All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Hänga gardiner som ett proffs

Har du lyft eller sidogardiner? Eller kanske inga gardiner alls?

Enligt Inger Almøy, interiørkonsulentvirksomhet med gardiner och skuggning som specialitet, måste alltid helhet beaktas när man väljer inredningar.

Att ha gardiner som hänger snyggt och ser bra ut länge, det finns inga genvägar.

Gardin eller Gardin

- Var uppmärksam på det humör du vill skapa och proportionerna. Det finns mycket mätning med gardiner. Vad är det väl lämpade hemmet? Om du har en gammal klassisk lägenhet på Frogner i Oslo, kan du inte ha samma upphävande som en ny lägenhet på Tjuvholmen. Jag säger alltid att gardiner är en del av möblerna, säger hon.

Gardiner kan också användas som visuellt grepp. Om fönstret är litet i förhållande till rummet kan extra tyger utanför fönstret öka rummets känsla.

På vissa ställen passar den dock inte med gardiner, som i moderna block med glas från tak till golv.

- När alla väggar är nästan bara glas måste du dra hela tiden. Då är det bättre med en teknisk lösning som persienner, persienner eller persienner tillsammans med däckridån, säger Almøy.

Välja Simple

Global Luxe från Clarke & Clarke drivs av Borge.

- Det finns fortfarande många som väljer enkla och minimalistiska. Trots att det surrar i trendbilden är konsumenten inte helt där. Det finns också många som väljer färdiga. Det finns mycket grå, beige, vit och linne, säger interiörkonsulenten.

Hon anser att användningen av gardiner vid behov ger en mysig atmosfär. Detta gör rummet snyggare och ger ljudisolering, till exempel textilier förresten.

Åse Jerrhag från textilleverantören Green Apple, anser att olika gardinhängningar ger olika uttryck.

- Män ger ett snävare uttryck, medan gardiner med färdig hippe ger mjuka och statliga gardiner och är väldigt vackra, säger hon.

Häng dem snyggt

Textilierna kommer från Lombok-samlingen från Borge.

- Men hur hänger gardinerna snyggt ut?

- Gardinerna ska hänga högt och gärna gå till golvet, säger produktchef på Borge, Birgit Torkildsby.

Hon kommer ihåg att det är personlig stil som gäller. Genom att använda fler gardintyper tillsammans får du djup.

- Gilla att använda sidogardiner tillsammans med "butikerna" och "gardin" gardinerna. Skulle du ha båda sidogardinerna tillsammans med butikerna kan du använda dubbla gardinbäddar, eller två uppsättningar skenor. En annan funktion är att anpassa gardinduken till hemmets andra stil. Det kan vara en randig tapeter som går ikväll med gardinerna. Det finns flera samlingar där man kan mixa och matcha, säger hon.

Skulle du ha gardiner ett tag, som du ofta har, bör du tänka på vad du kan leva med i längden, tror Almyk.

- Då det är att mycket färg och ljus dekoration av munstycket. Den erhållna bitarna i allt från glas till LED-belysning. Men tänk på att du kommer att ha det i mer än två år, råder interiörer konsult.

Ska ångade

interiørkonsulentvirksomhet Almøy påpekar att gardinerna måste ha tillräckligt med substans. Och de måste ångade med en ångbåt och sätta i prydliga veck när de hängde upp.

- Använd tillräckligt med tyg så att du inte får två band på varje sida av fönstret. Med tvättar ångamotor, dra och rena gardiner. Sätt en linje av gardiner, eftersom de få ställa upp lite. Det är viktigt, annars är det inte vacker, säger hon.

Om det finns lin som de sträckte lite medan du är på det, men då kan du jämna ut dem med ånga stiger.

- Om gardinen hänger ordentligt med ordentlig symåte och tillräckligt ämne, då de hänger perfekt! När du inte fuska med tie-back, säger hon.

högra stolpen

Houle stavar bärs av Intag.

Vanliga gardinskenor, är vanligtvis monterade i taket. Om inte suspensionen ofta en stålstav. Den är företrädesvis i svart, antracit eller konventionell aluminium. Mässing och mormor stav i tre är "ute" enligt Almøy.

- I ett vanligt fönster, det snyggt när stången är 10-15 cm över ramen. Ofta kan det vara skönt med en stav i kontrast med väggen. Idag är många väggar vita, och när det inte är söt med vit stav, sade Almøy.

Det är också att sy på ett band på toppen av Hipp möte stången. Har du stav har valet av öljetter, loopar eller ringar; eventuellt bezel ringar.

Vissa select "kanal"; trär över fållen på ridån nära och över staven.

- Jag gör aldrig. Det hänger igen från 1800-talet, från innan de fick rätt metoder, framhåller hon.

När gardinstången använda en glidare, med användning av antingen "våg" eller "hip".

- Gardiner hänga bättre på ett reglage. Skinner kommer också i cirkulära former som liknar stavarna. Det är bara att orientera sig runt de många möjligheter, säger hon.

ADVERT

Mest populära