All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Liftade genom Europa

- flygbiljetter till Norge kostar fem miljoner, säger Maciej med ett flin.

Jag har just plockat upp det polska unga paret mitt i Valdres, där de stod och hyllades. Eftersom jag är på vägen mot väst gör det inte ont för mitt företag i bilen.

De har liftade från Rygge i Østfold, där låg flygning de bokat på impuls land dagen innan. Budgeten hittills? Null kronor. Boende ingår.

- Vi köpte fyra biljetter tillsammans med en vän som delar vår passion för haiking. Vi enades om att vi behövde lite höstlovet, men ingen av oss hade särskilt mycket pengar eftersom vi studerar tillsammans, säger Agnieszka. De stod ganska långa vid E18 tills de fick en tupplur. Den första bilen de transporterade några kilometer från flygplatsen, och inte länge efter att ha fått en haik med ytterligare två bilar. Paret delade upp och bestämde sig för att träffas i Bergen följande dag.

Paret bytte ut planet med tummen i deras sista södra stad. Här är de på väg till Marocko över Gibraltar. Foto: Maciej Wedel mer

Övernattning toalett

Maciej och Agnieszka slog sedan vad som måste kallas en låg kostnad semester entusiaster jackpot; ett trevligt gifta par som heter Randi och Ingar som inte har något emot att ta turnén. Det var inte bara det, en övernattning på gästrummet i parets stuga på berget halvvägs till Bergen var också på menyn. Middag med traditionella norska ingredienser, goda drycker och en badtunna resa senare på kvällen gjorde upplevelsen komplett.

Boende i en idyllisk stuga förnekar helt enkelt inte. Foto: Maciej Wedel Visa mer

Och nu är de i min bil. Tyvärr kan jag inte köra dem hela vägen till Bergen, men en hel del på väg. Längs vägen hör jag alla ställen som de har rest med tummen som ett brådskande medel.

- Den längsta resan vi hade var genom Tyskland, Frankrike och Spanien. Vi hamnade med färja över Gibraltar ner till Marocko. Så vi har faktiskt hackat till en annan kontinent, förklarar Maciej.

Här är några av de platser paret besökte på deras lifta resor under de senaste åren, Serbien, Grekland, Turkiet, Marocko, Schweiz, Spanien, Frankrike, Tyskland, Slovakien, Österrike och Makedonien. Allt på nollbudget!

Här är beviset på att man kan gå bra till Camels och baksidan. Foto: Maciej Wedel Visa mer

Men är det något han rekommenderar att alla ska försöka?

- Nej, absolut inte. Du måste vara väldigt utåtriktad och inte rädd för att leva obehagligt, om omständigheterna motiverar.

Ett ganska bra exempel på detta är vän Bartek och Monika som också är på väg till Bergen.De spenderade inte natten i en varm säng på en stor och idyllisk bergstuga. Nej, de fick sova på toaletten på en Vegvesen kontrollstation ...

- Hagelivet erbjuder många överraskningar, säger Maciej med ett leende.

Efter att ha satt paret på Tyinkrysset där våra vägar separerades, satte de åter tummen upp igen. Det tog inte lång tid innan de satt varmt och säkert i en bil på väg över Filefjellet, med en brant kurs mot Bergen.

Nyckeln till nyckelbudget: Soffa Surfa!

Ett e-postmeddelande från Maciej och Agnieszka faller i min inkorg ett par veckor senare, med en liten sammanfattning av hela resan. Efter ett par dagar i Bergen ledde de till Oslo igen, något som de lyckades på en dag tack vare en lastbilschaufför som gick på samma sätt. Resan till Rygge från Oslo gick smidigt, med fyra hökar, en förare och en hund tillsammans i en liten bil.

Foto: Maciej Wedel Visa mer

Vad kostar denna lilla semester? Tack vare medlemskapet i den internationella organisationen CouchSurfing har de stannat fri för likasinnad hela sin vistelse, bredvid övernattning på stugan till det norska paret. Sedan bredvid maten representerade endast flygbiljetterna en reell kostnad.

En kostnad på sammanlagt fem kronor ...

Foto: Stein Inge Stølen

Resan från Oslo till Bergen är en barnmat för de erfarna hökarna. Foto: Stein Inge Stølen

Foto: Maciej Wedel

På vägen tillbaka tog de tid till ett riktigt turistlag i Oslo. Foto: Maciej Wedel

Boende i en idyllisk stuga förnekar helt enkelt inte. Foto: Maciej Wedel

Här är beviset på att man kan gå bra till Camels och baksidan. Foto: Maciej Wedel

Paret bytte ut planet med tummen i sin sista södra stad. Här är de på väg till Marocko över Gibraltar. Foto: Maciej Wedel

ADVERT

Mest populära