All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

Guide till priming - innan tapetsering

Det är inte alltid lätt att veta när det är nödvändigt att fundera, och när du kan släppa det, och hellre gå direkt till väv. Tidigare i veckan gav vi dig den guide du behöver veta när du måste slipa innan du målar, och här är några tips att ta med dig innan du kan tapeter.

Före och nu

Bakgrunder, såväl som färg och kvalitet på tapeten, är avgörande för huruvida du borde basera före tapeter.

Roar Aune på Fantasi Interiør har tydliga tankar om när man ska basera, men påpekar att det med dagens tapet inte alltid är nödvändigt.

- Från tid till annan var det alltid nödvändigt att basera. Idag å andra sidan vill fler människor göra jobbet enklare, och samtidigt har tapetkvaliteten förändrats. Det betyder att i dag kan du ofta tapetry strax utanför fibertapeteren, säger Aune.

Här är hans bästa priser före tapetering:

- Det finns några substrat som alltid bör grundas innan du skapar en tapeter. Detta gäller till exempel absorberande substrat, såsom chip och vägg. Dessa substrat måste antingen slipas eller limas så att tapeterna inte försvinner i substratet. Detta gäller även gipsskivor. De bör alltid grundas. Det här skyddar gips pappret om du vill ta bort tapetet. Dessutom är det viktigt att gnistrande väggar eller leder alltid alltid är baserade om du måste ta bort tapetet en dag, säger Aune.

Spon, vägg, gipsskivor och gnistrande väggar bör jordas före tapeter.

Att inte lysa igenom

Om du ställer in en ljusförlust, kan det vara klokt med en vanlig ljus vägg, i synnerhet om tapeten är genomskinlig.

Det är inte bara basen som bestämmer när du ska basera. Typ av tapet spelar också en viktig roll.

- Låg opacitet tapeter, det vill säga genomskinlig tapet behöver en enfärgad vägg, och det kan därför vara nödvändigt att misstänka. Detta gäller ofta för ljus och tunn tapeter. Det är också en fördel att basera i samma färg som basfärgen på färgrika tapeter. Om det skulle bli en slipper i ett skott, kommer kontrasten att vara mindre än om väggen nedan är vit, slutar Aune.

Om du vill ha tapeter med en färgad tapet, kanske du vill mala i samma färg som bakgrundsfärgen på tapeten. En vit slipper hade varit mer synlig här än en blå / grön färg.

ADVERT

Mest populära