All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Halva priset med höger med

- I allmänhet är vedeldning billigare än el. Men välj rätt trätyp och se till att lagringen inte leder till sämre energiinnehåll, säger Torbjørn Kristiansen i Jøtul till Newswire nyhetsbyrå.

Om du köper på det mest prisvärda sättet, lagras det och bränder i en modern ugn, kan det innebära en halvering av energipriset för bränning med trä, enligt Kristiansen.

Pine ger mest valuta för pengarna. Björk har något högre värmevärde, men är dyrare

- Det genomsnittliga priset för ett gäng furuved är cirka 1470 miljoner eller mer än 200 miljoner lägre än normalt el för samma mängd energi, säger VD Oddvar Espegard i handeln norska fallet.

ren förbränning ugn

Med vedpriskalkulatoren Jøtul har skrivit på sin hemsida, kan du enkelt räkna ut energipriset genom att ange vilken typ av trä, pris och ugn-typ hölje. Även ugnen i sig betyder mycket för att uppnå god energieffektivitet.

- Nya ugnar utnyttjar träet 30-40 procent bättre än gammalt. Dessutom minskar utsläppen av föroreningar med upp till 90 procent, säger Torbjørn Kristiansen.

År 1998 fanns ny teknik och nya vedeldade spisar. Om ugnen är äldre än 1998 är det ett bra steg för att ersätta det.

Korrekt förvaring

Förvaring är viktig för att få ut det mesta av träet. Ett torrt rum eller trähus är mycket bättre än en källare. Helst ett bra gammaldags uthus med bordsväggar, säger Oddvar Espegard i Norsk Ved.

Mängden energi i ett kilo torrt trä varierar lite från trä till trä och är cirka 5 kWh. Men i Norge säljs i volym, och det här är utgångspunkten för många jämförelser av kvalitet. Därför är hårda träslag ofta bra. Detta kan ge en annan bild än om du hade uppmätt värmeffekt i förhållande till priset.

ADVERT

Mest populära