All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Dekorativa element i gips

Alla bostäder - villa eller lägenhet, stor eller liten, gammal eller modern - kan få ett uppsving med enkel eller mer dekorativa gipselement. Det är den viktigaste punkten - erbjudandet berättar om att du får väggprofiler i form av listor och hörn från enkla till rika på prydnadsföremål. Samma med rosetter - ganska enkelt eller de som sätter kronan på jobbet, de överdådigt. Särskilt med taklister är det en myt att rummet nödvändigtvis måste ha en höjd över normalen.

Få material är lika naturliga som plaster - och har så lång historia. Det finns en linje, påstås, från Egypten för 8000 år sedan och till idag. Här pratar du om epoker och stilar - Jonisk stil, korintisk stil - Allt är fortfarande i bruk. Stycken kommer från det italienska ordet stucco vilket innebär att fusk. Det var från 1500-talet i Italien gipskonsten fick sin storhet, den tiden främst för användning i kyrkor, herrgårdar och slott.

För Norge på 1700-talet

I dansk-norsk historia var byggmästaren personligen, kung Christian IV, som på 1700-talet började tillämpa gips element i sina slott och det hela blev en rik mans mode även i nordliga breddgrader.

Vid mer allmänt bruk i Norge måste vi komma ett århundrade när plasterare från Italien kom till landet. Den stora bommen kom på 1890-talet när det noterades 6.000 fastigheter i Oslo, en klättrare inom byggbranschen, eftersom plasterarna också hade bra tider. Vid sekelskiftet fanns det 26 workshops endast i Oslo.

I Oslo hittar vi tre 1500-talsbyggnader med rik interiör gips dekoration - Cappelen gård (på norska Folk Museum), Rådhusgaten 19 och Oslo Ladegård i Gamla Stan.

ADVERT

Mest populära