All egendom: trädgård, kök, inredning >> Säkerhet

Halka: Bo på ben

Glattis kan vara dödlig och är inte alltid lika lätt att komma till liv. Många av oss kämpar för att få oss säkert från garaget till ytterdörren, och varje vinter ser vi många brutna ben på grund av hala trottoarer, trappor och entréer.

För dem som inte har verktyg såsom uppvärmning i marken som smälter och tar bort is från privata gångvägar och garageuppfarter kan det vara okej med några tips som är mer mångsidig än den klassiska ullstrumpa på utsidan av skon.

Så vilka alternativ finns där ute?

Smältmattor

Smältmattan använder mindre kraft än värmekabel och är mycket lättare att lägga. Mattorna tina all is och snö i kontakt och är osäkra. Du kan välja storleken på mattan själv och omfattningen är stor. Mattorna är både trappor, entré och gångväg, men fungerar också fantastiskt på rullstolar och i backbills på uppfarten.

Elmatan måste vara ansluten till ett jordat utlopp och mattan har värmeelement som ligger mellan två lager i mattan. Mattorna kan levereras med automatisk på och av funktion med en temperaturreglerad sensor. Fråga sedan en bara på en timer så att mattan själv slås på när det behövs, men du kan också bara rulla ihop dem och föra dem i när du inte behöver dem.

En smältmatta kan förlora dig säkert till ytterdörren. Foto: smältmatta. nej

Alla kablar är vattentäta och mattorna kan spolas med vatten. De är därför lätta att hålla rena. De skyddar också ytor mot kemikalier och salter. Mattorna ska också vara glidande även utan ström.

Det finns flera leverantörer på marknaden och leverantören är kostnadsfri. inga påståenden att deras mattor smälter alla 6 cm snö per timme.

ICE Crust

Is-skorpa är en slipmedel för trottoarer, gångbanor, gårdar, uppfarter etc .. Det finns friktionsbaserade och innehåller inget salt eller andra smältmedel, och kommer därför inte spilla Slush eller kemikalier. Det här medlet är absorberande, det reagerar med vattenytan på is och fryser.

För privat bruk kommer isskålen i bulk på en liter. Lådan har ett lock att vända upp, så det är lätt att strö när du går. Du bör bara strö med jämn täthet, och en låda bör täcka upp till 50 m2. Så nog att täcka gångväg från ytterdörren och borta till brevlådan för många.

Är täckt med en mikroskopisk kran, och det är precis det som gör isen jämn.

En ask av isskorpa ska täcka 50m2. Foto: Nina Granlund Sæther

- att strö med enkel- eller sand är de skarpa kanter som mekaniskt går i isen. Ibland ligger sanden bara på toppen av den glatta ytan. Hemskors hemlighet är att vattnet är trasigt, förklarar Stein Berge, utvecklaren av drogen.

Efter ett tag kommer resterna av plankton från örten att vara mättade med vatten och sedan fryst i isen.Resultatet är en sandpappliknande grov yta med mycket hög friktion.

Ett litet lager isskorpa i trappan gör det säkrare att fortsätta. Foto: Nina Granlund Sæther

- En annan sak är att det blir mycket svårt. Materialet är otroligt finkornigt, och endast ett hundraedel behövs jämfört med singel, säger han.

Vanligtvis försvinner isskorpan med smältvatten eller regn bort. Ice-Crust kan köpas på HL-butiken.

Varm sand

Din egen tomt är ditt ansvar, men det är inte lätt att veta vad som ska strö med. Salt, sand, kalksten, grus, en kombination? Möjligheterna och råd är många.
Det är en känd sak att salt smälter isen, medan grus och sand används för att göra substratet mjukare, alltså mindre halt. Men det är inte alltid att det som fungerar i teorin fungerar lika bra i praktiken.

Sandring kan också vara en lösning när Holka ligger där. Foto: Linda Ørstavik Öberg

Varm slipning har länge använts på norska vägar. Fast eller varmt andetag, som det ofta kallas, är helt enkelt sandblandat med kokande vatten. Effekten är att den heta sanden smälter isens övre lager och fryser till ytan. Då får du en grov, sandpapperliknande yta och blir mindre haltig. Du kan hälla på vatten först och sant efteråt, det kan inte nödvändigtvis blandas ihop.

Denna metod fungerar också med grus och bäst med grus som inte är enkelkornigt, det vill säga syftet.

Brodder

Några av de mest effektiva du kan använda för att hålla dina ben i dessa tider är broderi. Det finns hundratals alternativ där ute, så det är ok att ha tänkt igenom användningsområdet innan du köper.

Söndagstur, till och från bussen till jobbet, jogging? Det finns något för alla, och det är bra att köpa för den användning du ser för dig.

Du kommer att kunna hitta broscher för alla smaker. Foto: singel liv. nej

Några av häckarna fungerar bäst på snö, andra är bäst på is. Vissa täcker hela skon, andra bara ett litet område.

Många tester har gjorts av brods för olika användningsområden, så kolla innan du köper.

Kalosjer

Kalosjer har traditionellt använts för att skydda skor från klump, salt och vinter. Nu på senare år har smarta huvuden tänkt på att kombinera kalorier och broderier.

Kaloserna skyddar skorna samtidigt som de får ett bra grepp på isiga ytor. Två flyger i en smak med andra ord.

Vad sägs om kalorier utrustade med spikar? Då blir du både torr och säker på is. Foto: singel liv. nej

Kalosjer kommer också med så kallad Ice Lock-teknik. Dessa ger ett bra grepp på de flesta ytor, och du kan också gå rakt utan att lägga märken. När du är klar med piggiesna är det ok att veta att du kan springa in i vardagsrummet för att plocka upp något du glömde innan du kom in i jobbet.

Piggsko

Skor med spikar är ett bra alternativ om du inte skyndar rattet att sätta på broscher på och av, men fördelen kan också vara nackdelen.

Nackdelen med sådana skor är att spikarna inte kan tas bort, så om du till exempel går till affären blir det både smidigt och bullrigt att gå med spikar.

Om du föredrar sneakers kan dessa också vara tillgängliga med spikar. Foto: Löbetabbet

Men om du ska använda skon för kalkon är det mest praktiskt och bekvämt att fortsätta lite längre. Du kan köpa en färdig sneakers hos olika leverantörer, eller du kan göra det själv.

Vissa specialaffärer tar också hand om dig för vissa hundkoder. Då kan du använda dina begagnade favoritskor om du vill, allt från sneakers till vinterskor. Spikarna kan också tas bort när våren kommer.

Men var försiktig så att du inte torkar skor med spikar i tvättmaskinen, eftersom de snabbt kan skrapa inuti maskinen.

Och om inget av detta över fungerar, kan du faktiskt göra detsamma som förare gör med däcken när det är halt. Spraya till exempel Snögrepp under skorna. Detta brukar användas för fordon som fastnar på hala ytor, men fungerar också bra som fotstöd. Avlägsnad bra med tvätt.

Lycka till!

ADVERT

Mest populära