All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Gips rosetter

Ursprungligen Rosette en praktisk funktion. Det var ett dekorativt sätt att skydda trätak från värmen av ljuskronor levande ljus. Utsmyckning av hus och lägenheter med rosetter och taklister i gips hade sin storhetstid i slutet av 1800-talet, när de flesta av de gamla hyreshus i städerna byggdes. Rosetten växte i storlek och prakt tills 1870. Då krympt långsamt i en liten ring, innan de försvinner med funktionalism runt 1930. På 1950-talet och 60-talet var det vanligt att sänka taken äldre hus för att göra det mysigare och mer modern. Hur livade rosetter länge dolda.

Dagens hölje eller ett tak och gipsremsor kommer att hedra igen och ses som ett stort plus på residenset. De är viktiga delar av den gamla Leilighete "klassiska detaljer." Många är markerade med tidens tand med saknade delar eller skikt av färg som deformerar fina detaljer. Men trots att en början ser hopplöst, kan de återställas tillbaka till sin forna glans genom ett plåster maker.

Besöks murare

På Gipsmakeriet i Oslo visade projektledare Pablo Lopez oss ett brett utbud av färdiga rosetter, från mycket små till stora. Vissa har fast modelleras sig, andra härrör från restaurering uppdrag.

- Många vill återvända hem som det var. Ofta saknar rosetter och lister delar. Vi kan göra allt från mindre reparationer på plats för att göra exakta kopior av lister och rosetter, så att de kan kompletteras där något är bruten, sade han.

- rosetter hör hemma i norska byggnad, och de skiljer sig från rosetter i andra länder. De flesta norska arkitekter i 1800-talet utbildades i Tyskland. Det kan beställas gips dekoration som katalogen post, så våra förebilder kommer därifrån.

Det är inte bara rosetter murare lager.

- De flesta inomhus kan göras i gips. Förutom listor och rosetter kan vi göra eldstäder, pelare, konsoler och siffror, säger Pablo Lopez och visar oss ett enormt utbud av spännande former tillgängliga i Nydalen i Oslo.

- Gips är ett enda material att bearbeta. Gips och vatten är allt du behöver. Denna gjutes i formar gjorda av kisel. Men gips är inte lämplig för utomhusbruk. Här inredningen gjordes i mortel och tål kyla och vind.

Vad kostar det?

För dem som vill köpa nya kostnader ett hölje eller ett tak i medelstora ca 2500 kronor. Gips lister i medium bredd kostar cirka 400 kroner missar. Den murare kan också skapa nya mönster baserade på kundens önskemål. Men priset kommer då dubbelt så om du väljer en modell från företagets katalog. När restaurering kostar form av en Cornice ca 5000 kronor, då 400. Installationen är ytterligare. Restaurering av höljet eller ett tak kostar från cirka 2500 till 15.000 kronor.

Ofta Rosette en rengöra

De rosetter kan alla men som omfattas av många lager av färg.Om du rengör gammal krita och färg kan unformala klumpar bli ängliga huvuden och rosa knoppar. En gipsmaskin kan ta bort gammal färg så att formen och inredningen blir tillverkade. Det är lättast att rengöra rosett och listorna när de tas ned. Gipsmaskinen samarbetar med målare som äntligen kan måla taket och dekorera rosetten. Där rosettet är i gott skick och behöver bara ta bort någon färg för att få formen, prova försiktigt. I antiken användes krita och lim. Den kan avlägsnas med ljummet vatten, en trubbig kniv och en bra svamp. Processen är enkel men plågsam och tidskrävande. Det är viktigt att täcka golvet väl, för det blir mycket röra. Ett litet område är fuktat i taget. När kritan blir våt blir den mjuk och kan avlägsnas. Om det finns nyare oljemålning, ta bort det noggrant. Det är svårt att arbeta på taket, så det är bäst att ta ner rosetten.

De stora är glada i fyra delar med kransen ur vägen. De mindre är vanligtvis uppdelade i tre, medan den minsta är i ett stycke. Rosetter och listor är fästa med skruvar och naglar som är bäst dolda. Därför är det lätt att förstöra dem genom att ta ner dem själv. Låt gipsmakaren göra det också.

Hur man målar rosettens tak

Det är viktigt att välja ljusa pasteller som inte gör arbetet hårt. Blommönster i rosetterna kan med fördel framhävas med naturliga färger.

Efter att rosetten har tvättats eller rengjorts ska den males med en skikt matt oljemaling som är tunn med 20% vit anda. Då kan det målas med akrylfärg. Använd konstnärliga färger som du får på små plastflaskor. Färgerna kan blandas till önskat resultat. Gör färgprover på en kartong tills du ser att färgerna går bra tillsammans.

ADVERT

Mest populära