All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Häng upp bilder med band

Nya superstarband gör att vi förlorar ännu mer. Snart blir det vanligt att fästa både bilder, hyllor och speglar med tejp. Bilindustrin har kommit långt när det gäller att använda tejp. Både stora och små bilar är fastsatta med tejp. Nu kommer byggbranschen också.

- Fördelen med att använda tejp istället för skruvar och naglar är att undvika hål i väggar, kakel eller delar av en bil. Många av de förluster som görs idag kan tåla mycket vikt, säger marknadschef Hans Erik Lian i Relekta. Företaget levererar reparations- och underhållsprodukter till verkstäder och industriföretag.

Han tror att fler och fler får ögonen på hur mycket som faktiskt kan gå vilse.

- På badrummet är både speglar, hantelhållare och hyllor tejpade. Klibbig avsmalning används för att fästa mattor, och elastisk förlorar för att hålla ledningar. Skumtejp har blivit populärt som tätningsmedel i dörrsteg och fönsterramar, säger Lian.

Antal från Anticimex visar att totalt sju av tio badrum är felaktiga eller saknas. Ett bad med sprickor och hål i plattorna gör inte en bra förbindelse. Brickor som borras är alltid en risk eftersom du inte vet om det kan ha borrats genom membranet. Tape och lim är den perfekta ersättningen för borrning och sänker risken för sen skada avsevärt.

Han tror att tejpen i framtiden kommer att få en ännu större tillämpning.

- Jämfört med lim är tejpen mer exakt och gör ingen röra. När du förlorar vet du exakt hur mycket du behöver, säger Lian.

Tål mycket

De flesta människor har ett förhållande till gaffa-tejp. Det är vanligtvis fast i vardagsrummet eller garaget och kan användas för så många. Ändå är det ett stort steg från gaffa till dagens mest avancerade industriella era.

- Under idealiska förhållanden kan det starkaste industriella chipet ha draghållfasthet på tio kilo per kvadratcentimeter. Det betyder att en dubbelsidig tejp av detta slag, storleken på ett CD-lock, kan lyfta en vanlig personbil på cirka 1200 kilo, säger Lian.

Dessutom klarar industribandet både UV-strålar, vatten, syre och höga temperaturer.

- Styrkan och kvaliteten på dessa förluster innebär att de kan användas för mycket mer än att fästa bildelar. Här är möjligheterna många, säger Lian.

Den första formen av tejp skapades 1845, när en tysk kirurg utvecklade en typ av lapp som kunde användas för att hålla sår och skär.

- I vardagen omger vi många typer av band utan att tänka på det. Tänk bara på kardborrebandet, det är också en form av tejp. Den svagaste formen av tejp är post-it-patchar, säger Lian.

Miljövänlig

Det har också blivit vanligare att använda tejp med aluminiumfilm som ersättning för bly på takkonstruktioner och som rör.

- Bly är inte känt för miljön. När ett böjbart tejp kan göra detsamma, finns det inga nackdelar med att byta ledningen med tejp.Både runt och på rör är det vanligt att använda aluminiumspappersband, säger han.

Och om du är så otur att få ett hål i slangen, behöver du inte köpa nya.

- Det finns ett själv-vulkaniserande tejp av gummi och silikon. När den appliceras vulkaniseras den och blir ett homogent stycke som tätar igen sprickor. Det kan också försegla läckor i kranar och andra kopplingar ", säger Hans Erik Lian i Relekta.

ADVERT

Mest populära