All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Lagring vid den kalla

På Christiania Vedforretning i Oslo var försäljningen i februari 30-35 procent högre än samma månad förra året. I början av mars har försäljningsökningen ökat ännu större.

- Hittills i månaden har vi sålt mer än fördubblats lika mycket som i mars förra året, säger vd Steinar Halvorsen Newswire. Christiania Vedforretning sålt cirka 25.000 påsar 60 liter 2005.

Spara pengar

Einar Høstbjør på Holleby Gods i Sarpsborg förare vedforretning i bulk och säljer både till privathushåll och utlopp såsom bensinstationer.

- Försäljningen har varit betydligt högre i januari och februari än under samma månader i fjol, men det fluktuerar mycket, säger Høstbjør.

Medelpriset för ett tall är nu NOK 1330, enligt Norsk Ved. Det ger ett energipris på cirka 45 öre per kWh.

Läs också:

10 coola IKEA hackar!

Är du missnöjd med IKEA-möblerna eller är du bara förtjust i att fixa saker? Här har vi samlat 10 så kallade IKEA hacks!

- När du köper virke i stora mängder och sköt en modern kamin kan ge nästan hälften av den energi priset jämfört med den nuvarande uppvärmningen, säger marknadsdirektör Rene Christensen i Jøtul.

Korta och torra kuber

Den bästa veden är hårt och tungt trä som björk, aska och ro. Trä och blandat trä ger emellertid vanligtvis den bästa bränsleekonomin eftersom priset är lägre.

Norska konsumenter är mest förtjusta i björk. 57 procent av alla vedeldade i landet är björk. 15 procent är tall, medan andra träd utgör 28 procent totalt.

Korrekt förvaring och avfyring betyder mycket för hur lönsamt det kommer att vara att använda.

- Träet ska klyvas. Sedan torkar det bäst. Brännvärdet reduceras kraftigt om träet är fuktigt, säger Oddvar Espegard.

Läs också:

Ny Stressless® Legend

Legend är en ny soffa modeller Stressless® med justerbart ryggstöd.

ADVERT

Mest populära