All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Glad så liten

Redan innan de började arbeta tillsammans, hade Geir Larsen och Odd Hovde separat nästan års erfarenhet av tapeter försäljning. Och nu firar de 20 år med Tapethuset.

1. I juni 1993 bildade de Tapethuset ANS, och omedelbart omvandlades företaget till ett aktiebolag.

Ursprunget för samarbetet mellan de två veteranerna i branschen tillskrivs faktiskt Boråstapeter. Odd och Geir arbetade separat, men hyrde lokaler i samma byggnad. Odd som skandinavisk försäljningschef för Swiss Winter & Co. , och Geir som agent för bland annat italiensk textilmattan.

- Vi kontaktade Boråstapeter, som inte alls var i Norge. Tillsammans började vi arbeta med dem, säger Geir Larsen.

Först med det nya

Vid den tiden introducerade Borås ett brett utbud av neutrala papperspapper - så kallade byggpapper. De hade förmodligen också en vinylsamling, men det gick ut strax efter att Tapethuset började introducera dem till Norge.

- I januari 1994 åkte vi till Frankfurtmässan och kom i kontakt med LECO-Werke. Leco-däck svarat på ett behov som uppstod bland konsumenterna som på 1980-talet hade inrättats glasfiberscrim på väggarna och nu ville komma tillbaka till tapeter, säger Geir Larsen fortsätter:

- Wallpaper huset var först med att introducera väggen förnyar det Norska marknaden.

Lanserade Fibertapeter

Arbetar fortfarande tapetet med LECO-Werke. Produktfloran expanderas och omfattar nu även väggmaterial med akustiska och värmeisoleringsegenskaper. Några av overpaintability eller overtapetserbare produkter arbete samt förstärkning av väggar med dålig ythållfasthet, de är med helt släta ytor, eller präglad i olika utföranden. Den ursprungliga LECO-Werke-produkten är gjord av cellulosa, i kombination med polyester. Idag finns det flera efterföljare på marknaden, både i fiberkvalitet och glasfiber.

- Vi var också först på den norska marknaden med Fiberapet. Det var i oktober 1995 när vi tog moment I från Boråstapeter, säger Geir.

- Vi visade det runt Norge, men det var förstås svårt. Ingen insåg vad det skulle användas till - det var så mycket vinyl och pappersförlust, tillägger Odd.

- Vi har alltid köpt baksidan i Norge. Vad som är på framsidan är inte så viktigt ... Det ska vara lättast att ställa in.

givande samarbete

Det fanns också tron ​​fiber tapet som gav upphov till ännu en givande långsiktigt samarbete för Wallpaper hus. Geir och Odd letade efter flera fiberkollektioner för att komma in i Norge, och en kollegas tips gjorde att de gick till Harlequins ställning på Heimtextil.

- Detta var 2003, och jag hade rest till mässan ensam och träffat dem.Harlequin hade då en bra fibersamling kallad Linear. Det var en samling i ljusa pastellfärger, påminner Geir.

- När det gick ut tog det tillräckligt många år innan de följde upp flera fiberkollektioner. Harlequin säljer produkterna över hela världen och efterfrågan på papperspapper är stor över hela världen. Därför höll de lång tid på papper, vilket ger fantastisk kvalitet i mönster och färger.

Ny kundgrupp

Idag majoriteten av tapeter från Harlequin på fiber stöd, men barn samlingar görs fortfarande på papper. Och i dagsläget lanseras en ny samling roliga och detaljerade mönster som passar både barn och vuxna.

- De kan göra de bästa barnsamlingarna på marknaden. Några av de saker som är trevliga med böckerna är att de också visar upp matchande textilier. Dessutom lyfts flera textilier i en separat bok, säger Geir.

- Harlequin är också bra att gå med kända designers som Clarissa Hulse och Orla Kiely. Dessutom har de skapat ett nytt varumärke, Scion, som skapar prisvärda och aktuella mönster, lite retro inspirerade.

Orla Kiely är mest känd som modedesigner, men arbetar också med andra saker. Allt med en tydlig retro-känsla.

- Det har också gett oss en ny kundgrupp och en helt ny typ av verksamhet har kommit in på bilden, säger Geir och visar bland annat Futura på Grünerløkka i Oslo, som säljer en blandning av vintage och ny och där Irländsk designers tapeter och köksartiklar säljer som varm vetebröd till unga, urbana kunder.

Flera myndigheter

I tio år att förlusten hus har varit agent för Harlequin, har tyger vuxit kraftigt som produktgruppen.

- När vi började samarbetet var 80 procent förlusten och 20 procent textilier. Idag är förhållandet omvändt, säger de. Utbudet omfattar filtar, kuddar, filtar och handdukar samt möbler för gardiner och möbler.

Under åren har Tapethuset killar haft flera mindre byråer, och har arbetat med Duro, som nu har övertagits av andra. De bär fortfarande samlingar från finska Sandudd, som de har arbetat så länge som Harlequin.

- Men nu koncentrerar vi oss mest om Harlequin och LECO-Werke. Vi tar fortfarande in den nya från Sandudd, och de är på väg med en ny kollektion i höst.

En trio

duo i förlust hus har också varit en trio i det att de har försetts med Gro Welle Watne laget. Hon började som Tapethusets agent den 1 februari i år, och jobbar från sitt eget företag Fab Walls för att behandla både återförsäljare och arkitekter. Gro har lång erfarenhet av tapeterförsäljning och kommer från en position som projektförsäljare hos INTAG J. Sveen.

- Harlequin kommer med nya samlingar ser och ofta, och böckerna lever länge. Vi vet att vi kan göra ett bättre jobb med ett starkt tapetmärke än mer.

- Vi är en nischleverantör och har inga ambitioner att växa dramatiskt. Varför bli stor, när du är glad så liten, ler Smäll äntligen.

ADVERT

Mest populära