och skyddar den från insidan medan färgen ligger på ytan och skyddar utsidan. Nu finns det ett tredje alternativ - och med hård vaxolja kombineras egenskaperna hos färg och oljebehandling.

- Hårda vaxoljor har nästan tagits över som träbehandling i trägolv i offentliga miljöer. För privatmarknaden säljs fortfarande mycket lackat golv, men vi ser att det hårda vaxet oljorna äter marknadsandel även där, säger Tom Eidseth, chef för OSMO Norge, som är en leverantör av hårt vax oljor för både golvtillverkare, hantverkare och vanliga konsumenter.

En solid ekgolv kan behandlas med vit pigmenterad hård olja. För att bibehålla de goda skyddande egenskaperna hos behandlingen krävs gott underhåll med lämpliga tvål och ombehandling vid behov. Golvet är från statskassan.

Det bästa av två världar

Hård vaxolja kombinerar de bästa egenskaperna hos vax och olja. Oljans goda penetrerande egenskaper skyddar vedet genom att försegla porerna. Det betyder att vätskor och andra yttre påverkan inte kan missfärga eller tränga in i träet.

Vuxen bidrar till ytskiktet, vilket skyddar mot rivning, slitage utifrån. Samtidigt bevaras trämaterialets naturliga utseende. Med hårda vaxoljor får träet både ett skyddande - men osynligt - ytskikt och en tätning.

- Med hård vaxolja får du det bästa av två världar. Träolja är mikroporös, så träet får andas. Det är mycket motståndskraftig mot vatten, fläckar, spill och slitage samtidigt som en naturlig kontakt med träet, säger Audun Klauseie, chef för Alanor, som levererar den norska marknaden med LiberOne produkter för behandling av virke, inklusive hårdvax olja är en av dessa.

Slitstark och hållbar

Hård vaxolja kommer med olika glansnivåer. Ytan är något synlig, och träet känns fortfarande naturligt. Hård vaxolja är hållbar och slitstark och baserad på naturliga råvaror som växtoljor och växtvaxer. Behandlingen används främst i trägolv men är också lämplig för andra träytor i hemmet, till exempel köksbänkar, väggpaneler, möbler, möbler och barns träleksaker.

- Fördelen med hårdvax olja är att det gör livet lite lättare att du får en smutsavvisande yta, men ytan måste ändå hållas, säger Arnstein Dalum Frey, som genom stats Golv & Inredning levererar hög kvalitet trägolv för både individer och projekt från butiken Oslo.

- Du har en tunn yta på ytan som, när du är i gott skick, förhindrar dig från att färga golvet. Men du kan fortfarande bli repad. Hur bra den hårda vaxoljan skyddar golvet beror på underhållet. Du måste komma ihåg att sängen inte blir för tunn och borde använda överfyllda tvålar som förstärker ytskiktet på daglig städning, säger han.

Om en skada uppstår kan den lösas lokalt, utan avskärmning och utan att hela golvet behandlas samtidigt.

- Platser där ytan är mycket sliten, till exempel vandringsleder på golvet, köksdisk osv., Slitage kan enkelt repareras utan att behöva tunga och tunga maskiner. Underhåll måste ske med en ny päls färglösa hårda vaxoljor innan du börjar bära en färgad säng, säger Audun Klauseie.

Lätt att använda

Hårda vaxoljor är enkla att använda, appliceras i två lager på en träyta med pensel, borste eller rulla och kommer att dra och härda träet. Produkten appliceras i tunna skikt och det får inte finnas överskott av hård olja på ytan. Det finns inget behov av polering. Hårda vaxoljor är både ofärgade och pigmenterade. Den som vill ha en färgad yta använder en pigmenterad hård olja i den första kappan och sedan en uppstigning på toppen.

Uppladdad hård vaxolja kan användas på ytor som tidigare målats, men om ytan har målats eller om du vill använda en färgad hård vaxolja, ta bort färgen genom slipning. Produkterna kan användas på alla skogar.

- Vissa träslag är mycket oljiga och hårda från naturen, och här måste mängden hård vaxolja anpassas efter hur mycket den går in. För trusser som merbau, jatoba och wenge finns det också specialprodukter, säger Tom Eidsether.

Med ålder ändras färgen på allt trämaterial. Det här golvets parkettgolv var gul och slipades och rengjordes innan det sattes i hård olja.

Efter slipning och behandling med Alanor pigmenterad hård olja ser golvet friskt och friskt ut. Hårda vaxoljor kan användas på nya och tidigare oljebehandlade ytor. Om ytan är lackerad, måste färgen först torkas bort.

ADVERT

Mest populära