All egendom: trädgård, kök, inredning >> Husdjur

Svårt att bli av med Silver

Text: Bjørn Runar Sodeland.

Du hittar dem huvudsakligen i köket, på badrummet eller i källaren, men de små krypningarna är inte nödvändigtvis lätt att upptäcka. Silver föredrar att vara bäst i mörkret och under dagen de gömma sig glatt bakom lister, runda rör i väggsprickor under mattor, kakel eller golv. Du kan också hitta dem under tvättmaskiner, diskmaskiner och kylskåp. När du slår på ljuset noggrant, kan du märka en glänsande silvergrå varelse som med hjälp av fiskliknande rörelser böjer sig över golvet. Silver är mellan tio och 15 millimeter lång, har en plan kropp, ett huvud med långa ledade antenner och tre lång svans gängor på den andra änden.

-Oft ofta ser du pilarna av när du kommer in i rummet. Det kan också vara att hitta dem under en handduk som har legat på golvet, eller se dem när du flyttar i en kartong i källaren som har varit lång på samma plats, säger Anders Aak i folkhälsa. Badkaret och diskbänken är också klassiska ställen att hitta insekterna. De kan inte klättra uppåt jämn vertikala ytor, och de hamnar först i botten av badet som de är fastna.
Även om insekterna är ganska ofarliga kan deras närvaro vara en indikation på ett större problem - fukt. Om du är speciellt störd är det därför viktigt att hitta orsaken till problemet.

Svårt att bli av med

Det bästa rådet att bli av med silkesprickor är att hålla området rent och torrt. I badrummet kan det köras med hög effekt på värmekablarna eller fläkten under en period, kombinerat med bra ventilation, vilket ger resultat. Arne Nese i Rentokil rekommenderar också noggrann rengöring av avloppet och kanske att sätta upp en fläkt på golvet för att hjälpa till att torka ut. Det kan också vara en idé att inte tvätta med vatten eftersom fuktigheten som tillsätts kan räcka för att vissa insekter överlever.
folkhälsa rekommenderar allmän att hålla sig borta från alla former av besprutning eftersom insekterna själva är inte farligt, och eftersom besprutning kan skapa en större inre miljöproblem än sølvkreet.

-Vi rekommenderar inte kemikalier på något som är ofarligt. Om inte, kan du försöka med sockergift i form av en ärt, säger Aak.
Sugary bete lagt insektsgift är en bra lösning, och åtebokser avsedd myror striderna kan också vara effektiva, säger han. Dessutom finns det en speciell scen för silversprickor.
Om du är osäker är det silver eller andra insekter som du har hittat både FHI, Rentokil och Exterminators massor av information om skadegörare på sina webbplatser.

ADVERT

Mest populära