All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

Hårdvax oljade trä helt enkelt

Hard Wax Oil är inget nytt, men användningen av produkten har nyligen ökat kraftigt på möbler och golv. Behandlingen tätar porerna i trädet, samtidigt som man ger en skyddande yta. Hårda vaxoljor verkar som ett slags mellanprodukt mellan färg och olja.

En lövträ oljad trävägg är väl skyddad mot rivning och missfärgning hela tiden när ytskiktet är intakt och i gott skick. Eftersom ytan måste upparbetas är det enkla underhållet som är nyckeln till framsteg. Detta har Osmo realiserat och gjort praktiska konsumentpaket med vad som behövs för underhåll.

Industriella kunder och butiker

Tom Eidsether är General Manager för Osmo i Norge.

är den ledande leverantören av hårt vax oljor och andra ytor produkter för trä och i Norge har företaget åtta anställda som arbetar med produkter från hantverkare, återförsäljare och golvbranschen. Osmo Holz und Color GmbH & Co. har sitt huvudkontor i Tyskland och ligger i Warendorf. Ursprungligen är företaget en lumber producent som har etablerat en oljefabrik, men i de nordiska länderna säljs inte virket, här fokuserat på bred tillämpning av ytan produkter.

- Vi har cirka 500 återförsäljare i Norge. 50 procent av intäkterna går till industriella kunder, projekt och hantverkare, och den andra hälften är försäljningen återförsäljare, säger Tom Eidseth, chef Osmo Norge.

Industriell användning

Osmo levererar tunga oljor till flera av de stora golvtillverkarna. Tarkett använder bland annat Osmos produkter på oljerade golv.

De flesta större golvtillverkare i Sverige och Norge är kunder hos Osmo. De fabrikkoljede golv Tarkett, Södra, Siljan, Boen, Rappgos och Moelven mer behandlas med vax oljor Osmo.

- Vid industriell tillämpning är produkterna UV-härdbara för att torkningen fortskrider snabbt. Vi har en anställd som arbetar med den gula industrin och produktionslinjerna, och arbetar i team med företagets tyska tekniker.

Förutom golvindustrin är hantverkare en stor kundgrupp. Golvplanerare, golvkvarnar, möbler och finsnekers köper produkterna för behandling av trä i golv, möbler och inredning.

- Vi är väldigt stolta över att bli utvalda som leverantör av ytbehandling av stora ytor med trägolv i den nya avgångshallen på Gardermoen. De valde trägolv där istället för andra alternativ trots hög trafikflöde. Anledningen är att de har god erfarenhet av rengöring och underhåll av befintliga trägolv i andra delar av flygplatsen, säger Eidsether.

Tål tusen meter

Osmo har utvecklat lämpliga underhållspaket med allt som behövs för att hålla ytan i gott skick.

På parken Gardermoen limes parkettgolv av massivt trägarn direkt till ett polerat betonggolv.

- Parkettstängerna är specialdesignade och hyvlade så att muttrarna och fjädrarna har flyttat så långt ner i strukturen som möjligt. Detta görs för att få ut det mesta av eventuellt framtida underhåll. Utformningen av parkettstolpar ställer mycket höga krav på planeren, vilket måste göras exakt, säger han.

Trägolvet behandlas en gång i fabriken, och efter limning appliceras en annan skikt hård vaxolja innan golvet är täckt.

- Vi har ett mycket bra samarbete med flygplatsens rengörings- och underhålls team, vilket ger dem god uppföljning i rutiner och instruktioner, säger Tom Eidsether.

- Hårda vaxoljor har nästan tagits över som träbehandling i trägolv i offentliga miljöer. Privatmarknaden säljer fortfarande mycket målade golv, men vi ser att oljor med oljeprodukter äter marknadsandel där också, säger han.

Egna färger ingen barriär

Osmo har över 500 återförsäljare av ett brett utbud av oljeprodukter för träarbete. Byggare på Brobekk är en av de större.

Underhåll av trägolv av lövträ är en viktig faktor, oavsett om golvet behandlas på fabriken eller bara efter läggning. Även för fabriksgolv finns det bra underhållsinstruktioner som följer med golvpaketen och i bygg- och färghandeln säljs lämpliga underhållspaket i konsumentförpackningar.

- Alla golvtillverkare har egna namn på färgerna, och vissa har sina egna färger. Men mycket är detsamma, trots olika namn. Vi har en översättningsnyckel där alla golvtillverkarens egna namn på färg översätts till våra färgnamn som finns på underhållsprodukterna i butiken. Det är lätt att hitta rätt olja när golvet behöver underhåll, säger Eidsether.

Enkelt underhåll

Det är viktigt att bibehålla ett golv i hård olja. Ytan bör upparbetas beroende på slitage och det är viktigt att övervaka tillståndet på den utsatta ytan.

Användning av Osmos produkter ska vara lätt, även för konsumenten. Vid applicering krävs ingen polermaskin eller annan avancerad utrustning.

- Vi har egna borstar och borstar med styva naturliga byster som används när golvet är etablerat. Underhållsoljorna appliceras med en mopp på förlängningsaxeln eller genom knäböjning och gnidas med en gammal t-shirt. Förarna använder mikrofiberrulle, säger Eidseter.

Konsumentens underhållspaket innehåller en veckovisare och ett underhållsvax för periodiskt underhåll.

- Hårda vaxoljor ger en smutsavvisande yta, men ytan måste bibehållas. Speciellt i banorna och den främre köksdisken, krävs till exempel att mer olja appliceras ungefär en gång per år. Om skada uppstår kan den lösas lokalt, utan avskärmning och utan att hela golvet behandlas samtidigt.

- Transparent behandling inomhus är ett segment som växer mycket, säger Tom Eidsether.

Förutom omfattande koncept för behandling av golv och bänkskivor, arbetar Osmo med transparenta behandlingar för träpaneler och andra träytor inomhus.Här arbetar vi med industriella processer och koncept för butiker.

Genom färg och byggprodukter förhandlar Tom Eidsether och Anders Døvre i Osmo också ett omfattande koncept för att behandla utomhus träverk - terrasser och trädgårdsmöbler.

ADVERT

Mest populära